Radiologisch laborant Simla (39) ziet of de behandeling van tumoren aanslaat
Wat doet een...Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Simla Gosens-Badal (39 jaar), radiologisch laborant in het Albert Schweitzer ziekenhuis.
Delen per e-mail
Wat houdt je werk precies in?
,,We maken zichtbaar wat met het blote oog niet te zien is. Veel mensen denken dat we alleen röntgenfoto’s van breuken maken, maar we houden ons bijvoorbeeld ook bezig met het in beeld brengen van bloedingen of verstoppingen in de bloedvaten en de behandeling daarvan. We maken MRI-scans om het kraakbeen, de zenuwen of een hernia te onderzoeken. Met een CT-scan brengen we botten en organen in beeld. Ook het onderzoek naar tumoren hoort bij ons werk. Wij kunnen zien of de behandeling daarvan aanslaat.”
Dus jullie doen het vooronderzoek voor artsen?
,,Een patiënt wordt natuurlijk eerst door de huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar onderzoekt een arts waar het probleem precies zit. Wij brengen dat deel in beeld en laten zien hoe het probleem er vanbinnen uitziet. Wij zorgen voor bevestiging of uitsluiting van wat de arts denkt, je kunt namelijk vanbuiten niet zien hoe het er vanbinnen uitziet.”
Wat vind je het leukst aan je werk?
,,Veel patiënten zijn heel onzeker als ze binnenkomen. Omdat ik gespecialiseerd ben in CT-scans, krijg ik ook veel oncologiepatiënten te zien die zich zorgen maken Ik maak een praatje met ze zodat ze hun verhaal kunnen doen. Door begrip te tonen en een luisterend oor te bieden, help ik de mensen een beetje extra. Dat is erg fijn in een maatschappij die zo snel gaat. Mensen hebben soms het idee dat ze alleen gezien worden als de afwijking die ze hebben, niet als mens.”
Moet het in je aard zitten om dit werk te kunnen doen?
,,Je moet natuurlijk veel verschillende dingen tegelijk kunnen doen en tegen een hoge werkdruk bestand zijn. Ook zien we in ons werk veel mensen met trauma’s en zieke kinderen, daar moet je goed mee om kunnen gaan.”
Wilde je dit vroeger altijd al worden?
,,De zorg heeft me altijd geboeid. Tijdens een opleidingsmarkt op school liep ik langs een kraampje voor de opleiding tot radiodiagnostisch laborant en zag een röntgenfoto van een hand met alle botjes. Dat vond ik toen echt superinteressant.”
Hebben jullie het door het personeelstekort in de zorg nu extra druk?
,,Wij zijn er 24 uur per dag, maar tijdens kantooruren is het tegenwoordig erg druk. Daarom doen we ook steeds meer buiten kantoortijden. De drukte verschilt per dag, soms komen er vanuit de spoedeisende hulp veel spoedjes bij ons binnen. Die hebben dan toch prioriteit en dat betekent dat andere mensen soms wat langer moeten wachten op uitslagen. Om dan toch nog goede onderzoeken af te kunnen leveren in de hectiek en drukte, dat vind ik juist leuk.”
Wat vind je lastig aan je werk?
,,De radiologie wordt steeds breder inzetbaar. Technieken worden beter en we kunnen steeds meer in beeld brengen met minder straling. Maar hierdoor neemt de productie ook toe, tegelijkertijd willen we de kwaliteit hoog houden. Daar ligt onze valkuil. We vinden veel gebieden interessant, maar moeten niet vergeten onze grenzen aan te geven. Het is goed om je te specialiseren in één ding en je daarop te focussen.”
Zou je dit werk tot je pensioen kunnen blijven doen?
,,Dat zou ik niet durven zeggen. Ik vind het een heel interessant vak, je ziet zoveel verschillende patiënten. Dat maakt het sowieso leuk genoeg om te blijven. Daarnaast staat dit werk nooit stil, dus er blijft in ieder geval uitdaging in zitten. Ook komt er steeds meer vraag naar CT-scans en dat is wel echt mijn ding.”
