‘Met minimumloon maak je in 2022 sowieso een stap’
Straks valt de eerste loonstrook van 2022 weer op de (digitale) mat. Welke veranderingen zien we ten opzichte van vorig jaar? Gaan we er onderaan de streep op vooruit of niet? Hr-dienstverlener Visma | Raet berekende het op basis van de nieuwe belastingen en cao’s van een aantal sectoren. ,,De lonen stijgen niet hard, maar elke euro is er een.”
Wat verandert er in het nieuwe jaar op het gebied van salaris?
Joke van der Velpen, manager wet en regelgeving bij Visma | Raet: ,,De belastingtarieven zijn veranderd, maar het gaat wel om minimale aanpassingen. Inkomens die in de eerste schijf vallen, gaan 0,3 procent meer belasting betalen. De arbeidskorting gaat iets omhoog, net als de heffingskorting. Nederlanders met een modaal inkomen gaan er ruim 7 euro op vooruit. Maar dit wisten we al nadat de Prinsjesdagplannen werden gepresenteerd.”
Wat is daar nog bij gekomen?
,,We wisten toen de hoogte van de pensioenpremies nog niet. Net als de hoogte van de AOW-uitkering. Op basis van de AOW wordt de franchise bepaald, het deel waarover een werknemer geen pensioen opbouwt. Als iemand de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt dan krijg je dat deel namelijk in de vorm van een AOW-uitkering.”
En wat doen de pensioenpremies dit jaar?
,,Ze zijn gestegen. Dat zou ongunstig zijn geweest, als het minimumloon gelijk was gebleven. Dus het is wel prettig dat het bruto minimumloon en daarmee ook het bruto modale loon iets stijgen. Dat gebeurt overigens altijd per 1 januari. Werknemers met een minimumloon ontvangen 1,2 procent netto meer. De bruto modale inkomens stijgen met 2,77 procent tot 2894 euro. Netto gaan werknemers er gemiddeld tussen de 2,3 en 2,65 procent op vooruit.”
De pensioenpremies zijn gestegen. Dat zou ongunstig zijn geweest, als het minimumloon gelijk was gebleven
In veel cao's gaat het minimumloon overigens naar 14 euro per uur. Het is te merken dat we in andere tijden leven, er is krapte op de arbeidsmarkt, werkgevers willen mensen graag behouden. Dat heeft effect op cao-afspraken. Dus als je het minimumloon verdient, maak je sowieso weer een stap.”
Verschilt dat nog per sector?
,,In de cao Verzorging Verpleging en Thuiszorg zien we dat de pensioenpremies voor werknemers in de zorg iets harder stijgen dan in andere sectoren. Hetzelfde geldt voor personeel in de metaalindustrie. Het gaat niet om grote stijgingen en bedragen, maar elke euro is er een.”
Want dit jaar wordt bijna alles duurder…
,,Inderdaad. Maar bij Visma | Raet berekenen we alleen de impact van alle veranderingen op het gebied van loon, dus ik kan niet zeggen of de loonsverhoging opweegt tegen de stijgende kosten. Dat berekent het Nibud.”
Zijn er nog andere dingen die we op onze eerste loonstrook zullen tegenkomen?
,,Per 1 januari 2022 krijgen veel mensen die thuiswerken er een factor bij: de thuiswerkvergoeding. Werkgevers kunnen op die manier 2 euro belastingvrij geven als vergoeding voor het thuiswerken. Voorheen betaalden veel werkgevers dit via de reiskostenvergoeding. Nu krijg je, als je werkgever daarvoor kiest, reiskostenvergoeding voor gereisde dagen en apart iets voor thuiswerkdagen. Dat ga je dus terug zien op je salarisstrook. Daar kun je dan weer wc-papier en lekkere koffie van kopen.
Let wel op: het is óf je reiskosten vergoed krijgen óf de thuiswerkdag. Als je ’s ochtends thuis begint en later naar kantoor gaat, krijg je niet de helft van die vergoeding én daarbij compensatie voor de gereden kilometers. Dat geeft anders een hoop administratieve rompslomp. Kijk sowieso op je eerste loonstrook of het wel goed is gegaan. Zeker als je veel hybride werkt.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUM
Oproep van werkloze Pascale (63) ging internet over, nu mag ze massaal solliciteren: ‘Niet te geloven’
Wat een ingezonden brief in de krant al niet teweeg kan brengen. Schrijf je eerst hoe boos je bent dat je als 63-jarige Rotterdamse met een bak aan ervaring nergens aan de slag kunt, stromen de uitnodigingen om te solliciteren opeens binnen. ,,Ik word overstelpt! Maar hé, eerst zien, dan geloven.’’ -
Eindejaarsbonus: deze bedrijven doen er nog een schepje bovenop
Veel Nederlanders hebben weer een eindejaarsbonus gekregen. Dit is vaak een deel van de winstmarge of gewoon een extraatje. Sommige bedrijven gaan nog wat verder. Zo bestaan er ook bonussen die als spaarpotje dienen of waarvoor een medewerker juist maatschappelijk moet bijdragen. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.
-
Subsidie voor werk zorgmedewerkers met langdurige covid
Werkgevers in de zorg kunnen vanaf vandaag subsidie krijgen om medewerkers met langdurige covid in dienst te houden, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Voor ongeveer duizend van hen dreigt ontslag, omdat zij langer dan twee jaar thuiszitten. In februari kondigde het kabinet al aan met een dergelijke subsidie te komen. -
Makkelijk geld verdienen als makelaar? ‘Die mensen stoppen er weinig moeite en energie in’
Nog nooit waren er zoveel makelaars actief in Nederland als nu. Sinds de explosieve groei van de woningmarkt weten ook ‘gelukszoekers’ hun weg te vinden naar de makelaardij. Maar snel geld verdienen met de verkoop van huizen gaat niet zomaar, zegt makelaar Lindy Hendriks (29) van makelaarskantoor Gusto Casa in Utrecht. -
Jolanda is lactatiekundige: ‘Uitdaging om met tips en tricks de borstvoeding tóch te laten slagen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Jolanda Volkers (45) is lactatiekundige IBCLC.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerTinus Tongeren Van
Vaarrat abdulasi
J van Wijck