'Snotneusprotocol' moet aantal griepgevallen en coronabesmettingen terugdringen
Werkgevers zouden met een zogenoemd ‘snotneusprotocol’ hun werknemers duidelijk moeten maken wanneer ze wel of niet naar het werk kunnen komen. Daarvoor pleiten arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. De maatregel moet een forse stijging van het aantal griepgevallen en coronabesmettingen en dus ziekteverzuim voorkomen deze herfst en winter.
Het ziekteverzuim is in september gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat is een jaarlijks terugkerende trend, wanneer de vakanties voorbij zijn en het griepseizoen begint.
Volgens bedrijfsarts Truus van Amerongen van ArboNed was vorig jaar hierop een uitzondering. ,,Door alle coronamaatregelen zoals afstand houden en thuiswerken bleef de griepgolf uit. De verwachtingen voor dit jaar zijn heel anders”, zegt ze in een toelichting. De arbodiensten raden aan de basismaatregelen na te leven om verzuim te voorkomen. ,,Dus was je handen, houd afstand, blijf thuis als je klachten hebt en laat je testen”, aldus Van Amerongen.
Van elke honderd ziekmeldingen blijven volgens de arbodiensten in vijftien gevallen de werknemers langer dan zes weken thuis. Dat waren er vorig jaar nog tien op de honderd. De impact hiervan is enorm voor werkgevers en werknemers, aldus Van Amerongen. Van het totale aantal verzuimdagen komt 30 procent door psychische klachten. ,,Die werknemers ben je gemiddeld 237 dagen kwijt en met een burn-out zelfs 293", zegt ze.
Stress
ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van de HumanTotalCare-groep en gezamenlijk werkzaam voor zo’n miljoen werkenden, raden werkgevers aan om alert te zijn op signalen van stress bij werknemers. ,,Kijk daarbij ook naar de ideale mix van werken vanuit huis en op kantoor. Dat is voor iedereen anders en afhankelijk van persoonlijke drijfveren”, aldus Van Amerongen. ,,Laat daarom ruimte voor eigen regie.”
Volgens viroloog Ab Osterhaus doen mensen in risicogroepen er goed aan om een derde prik te halen. Met een griepgolf op komst is de kans volgens hem groot dat de ziekenhuizen weer vol gaan lopen:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
column
Gedoe om paar euro: ‘Het gevoel beetje opgelicht te zijn kan je onhandig lang in de greep houden’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: mentaal boekhouden -
PREMIUM
Willem bedankte baas en dat leverde hem honderden reacties op: ‘Mensen willen wat leren van mijn verhaal’
Willem Tukker hoort het veel te vaak: mensen die net hun eigen kind of partner hebben begraven en dan al snel de passief dwingende vraag krijgen wanneer ze weer komen werken. Volgens Tukker kunnen alle bedrijven én werknemers wat leren van hoe zijn werkgever Leger des Heils met hem omging na het overlijden van zijn 9-jarige dochter Rosalin.Rotterdam, Wassenaar -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
column
Met dit makkelijke trucje zorg je dat iemand je verzoek niet kan weigeren
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de techniek om het gedrag van de ander te veranderen. In dit geval heet dat altercasting.
-
PREMIUM
Snotgolf: (waarom) is iedereen ineens zo verkouden?
-
-
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Veel werknemers moeten vandaag een vrije dag opnemen, mag dat wel?
In de trein en op de weg is het rustiger, en ook in veel kantoorgebouwen is het vandaag stil. Veel mensen hebben vandaag, de dag na Hemelvaart, een vrije dag, terwijl het helemaal geen officiële feestdag is. Mag een werkgever jou verplichten vrij te nemen?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer