Sahar heeft ziekte van Crohn: ‘Als ik toch ga werken, zal de ambulance moeten komen’
Een groot aantal Nederlanders met een lichamelijke beperking zit werkloos thuis. Terwijl ze wel graag aan het werk zouden willen. Maar hoe vind je een baan als je slechthorend, chronisch ziek bent of in een rolstoel zit? Veel werkgevers lijken ervoor terug te deinzen. In deze serie vertellen vier werkenden met een arbeidsbeperking over hun ervaring op de arbeidsmarkt. Vandaag: Sahar Demnati (34).
Sahar Demnati (34) leeft al langer met dan zonder de ziekte van Crohn. ,,Ik ben er inmiddels aan gewend. Het is technisch gezien een beperking, maar dat merk ik bijvoorbeeld pas als ik ga solliciteren en afgewezen wordt omdat ik niet volledig inzetbaar ben.” Demnati heeft niet elke dag evenveel last van haar chronische ziekte. Het wordt vooral erger op momenten van stress. ,,Ik heb geleerd om stressbestendig te zijn. Ik weet nu dat ik alleen mezelf ermee heb als ik te veel van mezelf vraag.”
Combineren
Wanneer ze precies ziekt wordt, kan ze nooit zeggen. ,,Het is een soort acute voedselvergiftiging. Ik herken de signalen inmiddels wel goed, maar het kan in principe overal gebeuren.” Ook kan het ineens zo zijn dat Demnati ineens niet goed reageert op eten waar het vorige week nog wel goed mee ging. ,,Daar is geen touw aan vast te knopen. Ik heb helaas geen vaste dieetlijst waar ik me aan kan houden. Maar ik weet wel dat ik bijvoorbeeld uien en bieslook sowieso niet kan hebben.”
Het is een soort acute voedselvergiftiging. Ik herken de signaleren inmiddels wel goed, maar het kan in principe overal gebeuren
Op het moment dat Demnati last krijgt van haar ziekte, kan ze zomaar twee tot drie uur uitgeschakeld zijn. Dat is lastig te combineren met een baan, vertelt Demnati. ,,Ik werkte hiervoor in de evenementenbranche als host. Maar als ik dan last kreeg, moesten ze snel iemand anders zoeken zodat ik even kon bijkomen. Dat werkte niet zo goed.” Maar er zijn ook werkgevers bij die er totaal geen boodschap aan hebben. ,,Sommigen zeggen dat je maar gewoon moet komen werken. Ik vind dat prima, maar dat betekent wel dat ze een ambulance moeten laten komen als ik omval.”
Standaarden
Officieel is Demnati voor 100 procent afgekeurd, toch wilde ze graag aan het werk. ,,Ik wil meedraaien en niet afhankelijk zijn van een uitkering. Als je dat aangeeft bij het UWV gaan ze op zoek zodat je toch iets kan doen. Ze vragen dan wat je het leukst lijkt. Maar ik kreeg op bijna alles te horen: ‘Ooh, ja maar dat gaat niet’.”
Ze zagen alleen dat ik de afgelopen drie maanden veel ziek was geweest en gaven me geen kans meer
Een baantje als kassamedewerker kon Demnati wel krijgen, dat werk kan ze immers zittend doen. ,,Ik begon me af te vragen of ik niet te hoge standaarden had. Aan de andere kant wil ik ook niet genoegen nemen met minder want ik weet dat ik meer kan.” Daarom ging Demnati zelf op zoek naar een werkplek die bij haar past. Ze kon op gesprek komen bij een bedrijf en legde haar situatie uit. ,,Ze zeiden dat ze het begrepen, maar na zes maanden viel het hen toch tegen. Ze hadden er iets anders van verwacht.”
Het probleem is dat Demnati van tevoren niet kan aangeven hoe vaak ze ziek zal worden. De ene maand gaat het veel beter dan de andere. ,,Ze zagen alleen dat ik de afgelopen drie maanden veel ziek was geweest en gaven me geen kans meer.” Volgens Demnati is het geen onbegrip of onwil, maar een gebrek aan ervaring met mensen die niet volledig inzetbaar zijn. ,,Ze kunnen zich niet in je inleven. Het is ook uniek, ze lopen er niet zo snel tegenaan. En dan kiest men toch liever voor de makkelijkste weg.”
Thuiswerken
Inmiddels heeft Demnati een parttimebaan gevonden als medewerker van de customer service van KPN. ,,Er zitten hier meerdere mensen op de lijn die voor me kunnen invallen. Ook is het thuiswerken in mijn geval een zegen, ik klok gewoon even uit en begin daarna weer als het beter gaat.”
Een goede thuiswerkplek creëren was nog wel een probleem voor Demnati. Gelukkig kon ze door financiële hulp via non-profitorganisatie Everyday Heroes, die werkzoekenden helpt bij de laatste stap naar werk, een aangepast bureau en bureaustoel voor thuis aanschaffen.
Bij haar huidige werkgever houden ze gelukkig veel beter rekening met haar situatie. ,,Dit is tenminste een werkgever die met me meedenkt. Ik kan gewoon aangeven als het niet gaat, kan gerust pauze nemen, mag kortere diensten draaien en thuiswerken is niet alleen een corona-optie maar blijft altijd een optie voor mij. Dan hoef ik tenminste ook niet te reizen.”
Subsidie
Maar werken blijft een gevecht voor mensen zoals Demnati. En wat als je weer op zoek moet naar een nieuwe baan, tref je dan weer een werkgever die begrip heeft voor je situatie? En wanneer vertel je over je ziekte of beperking? ,,Als je het niet zegt, houden ze geen rekening met je. Maar als je het wel zegt, word je niet gekozen. Ik snap het vanuit de bedrijven zelf wel, want hoe minder ze voor iemand moeten regelen hoe beter. Maar er zijn echt wel oplossingen.”
Een oplossing zou de subsidie kunnen zijn die werkgevers bij het UWV kunnen aanvragen. Maar als Demnati alleen om die reden welkom is, wijst ze de kans beleefd af. ,,Ik wil aangenomen worden omdat ik het ben, niet omdat ze subsidie krijgen. Mensen die écht graag aan het werk willen, willen dit niet.” Er moet meer gekeken worden naar wat iemand wel kan, vindt Demnati. ,,Ik heb een lichamelijke beperking, maar ik weet dat ik het kan. Mijn ziekte zegt niks over mijn creatieve talenten en andere vaardigheden.”
Werk moet zinvol zijn
,,Nu heeft nog maar 10 tot 15 procent van de werkgevers iemand in dienst met een beperking. Er moeten veel meer banen worden gecreëerd”, zegt Ronald van Zijp, landelijk manager voorzieningen en reïntegratiemiddelen UWV. Dat is niet in elke sector even makkelijk, weet Van Zijp. Maar op de plekken waar het wel kan, moeten werkgevers gestimuleerd worden om de keuze te maken. ,,En het moet vanuit de werknemer zelf komen.”
Als werkgevers openstaan voor werknemers met een lichamelijke beperking, moet het werk dat ze gaan doen vervolgens wel zinvol zijn, zegt Van Zijp. ,,Iemand wil gewoon beoordeeld worden op zijn werk en dat werk moet er toe doen.” Alleen dan hebben ze het idee dat ze gewoon kunnen deelnemen aan de maatschappij en dat is ontzettend belangrijk. ,,Met een baan kun voor jezelf zorgen, in je eigen onderhoud voorzien. Niemand wil zijn hand hoeven ophouden.”
Dit was aflevering twee in deze reeks, hier lees je het eerste interview terug.
Bekijk hier alle video's op het gebied van werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze organisaties denken dé oplossing te hebben: Een baan bij een bso en toch 8 uur per dag aan de slag
Een baan waarbij je ’s ochtends oma Bep in haar steunkousen helpt en halverwege de middag haar kleinkind opvangt bij de buitenschoolse opvang (bso). Klinkt als een creatieve oplossing voor vaak kleine contracten. Maar of personeelstekorten daarmee ook direct zijn opgelost?Amersfoort -
PREMIUM
Werkenden uitgeput sinds corona: ‘We zijn continu alleen maar brandjes aan het blussen’
Nog nooit waren er - mede door corona - zoveel Nederlandse werkenden met stressklachten. Ook lijken een aantal werknemers maar niet te herstellen. Stop met de symptoombestrijding en kijk naar hoe je mensen veerkrachtiger kunt maken, zeggen vitaliteitexperts Bas Snippert en Daniël Krikke. Hoe dat precies werkt leggen de twee uit in hun boek De Vitaliteitsrevolutie. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMDownsyndroomdag
Trots op je kind met downsyndroom: ‘Het leven is niet perfect en dat is juist zo mooi’
Op 21 maart is het Wereld Downsyndroomdag. Twee moeders vertellen over hun kind met downsyndroom. Over de vervelende opmerkingen van de buitenwereld, maar vooral over de lessen die ze leren van hun kind. ,,Het leven is niet perfect en dat is juist zo mooi!’’ -
PREMIUM
Belandt jouw cv vaak ongezien in de prullenbak? Dit zorgt er voor dat je wél op gesprek mag komen
Papieren cv’s die ongezien in de prullenbak belanden? Het moet eens afgelopen zijn, vindt het WerkgeversServicepunt Midden-Holland (WSP), waar werkzoekenden nu een video-cv kunnen maken. En wat blijkt: kandidaten krijgen uitnodigingen bij de vleet. Kritiek is er ook.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
PREMIUM
Deze banen blijven in de toekomst bestaan - en deze functies misschien niet
Technologische ontwikkelingen staat nooit stil. Machines kunnen al veel taken overnemen, en in de toekomst waarschijnlijk nog meer. Welke beroepen worden hierdoor met uitsterven bedreigd en welke banen blijven nog wel een tijdje bestaan? Hoogleraren Olaf van Vliet en Erik Stam leggen het uit. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.