‘Vergeet uiterlijk of IQ, deze factor bepaalt echt hoe succesvol je wordt’
Succesvol worden in je werk: talloze boeken zijn erover geschreven, eindeloos veel methodes zijn ervoor bedacht. Maar welke tips werken in de praktijk, en welk advies kun je beter links laten liggen? Auteur en spreker Mirjam Wiersma neemt verschillende successtrategieën onder de loep. Deze keer: grit.
Wat maakt nu eigenlijk dat de een succesvol is en de ander niet? De Amerikaanse psycholoog Angela Duckworth onderzocht die vraag onder andere bij militairen, kinderen en werknemers in het bedrijfsleven. Wie boekt het meeste succes? De slimste, de mooiste, of de meest getalenteerde?
Deze factoren blijken niet het belangrijkst. Wat echt telt is of je - ook als je níét de slimste, de mooiste of de meest getalenteerde bent - je stinkende best wil doen om je doelen te bereiken. De doorslaggevende succesfactor is grit, zegt Duckworth. Dat woord is nogal lastig te vertalen. En juist in het Engels klinkt het zo goed, ook de titel van de Nederlandse uitvoering van Angela Duckworth’s boek is Grit. Dus blijf ik het hier ook gewoon lekker gebruiken.
Om het een beetje duiding te geven: grit zit tussen karakter, lef en volharding in. En het bestaat uit een combinatie van twee zaken die allebei heel belangrijk zijn: passie en doorzettingsvermogen. Grit is zo belangrijk dat iemand met een beperkt IQ maar met een hoog ‘grit-niveau’ verder komt in het leven dan iemand met een hoog IQ maar minder grit.
De juiste mindset is cruciaal
Duckworth stelde in haar onderzoek naar succes bij kinderen vast dat het daarbij niet uitmaakte hoe veilig ze zich voelden op school, hoe hoog het gezinsinkomen was of hoe hoog ze scoorden bij standaardtesten. Je bent dus vast wel benieuwd hoe het met je eigen grit staat. Op de site van Angela Duckworth kun je het testen.
Vraag jezelf af: is het niet gelukt, of is het nóg niet gelukt?
Het zou kunnen dat het testresultaat je tegenviel. Houdt het daar dan op? Of kun je je grit laten groeien? Ja, zegt Angela, maar daar is wel wat voor nodig. Het hangt namelijk van je eigen mindset af. Hoe kijk je tegen zaken aan? Zie je een fout als een bewijs dat je iets niet kan? Of sta je er meer in zoals Albert Einstein? ,,Je faalt nooit tot het moment dat je het opgeeft”, zei hij.
Heb je op werk iets uitgeprobeerd maar mislukte het? Kreeg je mensen niet mee in de richting die jij wilde? Vraag jezelf dan af: is het niet gelukt, of is het nóg niet gelukt? Het eerste is een fixed mindset: het is zoals het is en jij kunt er niets (meer) aan doen. Dat laatste is een groei-mindset: wat nu niet is, kan nog komen. Die mindset kan helpen om je grit te verhogen.
Lees ook bij Intermediair: ‘Succes komt juist als je niet zo streng bent voor jezelf’
De koude werkelijkheid
Klinkt allemaal best logisch, toch? Alleen is er toch nog iets waar we het nog niet over hebben gehad. Succesvol word je door langetermijndoelen te hebben waar je echt om geeft. Doelen die je beslist wil halen. En dan heb je ook nog een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig.
Er hangt echter ook een fijne kortetermijnbeloning aan het bestempelen van je doel als niet-haalbaar. Als iets buiten jouw kunnen valt, en de ander is er toch beter in, dan heeft het weinig zin om er moeite voor te doen, toch? Je hoeft dan niet ‘s ochtends vroeg je hardloopschoenen aan te doen om meters te maken. Je hoeft geen avonden door te trekken om je onderzoek af te ronden. Je kunt ook wat langer in je bed liggen of ‘s avonds even een serie bingewatchen; warm en knus in je comfortzone. Aan jou de keuze: blijf je lekker zitten waar je zit, of ben je bereid daar uit te stappen?
Dit artikel is eerder verschenen en aangepast aan de actualiteit.
Meer strategieën voor een succesvolle carrière? Lees ook Mirjams boeken Zakelijk flirten en Elke werkdag een topdag.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Waarom iemand die goed presteert toch slecht werk kan leveren
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: targetgericht werken -
PREMIUM
Dordtse internetpionier laat na 25 jaar bedrijfsleven achter zich: ‘Nu kennis en ervaring inzetten voor maatschappij’
Xandra Hovius richtte in 1997 Avant Internet op. De Dordtse bezorgde ondernemers hun eerste website en mailadres - niet altijd van harte trouwens want wat kon een bedrijf nu winnen aan dat digitale gedoe? Deze maand nam ze afscheid van Avant. -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken.
-
Iemand moet het doen
Vetput verstopt? Jorrik zuigt hem leeg: ‘Je zit weleens onder’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: Jorrik van de Scheur (24) leegt vetafscheiders bij horecazaken en voedselverwerkers. -
‘Kun jij in jouw werkomgeving schitteren, of vergiftigt hij je?’
Succesvol worden in je werk: talloze boeken zijn erover geschreven, eindeloos veel methodes zijn ervoor bedacht. Maar welke tips werken in de praktijk, en welk advies kun je beter links laten liggen? Auteur en spreker Mirjam Wiersma neemt verschillende successtrategieën onder de loep. Deze keer: verlaat een toxische werkomgeving -
Maak deze fout niet als je iemands lichaamstaal probeert te lezen
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: lichaamstaal lezen.