Sjan en Wilbert zijn zelfslachtende slager: ‘Slachten moet je met verstand van zaken doen’
iemand moet het doenWerk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: Sjan Timmermans (57) en Wilbert den Ouden (51) runnen samen slagerij Timmermans, een van de weinige zelfslachtende slagers die ons land nog kent.
Daar waar vroeger elke slager in elk dorp zelf slachtte, zijn er nu nog maar een kleine honderd zelfslachtende slagers over. De afgelopen vijf jaar is het aantal met 20 procent afgenomen. Het vak roept niet bij iedereen enthousiasme op. Ook weinig jongeren staan in de rij om het ambacht te leren.
Dat de zelfslachtende slager onlangs door de Unesco tot Immaterieel Erfgoed van Unesco is uitgeroepen helpt wel, zegt Sjan Timmermans (57), mede-eigenaar van Slagerij Timmermans. ,,Ik hoop dat onze kennis zo beter beschermd wordt, zodat we het over kunnen dragen aan de volgende generaties. Maar het is lastig om jongeren te vinden die het vak willen leren. Uit de praktijk blijkt wel dat als ze er eenmaal kennis mee hebben gemaakt, de meeste enthousiast worden.”
Niet meer anders
Timmermans runt sinds 2007 de slagerij samen met slager Wilbert den Ouden (51). Ze zijn een zelfslachtende slager met naast de slagerij met kleinschalige slachtplaats en winkel. Er wordt op kleine schaal geslacht, voor consumenten, maar ook voor derden zoals restaurants en boerderijwinkels. Ook scholen sluiten zich aan in de rij en gebruiken delen van dieren voor practica. Zo bestelt ook het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven nieren, harten, ogen en huid voor geneeskundestudenten om het snijden mee te oefenen. ,,Ze kunnen hier nergens anders meer voor terecht”, zegt Den Ouden.
Beide ondernemers hadden in hun tienerjaren hun eerste baantje in de sector. Den Ouden hielp in de vakanties mee in het slachthuis waar zijn ooms werkten. ,,Ik wilde eigenlijk agrariër worden vanwege mijn passie voor dieren. Maar op mijn achttiende ben ik hier komen werken en heb zo het vak geleerd. Inmiddels wil ik niet meer anders.” Liefde voor dieren en slager zijn, gaat dat wel samen? ,,Als je een dier wil slachten, dan moet je dat met verstand van zaken doen en respect doen, vind ik. ”
Als je een dier wil slachten, dan moet je dat met verstand van zaken doen en respect doen, vind ik
Timmermans begon bij Slagerij Timmermans met een bijbaantje. ,,Daarna ben ik facilitair management gaan studeren, maar toch weer teruggekomen, mijn partner was eigenaar van de zaak. Hij is iets anders gaan doen en gelukkig was Wilbert bereid de helft van het bedrijf over te nemen omdat hij er toekomst in zag.”
Kop-tot-kont
Als het bedrijf blijft bestaan, gaat het ambacht tenminste niet verloren, vinden de ondernemers. Maar ook op gebied van duurzaamheid hebben slachters veel bestaansrecht. Timmermans: ,,We weten waar de dieren vandaan komen, hoe ze behandeld zijn en ze komen allemaal uit de buurt waardoor het transport heel kort is. Bovendien vind ik het heel fijn om direct contact te hebben met alle horecaondernemers, lokale boeren en de consument.”
Daarnaast slacht een zelfslachtende slager op een kleinschalige en daardoor rustige manier. ,,De dieren ervaren minder stress en dat komt de kwaliteit van vlees uiteindelijk ten goede.”
Ook gebruiken de slagers alles van het beest, ook wel kop-tot-kont-verwaarding genoemd. Daar moet je best creatief voor zijn, zegt Den Ouden. ,,Zo moet je in de zomer je stoofvlees op een andere manier in de markt zetten. Vaak gaat het naar de horeca. Ook vind ik het heel leuk om eigen vleeswaren en streekproducten te maken. Daarnaast bedenk ik met het hele team hoe we alles van het dier kunnen gebruiken. Zo maken we allerlei salades en maaltijden. Het vraagt om vakmanschap om zulke unieke producten te maken waar mensen voor terugkomen.”
Lees ook bij Intermediair: Ondanks de krapte werkloos? Dit kun je daaraan doen
Veel administratie
Maar een slagerij runnen is tegenwoordig best lastig, door de strenge wet- en regelgeving en controle vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Alle slachters vallen onder één noemer, zowel de grote als de kleine. ,,Neem bijvoorbeeld het verplichte cameratoezicht. Voor grote slachterijen is dat makkelijker te realiseren dan voor de kleine zelfslachtende slager. Daarnaast slachten wij maar een halve dag per week, de rest van de tijd zijn we bezig met de verwerking.” Den Ouden: ,,Wij slachten op een ochtend met drie slachters gemiddeld twintig varkens en drie runderen. Grote slachterijen wel duizenden dieren op een dag.”
Het kost me een halve dag per week om alle administratie in orde te krijgen. Terwijl niet alle wetgeving op ons van toepassing is
Van de NVWA moeten slachters ook het proces van begin tot eind vastleggen vastleggen, om zo de kwaliteit van het vlees te waarborgen. Timmermans: ,,Het kost me een halve dag per week om alle administratie in orde te krijgen. Terwijl niet alle wetgeving op ons van toepassing is. Er wordt van je verwacht dat je dit er allemaal wel even bij doet. Dit maakt het ondernemerschap erg complex waardoor er steeds meer collega’s afhaken. Er zijn al uitzonderingen voor ons gemaakt, maar dat mogen er meer worden. Daarom heb ik ons bedrijf aangesloten bij de Vereniging Zelfslachtende Slager (VZS). We zijn momenteel al ver in de gesprekken met alle betrokken partijen zoals het ministerie en de NVWA.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Luisa en Emiel doen hun werk in het ziekenhuis, maar stonden ook hun mannetje als militair
Hij is arts in het ziekenhuis, zij maakt deel uit van het chirurgisch team van het leger. Toch staan Emiel Caris en Luisa Bonanno samen in de operatiekamers (OK) van het Maasstad Ziekenhuis. En: allebei zijn ze meermaals door Defensie uitgezonden voor missies in Afghanistan. Door die uitwisseling kun je als patiënt zomaar een oorlogsveteraan aan je bed hebben staan. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Pik je ineens niets meer van je collega's? Dat kan hier aan liggen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: boos of hongerig?
-
Ander werk naast je baan: deze nieuwe wetswijziging is gunstig voor werknemers
Ben je in loondienst, dan kan je werkgever verhinderen dat je ander werk ernaast doet met een nevenwerkzaamhedenbeding in je arbeidscontract. Per 1 augustus gaan de regels voor dit beding echter flink op de schop. In veel gevallen pakt dat gunstig uit voor de werknemer. Arbeidsrecht-advocaat Mariska Aantjes legt uit hoe het zit. -
PREMIUM
Waarom steeds meer jongeren zich laten inhuren, en dat niet zonder risico is: ‘Het zijn schijn-zzp’ers’
Veel jongeren hebben niet meer het klassieke bijbaantje, maar beginnen een eigen webshop, bureautje of winkel óf laten zich voor een paar dagen inhuren als kok, barkeeper of inpakker. Steeds meer jongeren gaan aan de slag als zzp’er. -
Wat doet een...
Caroline zorgt dat haar collega’s alles hebben om te kunnen werken: ‘Ik blus de brandjes’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Caroline Bánki (48) manager corporate services bij softwarebedrijf SAS.