Sanny en Marloes van het Deadline Bureau zitten uitstellers achter hun vodden aan
Lukt het je maar niet om je opdrachten op tijd af te krijgen en baal je daarvan? Dan kun je vanaf deze week de professionele hulp van het Deadline Bureau inschakelen. Ondernemers Sanny Ensing en Marloes Matthijssen helpen je bij het stellen van doelen en bellen je op voor een motiverende schop onder je kont.
Delen per e-mail
Sanny Ensing (40) en Marloes Matthijssen (40) werken beiden al jaren als freelance schrijver. Ook zijn ze allebei al een tijdje bezig met het schrijven van een boek. Daarover raakten ze in gesprek tijdens een netwerkborrel en ze herkenden zichzelf in elkaars frustraties. ,,Een boek schrijven is soms een beangstigend proces. Je worstelt met de vraag: kan ik het wel? En met hoe je tijd kunt vrij maken om te schrijven als je meerdere opdrachtgevers hebt. Toen besloten we elkaar te helpen en te stimuleren om ons aan de deadlines te houden”, zegt Ensing.
Dat buddysysteem werkte zo goed dat Ensing en Matthijssen het plan kregen om dit ook voor anderen te gaan doen. Ensing: ,,Meer mensen worstelen met uitstelgedrag en dit kan echt helpen.” Zo werd het idee voor het Deadline Bureau geboren waar je voor je eigen project een deadline kan kopen en hulp kan inschakelen om die te halen.
Politieagent
Niet iedereen heeft die schop onder de kont nodig, zegt Matthijssen. ,,Je bent een uitsteller of je bent het niet. Mijn man springt gelijk uit bed als de wekker gaat en volgt dan trouw zijn agenda voor de dag. Hij herkende zich absoluut niet onze problemen.” Maar zelfstandige ondernemers die moeite hebben met deadlines kunnen enorm met de handen in het haar zitten. ,,Als je eigen baas bent en het jouw verantwoordelijkheid is dat iets afkomt, frustreert dat uitstellen enorm. Ik heb altijd enorm de behoefte gehad aan die politieagent die zegt dat je aan de slag moet.”
Nu zijn Ensing en Matthijssen zelf die ‘politieagenten’ voor andere, voornamelijk creatieve, ondernemers. Ensing: ,,Dat betekent wel dat we ons eigen schrijfproject aan het uitstellen zijn, haha. Maar dit project was te noodzakelijk.”
Confronterend
Sinds deze week kunnen de eerste uitstellers zich aanmelden voor een professionele ‘schop onder de kont’. ,,We hebben goed nagedacht over hoe je iemand achter de vodden kunt zitten zonder dat het obscuur wordt. Bellen werkt goed weten we. Want ook als je opdrachtgever belt waar je bijdrage blijft, is dat heel confronterend”, zegt Matthijssen.
Bellen werkt goed weten we. Want ook als je opdrachtgever belt waar je bijdrage blijft, is dat heel confronterend
Geïnspireerd op de praktijken van een ouderwets politiebureau, wilden ze ook een rolverdeling in ‘good cop’ en ‘bad cop’ toepassen. Ensing is de vriendelijke motivator, Matthijssen kruipt in de rol van strenge agent. Dat levert geen enge praktijken op, belooft Ensing. Matthijssen: ,,Sanny is van de zelfliefde. Ik geloof in hard zijn voor jezelf en jezelf niet teleur willen stellen. Uitstellen lijkt heel onschuldig, maar dat blijkt anders te zijn als je erachter komt waar de echte wond zit. Die moet je aanpakken.”
Stappen
Waarom lukt het velen eigenlijk niet om te stoppen met het eeuwige uitstelgedrag? Als je het voor je uit blijft schuiven, kun je je nog vastklampen aan een droom, vertellen de twee. Je wilt niet falen. Tegelijkertijd voelt elke dag dat je uitstelt met beginnen als een kettingbotsing van mislukking. Matthijssen: ,,Die zelfsabotage, daar hopen wij doorheen te breken.”
Wat ook niet helpt is dat we om ons heen alleen maar geslaagde projecten zien, vooral op sociale media. ,,De wanhoop en de kladjes vol mislukte ideeën zie je nooit. Ik vind het juist heel fijn als een bekende schrijver bijvoorbeeld zegt dat hij geworsteld heeft met zijn nieuwe boek”, zegt Matthijssen.
Ensing: ,,Bij een succesvol project denk je waarschijnlijk: ‘Wat ziet dat er te gek uit, dat lukt mij nooit’. Maar een eindresultaat is nooit in een keer ontstaan. Als je hoort welke stappen iemand heeft moeten zetten, snap je dat het hard werken is, dat het niet in een keer goed is. Dan is het niet meer zo’n ver-van-je-bedshow.”
Met deze tips van het Deadline Bureau haal je je deadline wél :
Tip 1: Neem kleine stappen
In de sportschool begin je ook niet meteen met de zwaarste gewichten. Je werkt met wat oké gaat. Geef jezelf kleine doelen. Honderd woorden. Tien minuten administreren. Misschien ga je wel door.
Tip 2: Jij bent in control
Het is pas af en zichtbaar als jij het wil. Daarvoor kan alles nog gewijzigd worden, je mag het weggooien, opnieuw beginnen, omdraaien: alles kan.
Tip 3: Elke dag een vast tijdstip
Besluit om elke dag op een vast tijdstip aan je project te werken. Ook al gebeurt er niets. Zie het als werk en zorg dat je er op tijd bent voor een bepaalde tijd.
Tip 4: Van denken naar doen
Ontwikkel een voorkeur voor actie. Stuur die e-mail. Start met het maken van de website. Doe het nu. De meeste uitstellers aarzelen te veel. Ze zijn bang voor afwijzing.
Tip 5: Schrijf het op en hou het kort
Zorg dat je een notitieboekje of een agenda bij je hebt om je taken in op te schrijven. Als het uit het zicht is, is het uit het hart. En hou je takenlijstje kort. Maak desnoods elke dag een nieuwe.
Bekijk hier alle video’s op het gebied van werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
Sijbren (32) leverde twee derde van zijn salaris in voor zijn droombaan
Bij een nieuwe baan gaan we liever voor wat meer salaris, maar dat geldt niet voor Sijbren Bartlema (32). Hij ruilde zijn baan als chemisch technoloog (5000 euro bruto per maand) in voor een baan in een restaurantkeuken (1850 euro bruto per maand). ,,Nu doe ik iets wat ik écht leuk vind.” -
‘Wij mensen zijn hopeloos in voorspellen wat ons gelukkig gaat maken’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: al je doelen bereikt, en dan? -
Halve dag voorbij en nog geen letter op papier? Zo stop je uitstelgedrag
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: uitstelgedrag. -
Last van uitstelgedrag? Met deze bril ga je wél aan de slag
Door Instagram scrollen terwijl je moet werken. ’s Avonds op de bank ploffen en denken: ach, de vaatwasser inruimen komt morgen wel. Of nog even dat leuke filmpje aanklikken voor je begint met koken. Herkenbaar? Chronische uitstellers kunnen opgelucht ademhalen, want een nieuwe bril maakt een einde aan uitstelgedrag en geeft je een spreekwoordelijke schop onder de kont.
-
Burn-out ligt op de loer: LinkedIn geeft duizenden medewerkers deze week vakantie
Het sociale medium LinkedIn heeft bijna al zijn werknemers (15.900 mensen) sinds afgelopen weekeinde een week vakantie gegeven. Het geeft hen de tijd de batterij op te laden en vermindert het risico op burn-outs in deze tijden van thuiswerken, zo stelt het bedrijf. -
PREMIUMvideo
Tanja werkt als heier: ‘Net zo lang gebeld tot ik een keer mee mocht’
Tanja Leefkens (49) is vermoedelijk de enige vrouw in Nederland die dagelijks heipalen de grond in slaat. En dat al 25 jaar. ,,Als klein meisje had ik al zoiets van, het maakt mij niet uit wat ik word, als het maar stoer is.’’ -
Snel een bammetje achter je bureau? Dit zijn de voordelen van een ‘echte’ lunch
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de kantoorlunch.