'Met een fuck-itlijst kom je toe aan dingen die écht belangrijk zijn’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking Druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft iedere week tips voor meer geluk en minder stress in je werk. Vandaag: de fuck-it-lijst.
Delen per e-mail
Wat staat er op jouw to-dolijst? Je uren administreren, je bureau opruimen, die ene belangrijke mail versturen, evaluatieformulieren invullen, op de hoogte blijven van het laatste coronanieuws, je LinkedIn-pagina updaten, plannen maken voor de rest van de week, de laatste roddels tot je nemen, langs de feed van je favoriete sociale media scrollen. Oh ja, en ook nog: wérken.
Als bezige bijtjes zijn we vandaag de dag gewend om te denken in termen van doelen, van wat we wíllen. We bedenken vooral wat we wél willen doen. En hoppa, daar verschijnt wéér iets op de alsmaar langer wordende lijst.
Bucketlijst
We zijn dol op dat soort doelenlijstjes. We houden er tegenwoordig zelfs een to-dolijst op na voor ons léven. Op je zogenaamde bucketlist – een lijst van dingen die we gedaan willen hebben ‘before we kick the bucket’, voor we dus de pijp uit gaan – verzamelen we wat we voor onze dood graag gedaan willen hebben. Zwemmen met dolfijnen, The Rolling Stones zien spelen, een boek schrijven, de piramides van Gizeh bezoeken, het kan allemaal op de bucketlist.
We hebben echter wel een groot probleem: er is simpelweg de tijd niet om álles te doen. Ons bestaan hier op aarde is eindig en bovendien van tragisch korte duur. Véél te kort om al die mogelijke items op onze to-do- of bucketlist af te werken. Hoe jammer het ook is, je kunt niet álles doen. Probeer je dat wel, dan schiet je aandacht alle kanten op. Je zult dus een schifting moeten maken tussen wat je wel en juist niet wilt doen.
Hoe jammer het ook is, je kunt niet álles doen
Overstresst
Prioriteiten stellen gaat niet alleen over beslissen wat de moeite waard is om je aandacht naar uit te laten gaan. Het gaat ook om kiezen wat je niet doet, wat je kostbare tijd en aandacht juist niet waard is. Een van de sleutels tot een niet ‘overstresst’, maar toch productief leven, is: nadenken over wat je niet hoeft van jezelf. Wat staat er op je to-don’t-lijst? En op je fuck-itlijst? Bedenk wat je van jezelf mag láten, dat is net zo belangrijk als besluiten wat je wel doet.
Facebooken, het nieuws volgen, evaluatieformuliertjes invullen, shoppen, smalltalk op werkborrels - is het niet belangrijk genoeg, zet het op je fuck-itlijst en je hoeft er geen tijd meer aan te verspillen. Dat elimineert ruis, onnodige keuzes en afleiding. Pas als je strenge keuzes maakt over wat je niet doet, heb je ruimte over voor de dingen die écht belangrijk zijn.
Thijs Launspach is psycholoog en stress-expert. Hij schreef hierover het boek Fokking Druk en Werken met Millennials.
Dit zijn de tips van Thijs Launspach om een burn-out te voorkomen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Houd je hoofd leeg: ‘Je brein is geen kast waar je eindeloos dingen in kunt gooien’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking Druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft iedere week tips voor meer geluk en minder stress in je werk. Vandaag: overzicht houden. -
PREMIUM
Laura werd in coronatijd weddingplanner: ‘Straks hebben mensen juist zin in feest’
Je kunt het rustig een opmerkelijke carrièremove noemen. In een tijd waarin een hand, knuffel of kus verboden is en de mensheid bijna een jaar verstoken is van feestjes hakte Laura Brinkmans (31) de knoop door. Onder de noemer Twente Weddings verzorgt zij straks als het allemaal weer kan en mag een droombruiloft van A tot Z. -
Werk aan jezelf Botst het met een collega? Vijf tips om beter samen te werken
Zonder anderen bereik je weinig tot niets, maar samenwerken is niet altijd makkelijk. Sterker: dat er een keer iets misgaat, valt eigenlijk niet te vermijden. Hoe voorkom je onenigheid en zorg je dat de samenwerking met collega’s zo vlekkeloos mogelijk verloopt? -
PREMIUM
Na 16 jaar bijstand toch weer fulltimebaan voor Daisy: ‘Goed voorbeeld voor mijn kinderen’
Na zestien jaar in de bijstand te hebben gezeten, heeft Daisy (44) eindelijk een fulltimebaan. Ze neemt deel aan de proef met ‘wijkbasisbanen’ van de gemeente Rotterdam die deze week begon. Langdurig werklozen worden nuttig aan het werk gezet in Rotterdamse wijken. -
column Waarom de lockdown ons innovatiever maakt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: creatief denken.
-
PREMIUM
Interview Dit ondernemerskoppel werd groot met make-overs van Paleis Soestdijk en Westergasfabriek
Maya Meijer-Bergmans (75) gaf met haar man Ton Meijer enkele bekende monumentale plekken in Nederland een make-over, waaronder Paleis Soestdijk en de gebouwen rond de Westergasfabriek in Amsterdam. De gebouwen van de Westergas heeft het echtpaar uit Wassenaar, eigenaar van de MeyerBergman Erfgoed Groep, drie jaar geleden verkocht. Maar met name Maya bemoeit zich nog wel met de exploitatie. -
PREMIUM
Ronald start detacheringsbureau voor autisten: ‘Meer dan de helft zit werkloos thuis’
Hij is een man met een missie. Ronald van Vliet (51) wil mensen met autisme aan het werk helpen. Hun talenten inzetten op een manier die past bij hun mogelijkheden. Met detacheringsbureau TalentTwist koppelt hij autistische kandidaten aan geïnteresseerde bedrijven, met thuiswerkbanen. -
PREMIUM
Oorzaak van burn-out en depressie bij millennials: wat is er echt aan de hand?
Journalist Dominique Prins, moeder van twee late millennials, staat perplex dat zo veel generatiegenoten van haar zoons een burn-out of depressie krijgen. Komt dat echt alleen door de hoge prestatiedruk en sociale media, of is er meer aan de hand? Dat laatste.