Twitter betaalt topman 1,40 dollar
Twitter-topman Jack Dorsey heeft vorig jaar voor het eerst in vier jaar salaris gekregen van het socialemediabedrijf. In officiële documenten staat dat Dorsey 1,40 dollar kreeg voor zijn werkzaamheden.
Delen per e-mail
De beloning van Dorsey verwijst naar de maximale lengte van 140 tekens die een berichtje op Twitter oorspronkelijk mocht hebben. Eind 2017 werd dat verdubbeld naar 280 tekens. Het is onduidelijk of Dorsey’s salaris op den duur ook naar 2,80 dollar stijgt.
De afgelopen jaren koos Dorsey er steeds voor om te werken zonder loon of bonus. Op die manier wilde hij naar eigen zeggen zijn vertrouwen in Twitter uitdrukken.
In de VS laten veel topbestuurders van techgiganten zich minuscule salarissen van 1 dollar uitbetalen. Vaak krijgen ze ook geen cash bonus. Bekende voorbeelden zijn Elon Musk van Tesla en Google-oprichters Larry Page en Sergei Brin. De in 2011 overleden Apple-oprichter Steve Jobs ontving eveneens jarenlang slechts een dollar per jaar.
Dorsey is al miljardair
Met het vrijwillig accepteren van een miniscuul dollar loontje laten de topbestuurders zien dat ze de aandeelhouders van hun bedrijf centraal stellen en zich richten op groei. Dat is ook in hun eigen voordeel.
Want uiteraard doen de ceo's dit niet helemaal voor niets: de meesten zijn al steenrijk en bezitten omvangrijke aandelenpakketten in hun eigen bedrijf. Of ze hebben opties toegekend gekregen. Zo bezit Dorsey dankzij Twitter en zijn andere succesvolle bedrijf Square een vermogen van ruim 5 miljard dollar.
Tekst gaat verder na de foto
Historie
Het zich laten uitbetalen van dollar salarissen door ceo's werd vanaf de jaren ‘90 populair in Silicon Valley, met name bij startup bedrijfjes of ondernemingen in zwaar weer.
Het fenomeen zelf is echter al veel ouder en gaat terug naar het begin en midden van de 20e eeuw. Veel captains of industry boden in de Eerste en Tweede Wereldoorlog uit patriottisme hun diensten kosteloos aan aan de overheid. Amerikaanse wetgeving verbiedt echter dat de overheid werk door onbetaalde vrijwilligers accepteert. Vandaar dat deze zakenmensen zich salarissen van een dollar lieten uitbetalen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kantoor van de toekomst is duurzaam en goed bereikbaar, maar in Utrecht zijn ze nauwelijks te vinden
Een werkplek van kwaliteit: goed bereikbaar, technisch bij de tijd én duurzaam. Dat is waar bedrijven die zich (opnieuw) vestigen in Utrecht naar uitkijken. Om klaar te zijn voor het nieuwe werken en om jong talent binnen te kunnen halen. ,,Maar als je kijkt naar wat er nu wordt gebouwd, is dat lang niet genoeg.” -
PREMIUM
Meer kans op een goede baan dankzij deze koffiebar: ‘Moeten wennen weer acht uur op een dag in de benen zijn’
Weer terug naar een baan in de maatschappij. Daar zorgen ze in deze koffiebar voor. Naaldwijker Frank Baggerman en Rotterdammer Perry van Gils maken zich hard voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. -
Sijbren (32) leverde twee derde van zijn salaris in voor zijn droombaan
Bij een nieuwe baan gaan we liever voor wat meer salaris, maar dat geldt niet voor Sijbren Bartlema (32). Hij ruilde zijn baan als chemisch technoloog (5000 euro bruto per maand) in voor een baan in een restaurantkeuken (1850 euro bruto per maand). ,,Nu doe ik iets wat ik écht leuk vind.” -
PREMIUM
Van bomvolle zalen naar bouwplaats: operazanger Martijn maakte door corona bijzondere carrièreswitch
Martijn Cornet, operazanger bij de Amersfoortse Holland Opera, werkte een klein half jaar noodgedwongen in de bouw. ,,Geweldig om te doen, maar wel erg zwaar. ’s Avonds om half negen lag ik compleet gevloerd in bed.” Zijn zangcarrière blijkt beter te combineren met lesgeven op een basisschool. -
PREMIUM
Diana's verfwinkel is ineens wereldberoemd: ‘Klanten rijden soms 3 uur voor ons om’
Diana van Surksum (49) beleeft een ware digitale stormloop op haar verf- en restylewinkel MaisonMansion in Nunspeet. Zes jaar geleden begon ze met helemaal niets. Nu noemt Facebook haar ‘wereldberoemd’. Haar video's over klusprojecten zijn razend populair en bereiken tot wel 300.000 mensen.
-
Wat maakt Vivian (46) de beste secretaresse van Nederland?
Secretaresses zijn de rechterhand van de vele managers in ons land. Ze houden de boel draaiende en zorgen ervoor dat alles goed geregeld is. Vivian Veldman (46) werd gisteravond benoemd tot Secretaresse van het Jaar 2021, een verkiezing georganiseerd door opleidingsinstituut Schoevers. Veldman is volgens de ceo van advies- en ingenieursbureau Sweco onmisbaar. -
2 ton uitbetaald
Bouwbedrijf en manager (64) volledig overhoop na coronaruzie, rechter maakt gehakt van bedrijf
Door het onvoldoende naleven van de coronarichtlijnen moet een bouwbedrijf in Flevoland diep in de buidel tasten. Een ervaren werknemer met een prominente functie krijgt ruim 200.000 euro aan salaris, pensioenschade en ontslagvergoedingen uitbetaald, nadat een slepend arbeidsconflict over de omgang met het coronavirus voor de rechter kwam. -
PREMIUM
Niet bij begrafenis kunnen zijn? Dankzij deze cameraman ben je er tot het allerlaatste moment bij
Diep verdrietig de begrafenis moeten missen. Het overkomt velen, nu maar vijftig mensen naar een begrafenis mogen komen vanwege de coronarestricties. Toch lijkt er nu een oplossing te zijn: steeds meer cameramensen leggen ook het moment van begraven live vast, inclusief de wandeling naar de begraafplaats. Zo hoeft niemand ook maar één moment te missen.