Negen tips om goed samen te werken - ook met die ene vervelende collega
Je hebt er vast wel een: een collega waar je niet zoveel mee hebt, of die je misschien zelfs niet aardig vindt. Bij iedere werkbespreking botsen jullie ook nog met elkaar. Hoe werk je dan toch effectief met elkaar samen?
Delen per e-mail
Je collega’s hebben wel wat gemeen met je familie. Collega’s heb je immers ook niet voor het uitkiezen. Maar waar je een saaie oom of vervelend neefje hoogstens een paar keer per jaar op een verjaardag tegenkomt, zit je wel acht uur per dag met een collega opgescheept met wie je allesbehalve dikke vrienden bent. Met een beetje pech zijn jullie het ook nooit ergens over eens. Samenwerken lijkt dan haast onmogelijk, maar dat hoéft het niet te zijn. Businesswebsite The Enterprisers Project komt met negen tips om met iedereen op het werk door één deur te kunnen.
Apatheia
Voor je de tips toepast, moet je beginnen met het vinden van de juiste grondhouding tegenover je collega’s. Om effectief samen te werken, kun je het beste proberen apatheia toe te passen. Apatheia, een begrip uit het stoïcisme, is een staat van zijn waarin je in een toepasselijke mate geeft om wat er om je heen gebeurt, maar je je door deze externe gebeurtenissen niet onevenredig laat beïnvloeden. Let op: dit is niet hetzelfde als apathisch zijn en helemaal niets voelen. Het doel is je onafhankelijk op te kunnen stellen van je emoties over je collega’s, of ze nou positief of negatief zijn.
1. Respecteer dat jullie de wereld anders zien
Onthoud: jouw wereldbeeld heeft niet meer waarde dan dat van iemand anders. Respecteer je de meningen of ideeën van je collega's, dan zullen ze waarschijnlijk datzelfde voor jou doen. Maar als dat niet geval is, zie dan tip 5.
2. Houd je ego in toom
Het is verleidelijk om te denken dat dingen beter zouden lopen als die collega meer respect voor je zou hebben en wel naar je zou luisteren. Dat klopt niet, dus trap niet in die valse gedachte. Zorg er in plaats daarvan voor dat je zelf de eerste stap neemt. Laat je ego je niet in de weg zitten.
3. Laat het gesprek alleen over werk gaan
Jouw denkbeelden (of die van hen) over niet-werkgerelateerde zaken zijn waarschijnlijk niet relevant om het werk af te krijgen. Richt je daarom in het gesprek altijd op de taak die voor jullie ligt.
4. Beschouw elke interactie als een losse gebeurtenis
Blijf niet hangen in vorige (vervelende) ontmoetingen met deze persoon en probeer iedere interactie vanuit een objectief oogpunt te bekijken. Richt je op wat relevant is in deze specifieke situatie.
5. Negeer meer
Als iemand iets zegt waar je aanstoot aan neemt, doe dan je best om het te negeren. Denk aan apatheia: wat er buiten je om gebeurt heeft niets te maken met wat er vanbinnen gebeurt.
6. Denk aan het grotere geheel
Je doelen op het werk moeten positief zijn. Denk aan werkrelaties die je blij maken, het afronden van de taak, of misschien wel de promotie die zou kunnen volgen als je slaagt. Is een meningsverschil met iemand die je niet eens aardig vindt dan echt zo belangrijk?
De volgende tips gelden als je een leidinggevende functie hebt:
7. Wees flexibel over hoe het werk af komt
Als werktaken naar behoren en op tijd af komen, geef mensen dan de ruimte om hun eigen invulling te geven aan hoe ze werken.
8. Bekommer je evenveel om ieder lid van je team
Een hechte vriendschap tussen de leider en een specifiek teamlid kan zorgen voor onvrede bij andere teamleden.
9. Zadel je team niet op met je persoonlijke kijk op niet-werkgerelateerde onderwerpen
Als leider wordt je mening uitvergroot gezien door het team. Verschillen tussen jouw kijk en die van teamleden kunnen zorgen voor verdeeldheid en kunnen er zelfs toe leiden dat het team zich splitst in verschillende kampen. Probeer dit te voorkomen door je zo neutraal mogelijk op te stellen.
Heeft je collega het dit keer echt verprutst? Coach Charlotte van 't Wout weet hoe je kritiek levert zonder hem of haar tegen de schenen te schoppen:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een relatie met je collega, zo werkt het wel
Verliefd op een collega, en dan? Ontslag nemen, stilhouden, verdringen? Twee stellen die verliefd werden op de werkvloer en nu nog steeds samenwerken, geven tips. ,,Het kan, zolang het geen scheve gezichten geeft bij de collega’s.” -
Baan kwijt door corona Andres: ‘Van het vierkoppige team moest er één weg, dat was ik’
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan: Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Andres Escobosa (55) uit Enschede was R&D procestechnoloog bij een technologiebedrijf. Een dag voor zijn vakantie kreeg hij te horen dat hij zijn baan zou verliezen. Inmiddels is hij drie maanden aan het solliciteren. ,,Ik blijf positief.’’ -
PREMIUM
Geld & Geluk Martin en Kirsten kochten van hun spaargeld een waterontharder van 2500 euro
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Kirsten en Martin zijn nog dertien jaar bezig met het afbetalen van hun studieschuld. Grote uitgaves doen ze van hun spaargeld. -
PREMIUM
Bazen met een groot ego, zo ga je ermee om
Ze halen het bloed onder je nagels vandaan: bazen met een opgeblazen ego. Maar waarom stijgt het ze zo naar de bol? En als hun ego de hele kamer in beslag neemt, hoe pak je dan de ruimte voor jouw ideeën? -
PREMIUM
Deze Nederlandse YouTuber (19) heeft een miljoen abonnees maar wordt nooit herkend op straat
Hij is 19 jaar, heeft meer dan een miljoen fans op YouTube en komt ‘gewoon’ uit Houten: Benjamin van Valen, ook wel bekend als Benny Productions. Het zijn geen vlogs, games of tutorials waar hij wereldwijd de aandacht mee trekt, maar levensechte photoshopcreaties. ,,Eigenlijk heb ik het mezelf aangeleerd.”
-
Werknemer én investeerder: waarom zij duizenden euro’s in het bedrijf staken
Bedrijven lenen geregeld geld om te kunnen investeren. Maar dat gebeurt meestal achter gesloten deuren, zeker bij ondernemingen in de financiële sector. Viisi Hypotheken wilde dat eens anders aanpakken en startte een crowdfundingscampagne. Hiermee wil het bedrijf in het ‘openbaar’ via klanten, medewerkers, familie en vrienden minimaal 500.000 euro ophalen. -
PREMIUM
Boerin kan na ongeluk niet meer melken, maar verzekeraar wil niet betalen
Het boerenbedrijf van een echtpaar uit Markelo kan niet verder als verzekeraar Univé niet op zeer korte termijn over de brug komt met een tweede voorschot op schade die de vrouw leed door een auto-ongeluk. „Univé lijkt Trump wel”, zei advocaat Bertil Morsink van de vrouw. -
PREMIUM
Fien start haar KUT-bedrijf: ‘Mijn illustraties doorbreken taboe, ze noemen het niet voor niets schaamstreek’
Fien ten Dam had zelf nooit gedacht dat ze nog eens een bedrijfje zou starten met het vrouwelijk geslachtsorgaan als onderwerp én handelswaar. Maar dat is wel wat de 28-jarige Delftse in haar woning is begonnen: KUT.Illustraties.