Storingsmonteur Johan (28): ‘Ik had nooit verwacht dat ik zoveel zou verdienen’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan (28) werkt als storings- en installatiemonteur. Hij werkt tussen de 40 en 50 uur per week als zzp’er voor verschillende bedrijven.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Gemiddeld 4000 euro per maand, maar daar moet de belasting nog vanaf.”
Blij mee?
,,Ik had zelf nooit verwacht dat ik zoveel zou verdienen. Ik had ook nooit verwacht dat ik zzp’er zou worden. Ik heb een mbo-sportopleiding gedaan, maar daar verdien je niet zoveel mee. En ik wil wel een goed inkomen hebben om mijn toekomstige gezin te onderhouden. Tegenwoordig wordt alles duurder en ik wil geen zorgen voor de toekomst hebben. Daarnaast vind ik het superleuk werk. Je kan mensen heel blij maken door hun internet of tv aan te sluiten.”
Waarom ben je zzp’er geworden?
,,Begin 2019 was niet zo leuk. Ik verloor mijn baan en mijn relatie ging uit. We woonden samen en nu stond ik er alleen voor. Ook financieel. Ik kreeg een uitkering van 1500 euro en daarvoor verdiende ik 2300 euro, dus toen moest ik wel m’n spaarpot stukslaan. Hoe ga ik alles betalen, dacht ik. Ik begon steeds slechter in mijn vel te zitten. Via een vacaturesite kwam ik dit werk tegen. Doordat ik zzp’er ben geworden kreeg ik weer de regie over mijn eigen leven. Nu ben ik verantwoordelijk voor mezelf. Dat voelt heel goed.”
En wat als je ziek wordt?
,,Ik zet daar geld voor opzij. En gelukkig ben ik nooit lang ziek. Waar ik me wel zorgen om maak is het coronavirus. Ik kom wel bij mensen thuis. Daarom geef ik ook geen handen meer.”
Ga je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?
,,Nee. Ik zet het geld liever zelf apart. Ik ben wel benieuwd naar de verplichte verzekering, daar ga ik het nog over hebben met mijn accountant. Mijn pensioen ga ik ook later uitzoeken. Ik ben afgelopen zomer begonnen, dus ik wilde eerst mijn klussen op de rit hebben.”
Onderhandel je met je opdrachtgever over je tarief?
,,Nee. De tarieven staan vast. Een vriend van me die ook als zzp’er hetzelfde werk deed vertelde me zijn inkomen toen ik begon. Ik dacht: dit is mijn redding. En dat was het ook. Door het werk kreeg ik weer een dagritme. Eerst was het vijf weken een opleiding volgen en ging ik van alle vrije tijd van de wereld naar veel leren en serieus zijn. Dat was heel goed voor mij. Na twee maanden zat ik eindelijk weer eens lekker in m’n vel. Dit werk heeft me heel veel positiviteit gebracht. Ik werd weer mens.”
Een vriend van me die ook als zzp’er hetzelfde werk deed vertelde me zijn inkomen toen ik begon. Ik dacht: dit is mijn redding
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ik denk hetzelfde. Eerlijk gezegd heb ik geen idee.”
Zou je het willen weten?
,,Nee, maar als ik weet dat iemand meer verdient voor hetzelfde werk, dan zit ik daar denk ik wel mee. Maar ik ga er dus vanuit dat we allemaal hetzelfde verdienen. Daar komt bij: ik ben tevreden en weet wat ik waard ben.”
Verdient Johan genoeg?
Leeftijd: 28
Aantal jaar werkervaring: 1
Aantal werkzame uren per week: 40
Opleiding: MBO 4
Branche: onderhoud & reparatie
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie is 1753 euro. ,,Daar zit ik flink boven. Dat wist ik wel.”
Check het zelf via de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank.
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wil je een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salaris Nancy (34) onderhandelde er 850 euro bij op haar bruto maandloon
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nancy (34) werkt 36 uur in de week als senior KYC-specialist bij een bank. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
Oliebollenkramen draaien op volle toeren: ‘Meer drukte dan dit kunnen we niet aan’
Veel ondernemers gaan een sobere jaarwisseling tegemoet, maar voor oliebollenbakkers geldt het tegendeel: ze draaien tijdens deze feestdagen recordomzetten. Tóch is de oliebollenbranche niet zo makkelijk. ,,Als ik aan het eind van de rit zie wat er uiteindelijk op m’n rekening belandt, denk ik wel eens: doe ik het wel goed?” -
PREMIUM
Kroegbaas is tijdelijk schoonmaker in het ziekenhuis: ‘Ik ben een stuk vrolijker en positiever’
Kroegbaas Kees Riemersma kwam door de lockdown na 26 jaar ineens langdurig thuis te zitten. Nu is hij tijdelijk schoonmaker in het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente. Om wat geld in het laatje te brengen, maar ook om iets om handen te hebben. ‘Ik voelde me nutteloos.’ -
Salaris Eddie (27): ‘Ze zeggen dat iedereen hier hetzelfde verdient. Dat blijkt niet waar’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Eddie (27) werkt gemiddeld 31,5 uur in de week als procesoperator in de chemische industrie.
-
PREMIUM
Hun volwassen zonen eten nog steeds vijf dagen per week mee: ‘Het zijn flinke eters’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Wilma houdt van de natuur en wandelt veel. Ze zou graag een elektrische fiets willen, maar daar is Cees op tegen. ,,Alle vrouwen vallen met zo’n ding.’’ -
PREMIUM
Roerig jaar voor tassenontwerper Omar Munie vanwege omstreden vastgoeddeal: ‘Ik heb er geen cent aan verdiend’
Het levensverhaal Omar Munie leest als een jongensboek. Hij kwam op 9-jarige leeftijd als vluchteling vanuit Somalië naar Nederland, maar wist zich in korte tijd te ontwikkelen tot een succesvolle ontwerper. De Hagenaar won verschillende prestigieuze prijzen, maar kwam de laatste twee jaar vooral in het nieuws vanwege een omstreden vastgoeddeal met het Rijk. En dat doet hem duidelijk pijn. ,,Ik heb er geen cent aan verdiend.’’ -
Zo maak je van 2021 een goed werkjaar: ‘Van ellende kun je ook groeien’
De economie krimpt, de werkloosheid stijgt en we werken allemaal massaal thuis. De uitbraak van de coronacrisis heeft een flinke impact op ons leven. Drie auteurs van de best gelezen managementboeken blikken terug op dit heftige jaar én geven hun tips voor 2021.