‘Na een burn-out ben je niet meteen een goede coach’
Wie vast zit in werk of privéleven, kan tegenwoordig terecht bij een keur aan trainers en coaches. Maar iedereen die het wil, mag zichzelf coach noemen. Dat is niet goed voor het imago van het beroep, zeggen coachingexperts. En welke gevolgen heeft dit voor wie hulp zoekt?
Piekeren door problemen op het werk, vastlopen in je carrière of uitgeblust raken door werkdruk; werkstress is al jaren beroepsziekte nummer één. De coronapandemie heeft het er niet beter op gemaakt. Sinds de crisis is zelfs het aantal thuiswerkers met burn-outklachten verdubbeld, meldde vakbond CNV.
In het kader van voorkomen is beter dan genezen, bezoeken steeds meer werkenden een coach. Een coach kan helpen bij het krijgen van inzicht in hoe je de situatie beter of anders kunt aanpakken. Aan helpende handen geen gebrek tegenwoordig. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal bedrijven dat coaching aanbiedt in 2019 met 66 procent is gestegen naar ruim 63.000.
Bruikbaar advies
Die groei is ook niet onopgemerkt gebleven bij Anne de Jong, psycholoog, coach, trainer en oprichter van opleidingsinstituut Nonons. ,,Er wordt meer gecoacht. Het lijkt ook een soort normaal geworden om je te laten coachen. Je gaat naar de fysiotherapeut voor je rugklachten en naar een coach als je iemand nodig hebt die met je meedenkt.” Maar het aantal coaches dat echt goed is in het vak ligt vermoedelijk veel lager, zegt De Jong. Ze ziet de groei dan ook met lede ogen aan. ,,Iedereen kan zich coach noemen en dat is kwalijk want je werkt soms met mensen die kwetsbaar zijn. Het is een vak. Sommige mensen zeggen: ‘Ik kan zo goed luisteren, ik ben vast een goede coach.’ Maar dat maakt je niet per se tot een goede coach.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMSalaris
‘Je moet dit werk voor je plezier doen, want van het salaris kun je niet leven’
-
PREMIUM
‘Gek om te zeggen, maar gelukkig duurt de crisis lang genoeg om echt iets te veranderen’
Het is tijd om ons brein te resetten, anders houden we het werken in - een nog langere - coronatijd niet vol. Doctor in de psychologie en schrijver Elke Geraerts legt ons in haar nieuwe boek uit hoe we dat het beste doen. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMSalaris
Ilona (34): ‘Je hoeft echt niet een heel hoge opleiding te hebben gevolgd om een prima salaris te krijgen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ilona (34) werkt als quality control specialist bij een zuivelbedrijf. Zij is procescontroleur in een laboratorium en doet reguliere microbiologische analyses ter controle van de productkwaliteit. ‘Ik krijg ieder jaar een winstuitkering, dat is ongeveer 1000 euro netto.’ -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
Vrachtwagenchauffeur heeft last van verouderd imago: ‘Chauffeursleven is helemaal veranderd’
-
-
-
Angstcultuur op het werk: dit psychologische effect zorgt ervoor dat niemand ingrijpt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest kreeg ooit de volle laag van haar baas. Zelfs de tomaten die ze voor de lunch haalde, waren he-le-maal verkeerd. Waarom grijpen omstanders in zo'n situatie niet in? -
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.