Nienke is doof en werkt als kok in het Hilton
Ze is open, leergierig, doortastend. En doof. Nienke Schouten (29) werkt als kok bij Hilton Amsterdam Airport Schiphol. In het begin was het wennen hoe ze met haar horende collega’s moest communiceren. En zij met haar.
Heel Holland Bakt-kandidaat Cas (23) is net als Nienke doof. Hij zou het mooi vinden om aan auditief beperkte mensen te laten zien dat als je iets leuk vindt en je ervoor gaat, er heel veel mogelijk is. Ook Nienke is een persoon met een duidelijke doelstelling in het leven: andere mensen laten zien waartoe zij in staat is met haar beperking.
Haar chef bij Hilton Amsterdam Airport Schiphol, Edwin van den Heijkant, zag in het begin nog wel een aantal beren op de weg. ,,Een keuken is groot en hectisch. Er lopen 55 man rond. Dus hoe gaat ze zich staande houden? Hoe krijgt ze de vibe van de keuken mee? Hoe ga ik haar de processen en recepturen uitleggen? Wij kunnen geen gebarentaal.”
,,Toen ze twee jaar geleden kwam solliciteren, nam ze een tolk mee”, vertelt Van den Heijkant. ,,Ik heb veel interviews afgenomen, maar dit was voor mij ook wennen. In het begin was ik geneigd om tegen de tolk te praten, maar dat moet je dus niet doen, want daar heb je het gesprek niet mee.”
Nienke kon zijn angsten voor het werk in de hectische keuken gelijk ondervangen door te zeggen dat ze in de eerste week een tolk mee zou nemen, dat ze kan liplezen en ook met schrift uit de voeten kan. ,,Nu wordt er in de keuken over en weer op telefoons getikt, grappig om te zien hoe het gaat. Maar de belangrijkste doorslag was dat ik bij haar het vuurtje voelde branden. Ze is heel gepassioneerd over eten en drinken. Ze wilde een volgende stap maken in haar carrière. Niet meer in de productielijn staan bij de keuken van het ziekenhuis, maar meedenken over gerechten en recepturen.”
Jobcoach
Nienke wordt begeleid door een jobcoach van Werkpad. Deze organisatie brengt werkgevers in contact met talentvolle werkzoekenden met een arbeidsbeperking; mensen die blind, slechtziend, slechthorend, doof of doofblind zijn, een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of autisme hebben. Ook geven ze de werknemer en zijn of haar collega’s op het werk begeleiding. ,,De keuken is een harde wereld, de jobcoach is haar veilige haven. In het begin werkte ze vijf dagen, maar omdat ze zoveel energie moet bijgeven om haar beperking te corrigeren heb ik vier dagen voorgesteld.”
Het feit dat ze niet kan horen, heeft er volgens Van den Heijkant wel voor gezorgd dat haar zintuigen op andere vlakken beter is ontwikkeld. ,,Zoals haar gevoelsleven. Ze voelt feilloos aan of er een goede sfeer is in de keuken en al helemaal als er een donkere wolk hangt. Het is fijn dat ook wij back-up krijgen van haar coach. Wanneer een kok bijvoorbeeld brownies niet secuur snijdt, dan ga je even snel naast hem staan en doe je het voor. Bij Nienke is daar wat meer tijd voor nodig. Je moet goed letten op hoe je feedback geeft. Op je lichaamstaal en de sfeer. Door haar leer ik ook beter communiceren naar het andere personeel.”
Première
Vandaag gaat bij Hilton Amsterdam Schiphol Airport een korte film over Nienke’s werk in première. Met de film hoopt Nienke andere dove en slechthorende jongeren te inspireren om de stap te zetten naar werk waarin zij hun talent kunnen ontplooien. ,,Doordat een instantie als Werkpad bij ons aanklopt, word je getriggerd om na te denken over het aannemen van mensen met een beperking. We zijn geen sociale werkplaats, werken met commerciële budgetten en een personeelsaantal gerelateerd aan een omzet. Maar we zijn ook op zoek naar unieke mensen.”
Chef Van den Heijkant vindt het goed om te kijken naar iemands positieve en ontwikkelpunten in plaats van naar wat iemand niet kan. ,,Drive is ontzettend belangrijk, de rest kun je allemaal bijleren. Nienke gaf laatst bij me aan dat ze graag op andere plekken in de keuken wilde meedraaien. Ook staat ze altijd vooraan als we een demo hebben over wild of vis. Haar droom vind ik ook mooi: ze wil later een doven-restaurant oprichten om te laten zien dat het kan.”
Het filmpje is vanaf donderdagmiddag te bekijken op het Youtubekanaal van Werkpad.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CNV roept werkgevers op verduurzaming woning te stimuleren: ‘Geef personeel een warmtebonus’
Vakbond CNV roept werkgevers op om personeel een eenmalige warmtebonus van minimaal 2000 euro te geven. Daarmee kunnen werknemers hun huis energiezuiniger te maken. Enkele bedrijven doen het al. Volgens werkgeversorganisatie AWVN volgen er meer. -
PREMIUM
Nooit meer glas weggooien in de glasbak: buurjongens Peter en Thijs werken aan dé oplossing
Waarom gebruiken we bierflesjes opnieuw, maar gooien we glazen potjes met bruine bonen, pindakaas of jam kapot in de glasbak? Dat moét anders, vinden vrienden en zakenpartners Thijs Wester (24) en Peter Verweij (28). Hun bedrijf PAKT probeert de verpakkingswereld te veranderen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Extra begeleiding naar nieuwe baan voor mbo-studenten met beperking én diploma
Vijf mbo-scholen draaien een proef om studenten die zorg nodig hebben na het behalen van een diploma aan een baan te helpen. Nu vallen duizenden jongeren uit, omdat ze na hun opleiding ineens geen hulp meer krijgen. ‘Het is zo onvoorspelbaar hoe het met mijn gezondheid gaat.’ -
-
-
'Wij zoeken speciaal autisten voor dit werk'
Ze zijn superslim, maar toch zitten ze thuis zonder voltooide opleiding of zonder baan. Dat geldt voor duizenden jonge autisten. Opleidingsinstituut ITvitae wil hen juíst hebben. -
PREMIUM
Veertien jaar en grote borsten, maar geen bh te vinden: dus begon Femke (20) maar haar eigen lingeriemerk
Ze was 14, had al behoorlijke borsten en kon amper een goede bh vinden. Het idee dat haar lichaam niet aan de norm voldeed, maakte Femke Hollander onzeker. En in haar hockeyteam hoorde de Puttershoekse vergelijkbare ervaringen. Nu wil ze de lingeriemarkt opschudden met een eigen merk dat jonge vrouwen laat opbloeien. ,,Ik wil de nieuwe Marlies Dekkers worden.”