Hoe zijn je collega’s?
,,Ik heb hele fijne collega's. We komen als radiologisch laborant op veel verschillende afdelingen. De druk kan oplopen als je op veel plekken tegelijk nodig bent. Dan is het fijn om elkaar te helpen en steunen. Het is soms lastig om vrij te regelen, maar dat weten we onderling altijd wel op te lossen.”
Jullie hebben vast veel koffie nodig. Hoe smaakt ie?
,,We hebben automatenkoffie, die is prima. Maar op onze afdeling hebben we een apparaat staan voor bonenkoffie. Daar ga ik altijd voor. Die koffie is namelijk veel lekkerder.”
Radiologisch laboranten gezocht
Enthousiast geworden over dit werk? Op Nationale Vacaturebank vind je talloze relevante functies wanneer je zoekt op deze term. We lichten er een aantal uit.
Word jij de nieuwe collega van Simla in het Albert Schweitzer ziekenhuis? Er staat een vacature open.
Bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zijn ze op zoek naar een zelfstandig Radiologisch laborant Echografie.
Ook het team van radiodiagnostisch laboranten van het Medisch Spectrum Twente heeft nieuwe collega's nodig.
Het werk niet meer naar huis nemen is voor de een wat lastiger dan voor de ander. Coach Charlotte van 't Wout geeft tips:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze hoteluitbater heeft zestien hotels in zes landen: ‘Ik ben soms een beetje té vasthoudend’
Grote belangen, groot geld, veel werknemers: wat drijft topbestuurders? Het succes is voor hen, maar ook de tegenslagen in crisistijd. Liran Wizman (44), oprichter en voorzitter van hotelgroep Sircle Collection, gebruikt de coronatijd om nieuwe dingen te bedenken. -
Wat doet een...
Landmeter Marco (47) maakt het gezellig met collega's: ‘Voor 11 uur al acht koppen koffie op’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: landmeter bij RPS, Marco Jacobs (47). -
Terugkeer naar kantoor? Bij T-Mobile kunnen ze niet wachten
Werkend Nederland staat te popelen om terug te keren naar kantoor. Nog onduidelijk is hoe dat straks zal zijn. Telecombedrijf T-Mobile vraagt zijn medewerkers naar hun wensen. En die mogen over meer meedenken dan alleen de inrichting van werkplekken en het aantal dagen op kantoor. -
Bouwmarkten gooien deuren tóch open: ‘Nieuwe tegels bestel je niet snel online’
Ikea houdt de deuren vooralsnog dicht voor winkelen op afspraak, maar klanten kunnen vanaf woensdag wel weer terecht bij bouwmarkten Gamma en Karwei. ,,Mensen willen hun nieuwe laminaat of tegels toch in de winkel uitzoeken en niet online bestellen.’’ -
Waarom je jouw collega’s niet zo goed kent als je zelf denkt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: mensenkennis
-
Corona stelt nieuwe eisen aan managers: ‘Autoritaire type is door het ijs gezakt’
De autoritaire, controlerende en op status gerichte manager is passé, zegt het Nederlands Instituut van Psychologen op basis van een nieuw rapport. Leidinggeven op afstand vergt inlevingsvermogen en betrokkenheid, ziet professor Mark van Vugt van de Vrije Universiteit, één van de onderzoekers. -
Escaperoom helpt 50-plussers met online solliciteren: ‘Geen angst meer voor een laptop’
Voor veel mensen is vergaderen via een Teams-meeting al ‘het nieuwe normaal’. Maar wat als je op zoek bent naar een passende vacature als je al een tijdje buiten het arbeidsproces staat? Om die doelgroep te helpen heeft JobOn het FutureLab50+ gelanceerd. ,,Nu kan ik veel gerichter zoeken naar een functie in een richting die ik interessant vind.’’ -
Centralist Stephan (28): ‘Sommige mensen denken dat ik heel de dag films zit te kijken’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: centralist meldkamer namens G4S bij de TU Delft, Stephan Tenders (28).