Sensoren in werkkleding moeten personeel beschermen tegen schadelijke stoffen
Wat hebben bakkers, medewerkers van chemische bedrijven en schilders met elkaar gemeen? Ze kunnen dagelijks blootgesteld worden aan schadelijke stoffen op hun werk. Sensoren, die steeds goedkoper en kleiner worden gemaakt, kunnen volgens TNO hun werkplekken gezonder en veiliger maken.
Sensoren worden nu nog niet vaak gebruikt. Hoe weten bedrijven dan of werknemers niet te lang aan chemische stoffen worden blootgesteld?
Onderzoeker Maaike le Feber van TNO:,,Dat wordt nu vaak gemeten door één keer per jaar bij meerdere medewerkers monsters af te nemen, die dan geanalyseerd worden in een laboratorium. Meestal volgt na enkele dagen tot weken de uitslag. Als de blootstelling aan chemische stoffen inderdaad te groot is, worden maatregelen genomen om die terug te dringen om zo beroepsziekten te voorkomen.”
Deze nieuwe sensoren op de werkplek zorgen dus voor snellere en betere metingen.
,,Ja, met sensoren kun je in ‘real time’ meten en onder grote groepen mensen. De uitslag zie je meteen.’’
Waarom is dat zo belangrijk?
,,De hoeveelheid stoffen waaraan de medewerkers worden blootgesteld verschilt per dag, bijvoorbeeld door de verschillende manieren van werken en door de weersomstandigheden. Sensoren maken die verschillen inzichtelijk door de waardes van moment tot moment te meten. Zo zou je precies kunnen zien dat het blootstellingsniveau hoger was toen iemand vergat de afzuiger aan te zetten en het nodig was om maatregelen te nemen. Dat betekent dat je niet meteen je hele bedrijfsvoering aan moet passen als er een keer te veel schadelijke stoffen aanwezig zijn.”
Zo zou je precies kunnen zien dat iemand vergat de afzuiger aan te zetten
Welke bedrijven kunnen hier baat bij hebben?
,,Alle bedrijven met werknemers die blootgesteld worden aan voor de mens schadelijke stoffen. Dat zijn chemische bedrijven, maar het kunnen ook schildersbedrijven, kunststoffabrieken en bakkers zijn. Bakkers hebben te maken met meelstof waar ze na inademing ziek van kunnen worden.”
Hoe kunnen die sensoren worden ingezet?
,,We zitten nu nog in de ontwikkelingsfase en we hebben hesjes met sensoren getest bij bedrijven. Het is de bedoeling dat die sensoren uiteindelijk veel kleiner gaan worden, werknemers moeten het niet merken dat ze sensoren dragen. We zijn ook bezig met location tracking, een systeem dat vergelijkbaar is met GPS maar dan voor binnen. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe dicht iemand bij een bron heeft gestaan.”
Sensoren meten dus voortdurend wat werknemers aan het doen zijn; hoe dit dat dan met de privacy?
,,We weten dat deze techniek veel meer mogelijkheden gaat bieden, maar aan de andere kant verzamel je ook veel meer data. Dan is het inderdaad belangrijk dat je aan de privacywetgeving blijft voldoen. Als je collectief en anoniem gegevens verzamelt zonder dataopslag dan is er niets aan de hand. Een probleem wordt het pas als bedrijven op persoonsnaam gaan registreren. Dan kun je bijvoorbeeld ook zien hoe vaak iemand naar de wc gaat. Bedrijven moeten daarom van tevoren goede afspraken maken over wat ze met de data van plan zijn en wie deze te zien krijgen.”
Je kunt ook zien hoe vaak iemand naar de wc gaat. Bedrijven moeten daarom van tevoren goede afspraken maken
Aan wat voor soort afspraken moet je dan denken?
,,De gegevens van medewerkers zouden bijvoorbeeld bij de bedrijfsarts kunnen worden opgeslagen, een bedrijfsarts heeft beroepsgeheim. Als een medewerker ziekteverschijnselen vertoont kan door de arts worden nagegaan of dat door blootstelling aan chemische stoffen komt. Die meldt dat dan weer anoniem aan de bedrijfshygiënist zodat die maatregelen kan treffen om iets aan het blootstellingsniveau te doen.”
Jullie zitten nu nog in de ontwikkelfase van de sensoren. Wat is de volgende stap?
,,De sensoren geven alleen data. We zijn nu bezig om data-infrastructuren te ontwikkelen waarmee informatie omgezet kan worden naar een actie. Bijvoorbeeld dat er een alarm afgaat als het blootstellingsniveau te hoog is. Of advies verstrekt wordt waarmee de blootstelling meteen verlaagd kan worden. Dat laatste bestaat nu nog niet, zo ver zijn we nog niet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Salaris
‘Op mijn zestiende heb ik hier gesolliciteerd en gelijk aangegeven dat ik stappen wilde maken’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Milan (19) werkt 16 uur in de week als assistent bedrijfsleider van een supermarkt. Daarnaast studeert hij. -
PREMIUMHoe is het nu met?
Jongensdroom wordt nóg mooier: Jurian (25) en Sjaak (26) openen hun tweede viswinkel
Visboer worden was een jongensdroom voor Sjaak van der Spek. Ruim twee jaar geleden kwam die uit, toen hij samen met Jurian van de Graaf een viszaak overnam in winkelcentrum Bloemendaal. Sinds vorige week telt Vishandel Groene Hart twee winkels, na de overname van Zeevishandel Kees Vrolijk in het Goudse centrum. -
PREMIUM
Scholen zetten alles op alles om voldoende leraren te vinden: dure benzine is al reden te vertrekken
Wie als leraar Nederlands voor de klas wil staan, zit in Amersfoort op rozen. Dan heb je de keus uit maar liefst vijf middelbare scholen. Omgekeerd: het is aanpoten voor scholen om nog voor de vakantie hun lerarenbestand weer op peil te hebben. Vooral leraren Nederlands zijn gewild, maar ook economie- en wiskundedocenten. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.
-
Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen slordig met veiligheid
Bedrijven waar wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen laten veel steken vallen. De controles worden daarom flink aangescherpt. Ook gaan de boetes omhoog. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
CNV: Veel meer bedrijfsongevallen door risicovol werk
Een kwart van de werknemers in een risicovol beroep zegt weleens slachtoffer te zijn geworden van een bedrijfsongeval. Vakbond CNV stelt dat het aantal ongelukken op de werkvloer veel hoger ligt dan uit de officiële cijfers blijkt. Boosdoener volgens de bond is de hoge werkdruk, die ervoor zorgt dat werkplekken onveiliger worden.