Overal is het personeelstekort merkbaar, van de horeca tot in het verpleeghuis. De krapte is een landelijk probleem, maar nergens is de spanning zo hoog als op de Utrechtse arbeidsmarkt. De provincie heeft gemiddeld 154 openstaande vacatures per 100 werklozen.
Volledig scherm
PREMIUM
Overal is het personeelstekort merkbaar, van de horeca tot in het verpleeghuis. De krapte is een landelijk probleem, maar nergens is de spanning zo hoog als op de Utrechtse arbeidsmarkt. De provincie heeft gemiddeld 154 openstaande vacatures per 100 werklozen. © ROBIN UTRECHT

Nergens stijgt de spanning op de arbeidsmarkt zo hard als in Utrecht, en dit is waarom

De bus valt uit, je moet eindeloos wachten op een drankje en bij de kledingwinkel beland je in een lange rij. Het tekort aan personeel is overal voelbaar. Nergens is de spanning op de arbeidsmarkt zo hoog als in Utrecht. De provincie heeft gemiddeld 154 openstaande vacatures per 100 werklozen. Hoe komt dat eigenlijk? Experts geven tekst en uitleg.

  1. Groot personeelstekort, waar zijn alle mensen naartoe? ‘Sommigen vinden het prettig om niet meer te werken’
    PREMIUM

    Groot personeels­te­kort, waar zijn alle mensen naartoe? ‘Sommigen vinden het prettig om niet meer te werken’

    Bij Rotterdam The Hague Airport (RTHA) is een extreem personeelstekort van zo’n vijftig procent. Reizigers moeten lang wachten om door de beveiliging te kunnen of hun bagage op te halen. Het is niet de enige plek waar ze handen tekort komen. In vrijwel álle sectoren in de Rotterdamse regio groeit het aantal vacatures. Werknemers zijn onvindbaar. Wat is er aan de hand?