Op sollicitatiegesprek? Met deze 10 vragen vermijd je een nare baas
Was je irritante of onredelijke leidinggevende de grootste reden waarom je nu op zoek bent naar een nieuwe functie? Dan wil je in je volgende baan niet nog eens een baas tegenkomen die je het werkende leven zuur maakt. Het Amerikaanse carrièreplatform The Muse verzamelde tien vragen die je kunnen helpen een nare baas te ontlopen.
Met een waslijst aan vragen een sollicitatiegesprek ingaan kan wat ongemakkelijk aanvoelen, maar bedenk je dat je het wel ergens voor doet: mocht je de baan krijgen, dan zit je elke dag met deze nieuwe baas opgescheept. Let niet alleen op de inhoud van de antwoorden, maar ook op zaken als lichaamstaal en andere non-verbale aanwijzingen. Toont iemand actief belangstelling in jou en je vragen of leunt hij ongeïnteresseerd achterover? Geeft iemand vrijwel direct antwoord of vallen er lange pauzes?
Dit kun je vragen als je gesprekspartner zelf je mogelijke nieuwe baas is:
1. Hoe zou u de ideale werknemer omschrijven?
Wat iemand hier ook zegt, neem het antwoord serieus en ga bij jezelf na of dit beeld bij jouw persoonlijkheid en stijl van werken past. Zie je hier al punten waar je het niet mee eens bent, dan moet je er niet van opkijken als er later frictie ontstaat tussen jullie beiden.
Zie je hier al punten waar je het niet mee eens bent, dan moet je er niet van opkijken als er later frictie ontstaat tussen jullie beiden
2. Hoe geeft u meestal opbouwende kritiek?
Ten eerste is het belangrijk dat er überhaupt feedback gegeven wordt - zonder leer je niets - maar let er ook op dat kritiek met enige tact en gevoel wordt gegeven. Het doel van feedback moet immers niet alleen het verbeteren van de werkprocessen zijn, maar ook jou te helpen groeien in je werkzaamheden. Worden fouten ten overstaan van iedereen aangekaart ‘zodat iemand zich wel twee keer bedenkt het te verprutsen’, dan heeft iemand dit waarschijnlijk niet in de vingers.
3. Hoe ziet het beoordelingsproces eruit?
Met deze vraag check je of je nieuwe werkgever je niet ‘laat zwemmen’ in het werk maar je actief steunt en begeleidt. Zijn er (meerdere) officiële momenten waarop je als werknemer beoordeeld wordt? Krijg je de tijd om je prestaties te verbeteren? Is er hulp als er iets niet blijkt te lukken? Vraag ook of er ruimte is om samen naar jouw persoonlijke ontwikkeling en carrièredoelen te kijken.
4. Hoe lang werkt het team al in de huidige samenstelling?
Kijk hoe hoog de doorloop van teamleden is. Hoe meer personeelswisselingen er zijn, hoe groter de indicatie dat werknemers ontevreden zijn of dat er conflicten op de werkvloer spelen. Wil je mogelijke nieuwe baas wel graag uitleggen hoe dat zo is gekomen of blijft hij of zij er vaag over?
Hoe meer personeelswisselingen er zijn, hoe groter de indicatie dat werknemers ontevreden zijn of dat er conflicten op de werkvloer spelen
5. Hoe zouden uw ondergeschikten uw managementstijl omschrijven?
Het echte antwoord weet hij of zij natuurlijk niet, maar deze vraag test wel hoe zelfbewust je mogelijke nieuwe baas is. Kent hij of zij haar zwakke punten? Of klinkt er egoïsme of desinteresse door in het antwoord?
6. Wie zijn uw voorbeelden als het aankomt op leidinggeven?
Het gaat hier niet om wie ze noemen maar waarom. Wat vinden ze precies zo bewonderenswaardig aan deze personen en wat wil hij of zij hetzelfde doen? De manier van innoveren, communiceren of misschien hun wijze van problemen oplossen? Bedenk jezelf ook of je goed zou kunnen werken voor een Elon Musk of Steve Jobs in de dop.
7. Wat doet het team om een stressvolle periode af te sluiten of successen te vieren?
Met deze vraag kun je testen hoe goed iemand zich bewust is van werkdruk en wanneer deze te hoog is. Ook kun je peilen hoe iemand denkt over het belang van de werk-privébalans. Heeft iemand hier geen antwoord op of wordt er aan deze punten geen aandacht besteed, dan kun je je afvragen hoe betrokken hij of zij werkelijk is bij het team en hoe goed er op het welzijn van werknemers wordt gelet.
En dit vraag je als je gesprekspartner een collega is van je mogelijke nieuwe baas:
8. Hoe zou u de stijl van leidinggeven van [Naam baas] omschrijven?
Je kan hier sowieso een positief antwoord verwachten. De kans is immers zeer klein dat je gesprekspartner je nieuwe baas voor je neus afbrandt. Probeer daarom te kijken of er een verborgen boodschap in het antwoord zit. ‘Zegt iemand waar het op staat’ of is hij nogal bot in de omgang? Kan ze ‘goed overzicht houden’ of is ze vooral aan het micromanagen?
‘Zegt iemand waar het op staat’ of is hij nogal bot in de omgang? Kan ze ‘goed overzicht houden’ of is ze vooral aan het micromanagen?
9. Wat is het leukste aan de samenwerking met [Naam baas]?
Barst je gesprekspartner los in anekdotes over succesvolle projecten en een opsomming van sterke punten dan is dat een goed teken. Weinigzeggende , algemene termen als ‘leuk’ en ‘wel gezellig’ kunnen een minder soepele samenwerking maskeren.
10. Hoe zou u de cultuur binnen het team omschrijven?
Let hierbij op wat er wordt gezegd over de samenwerking, of men ook buiten het werk met elkaar overweg kan en wat voor rol je mogelijke nieuwe baas erin speelt.
Dit artikel is eerder verschenen op 25 februari 2020.
Bekijk hier alle tips van sollicitatie-expert Mourad voor een geslaagde banenjacht:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
‘Waarom stuur je me een mailtje én een appje, op zaterdagochtend nota bene?’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: ijzeren wet.
-
PREMIUMreageer
Doodsbang voor je leidinggevende: ‘Ik kreeg de ene paniekaanval na de andere’
Op zondag begon het al. Sanne (35) had last van een nerveus gevoel en buikpijn. Ze zag als een berg op tegen de nieuwe week. Niet vanwege haar werkzaamheden, maar vanwege haar leidinggevende. ‘Die vrouw heeft me echt een beetje kapot gemaakt. Ik was als de dood voor haar.’ -
PREMIUM
Schatrijke zakenman Salar Azimi sleept cafébaas voor de rechter: ‘Mijn bloed kookt’
Salar Azimi bulkt van het geld, maar heeft een hekel aan vragen waar hij recht op heeft. Daarom sleepte hij plaatsgenoot Marco IJben voor de rechter. ,,Ik houd niet van bedelen. Mijn bloed kookt. Ik wil mentale rust”, zei de Iraniër. -
Onderzoek
Vader die zzp’er is neemt meer vrij rondom geboorte dan papa in loondienst
Zeven op de tien vrouwelijke zzp’ers vrezen opdrachtgevers te verliezen als ze moeder worden. In de praktijk loopt dat wel los, blijkt uit onderzoek van Knab.