Veranderen wordt ons moeilijk gemaakt: ‘Heel wat partijen profiteren van onze slechte gewoontes’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: is gedragsverandering echt zo lastig?
Na alle decembertradities is er ook nog een traditie in januari: de dag dat je je goede voornemens niet meer volhield. Logisch, zeggen we dan. Gedragsverandering is ook heel moeilijk. Maar in hoeverre is dat echt zo en in hoeverre maken we dat onszelf en elkaar wijs?
Er zijn namelijk genoeg bewijzen dat we juist kampioen zijn in gedrag aanpassen. Laat mensen geld betalen voor een plastic tasje, en in no-time nemen ze hun eigen tas mee. Zet ze in een auto in Engeland en spontaan rijden ze aan de linkerkant. En maak gas krankzinnig duur en heel Nederland praat ineens over spouwmuurisolatie en elektrische dekentjes. Dingen die we leuk vinden, maar misschien niet zo goed voor ons zijn, pikken we ook razendsnel op. Niemand die 21 of 66 dagen moest oefenen Netflix te bingen. Doen we gewoon.
Lastig he, gedragsverandering. Ja, wel als het je lastig wordt gemáákt
Waarom blijven goede gewoontes dan toch niet plakken? Dat komt doordat er op de weg naar ander gedrag heel veel verkeerslichten staan, en die moeten allemaal op groen staan. Stel: je wil voortaan elke dag een lunchwandelingetje doen. Dan moet je daarvoor gemotiveerd zijn, je moet het leuk vinden en weten wat je moet doen. Je kan een rondje uitstippelen en boterhammen van thuis meenemen om op te eten. Dit heb je allemaal zelf in de hand.
Invloed van de omgeving
Maar wat we telkens maar lijken te vergeten is dat ook de omgeving zorgt dat gedragsverandering slaagt of niet. Stel nou dat je werkplek op een industrieterrein ligt waar je niet veilig kan wandelen. Dat je collega’s je telkens overhalen om gezellig met hen in de kantine te eten. Dat in jouw team vergaderingen steeds uitlopen tot na lunchtijd. Lastig he, gedragsverandering. Ja, wel als het je lastig wordt gemáákt.
Zo worden we steeds tegengewerkt. Er zijn heel wat partijen die profiteren van onze slechte gewoontes. Waarom zouden zij het supermarktaanbod gezond maken en vlees duurder, de fiets pakken aantrekkelijker maken en tabaksverkoop aan banden te leggen? ,,Misschien moet jij iets doen aan je wilskracht’’, zeggen ze tegen ons.
Veranderingen worden over jaren uitgesmeerd: ,,Mensen veranderen zó langzaam. Kan zomaar een generatie duren.’’ Volgens mij kan het veel sneller. Stop met het smoesje verkondigen dat gedragsverandering lastig is. Wat je baan of functie ook is: hoe kun jij mensen helpen om goede voornemens vol te houden?
Meer weten over psychologie en werk? Lees Chantals boeken Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn, 13 tips tegen perfectionisme (2021) en Ons feilbare denken op het werk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze bekende Nederlanders begonnen allemaal op de mavo: ‘Voor mij juist een zegen’
Minister, operazangeres, cabaretier, topsporter, topkok. De carrière van deze mensen begon op de mavo: ‘Belachelijk dat er vaak met dedain over wordt gepraat.’ -
PREMIUM
Veertien jaar en grote borsten, maar geen bh te vinden: dus begon Femke (20) maar haar eigen lingeriemerk
Ze was 14, had al behoorlijke borsten en kon amper een goede bh vinden. Het idee dat haar lichaam niet aan de norm voldeed, maakte Femke Hollander onzeker. En in haar hockeyteam hoorde de Puttershoekse vergelijkbare ervaringen. Nu wil ze de lingeriemarkt opschudden met een eigen merk dat jonge vrouwen laat opbloeien. ,,Ik wil de nieuwe Marlies Dekkers worden.” -
Vier tips om het meeste uit LinkedIn te halen: ‘Vul altijd een functie in, ook als je nu werkloos bent’
Op zoek naar werk? Dan is een goed bijgewerkt LinkedIn-profiel tegenwoordig onmisbaar. Maar wat moet je vermelden, wat moet je weglaten en wat zorgt ervoor dat je opvalt tussen de honderden andere profielen? LinkedIn-expert Corinne Keijzer legt uit. -
column
Kleine successen vieren opschepperig? Kijk er eens zo naar
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: succes vieren -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Met video3
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
-
-
column
‘Misschien is het goed om sommige hobby’s gewoon te laten voor wat ze zijn: leuke hobby’s’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: van je hobby je werk maken. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?