Waarom je een wildvreemde best op je spullen kan laten passen
Wat voor baan je ook hebt, de kans is groot dat je iedere dag met andere mensen te maken hebt: collega’s, klanten, opdrachtgevers of leidinggevenden. Dan is het wel fijn als je de anderen meekrijgt met jouw plannen. Mirjam Wiersma, spreker en auteur van Elke werkdag een topdag, weet hoe je je invloed kan vergroten. Vandaag: consistentie.
Denk eens terug aan een grote beslissing die je recentelijk genomen hebt? Misschien heb je een huis gekocht, ga je een bed & breakfast in Nieuw Zeeland beginnen, heb je je relatie beëindigd of ga je juist trouwen.
Heb je spijt van die beslissing?
Deze vraag stel ik vaak als ik een workshop geef. Ik vraag alleen om een ‘ja’ of ‘nee’. Je hoeft niet in het bijzijn van je collega’s je beslissing te noemen. Sterker nog: je hoeft helemaal niets over je beslissing te vertellen. Zo kun je laagdrempelig erkennen dat je beter een ander besluit had kunnen nemen. En toch gaf nog nooit iemand in mijn workshops aan de verkeerde beslissing te hebben genomen.
Betrouwbaar overkomen
We zien hier het consistentieprincipe aan het werk: als we eenmaal een keuze gemaakt hebben, houden we ons daar aan. Waarom? We vinden dat we zo betrouwbaar overkomen. Dat is ook de reden dat we, als we een uitspraak doen, daar niet graag op terugkomen. Pas als echt niet meer te ontkennen valt dat er iets fout is, zijn we bereid serieus te overwegen dat onze beslissing misschien niet de juiste was.
Het consistentieprincipe kun je inzetten door mensen hardop bepaalde zaken te laten uitspreken. Positieve feedback bijvoorbeeld. Net een project afgerond waar iedereen enthousiast over is? Probeer anderen de uitspraak te ontlokken dat ze jouw positieve bijdrage waarderen. Nu ze het uitgesproken hebben, zullen ze niet snel van gedachten veranderen. Handig om te doen vlak voor een beoordeling door je leidinggevende of in contacten met mensen met wie je regelmatig samenwerkt.
Datum laten kiezen
Je kunt het principe ook gebruiken om te zorgen dat iemand zijn woord nakomt. Stuur in de praktijk op een concrete toezegging. Stel je voor dat je je collega ‘Bram’ iets wil laten doen voor je. Als je zegt ‘Bram, pak jij dat op?’, dan knikt hij, maar dan weet je nog niet wanneer je hij dat gaat doen. Misschien zie je aan zijn niet-zo-enthousiaste lichaamstaal dat het lang gaat duren voor hij in actie komt.
Vraag dus: ‘Wanneer kan ik je input verwachten?’ Bram zal een dag of datum uit moeten spreken en dankzij het consistentieprincipe voelt hij zich ook aan die datum gebonden. Hij heeft hem immers zelf gekozen en uitgesproken ten overstaan van jou en iedereen om jullie heen.
De ‘no shows’ bij een tandarts namen al met drie procent af als patiënten gevraagd wordt even mondeling de datum en tijd van de afspraak te herhalen
Werk je met klanten of patiënten maar zeggen ze altijd afspraken af? In hun boek Klein Groot omschrijven auteurs Cialdini, Martin en Goldstein een manier om te zorgen dat ze wel op komen dagen: de ‘no shows’ bij een tandarts namen al met drie procent af als patiënten gevraagd wordt even mondeling de datum en tijd van de afspraak te herhalen.
Zelf afsprakenkaartje invullen
Schrijven is in dit geval krachtiger dan spreken. Als patiënten ook gevraagd werd zelf de datum van hun afspraak op hun afsprakenkaartje in te vullen, daalt het aantal ‘no shows’ met maar liefst 18 procent. Als je wil dat iemand iets toezegt, is het dus handig om hen niet aan te spreken bij de koffieautomaat, maar het via de mail te vragen - zodat ze hun antwoord op moeten schrijven.
Maakt dat nu echt zo’n verschil, denk je misschien. Een bekend experiment van auteur en psycholoog Cialdini bevestigt hoe graag we onze toezeggingen na willen komen:
Stel, je zit op het strand, en anderhalve meter van je vandaan komt iemand zitten die alleen is. Hij spreidt zijn handdoek uit, legt zijn tas neer en zijn stereo op zijn handdoek. Hij gaat een eindje wandelen. Je ziet dat iemand de stereo steelt. Doe je iets? Vier van de twintig mensen blijkt in een experiment actie te ondernemen. Maar als de buurman voor zijn wandeling eerst even vraagt of je op zijn spullen wil letten, verandert 19 van de 20 mensen plots in een bewaker.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Zo haal je je collega over iets te doen waar hij eigenlijk geen zin in heeft
Wat voor baan je ook hebt, de kans is groot dat je iedere dag met andere mensen te maken hebt: collega’s, klanten, opdrachtgevers of leidinggevenden. Dan is het wel fijn als je de anderen meekrijgt met jouw plannen. Mirjam Wiersma, spreker en auteur van Elke werkdag een topdag, weet hoe je je invloed kan vergroten. Deze week: de future lock-in -
PREMIUM
Hoe voorkom je dat collega’s over je heenlopen? Zo bewaak je beter je grenzen
Luistert niemand naar je in vergaderingen? Pak je met tegenzin klusjes van collega’s op? Dan kan het helpen om assertiever te worden. Experts leggen uit hoe je dat aanpakt. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?
-
PREMIUM
Vergrijzing leidt tot personeelstekort, hoe trek je jonge werknemers aan?
Nederland vergrijst. Dat zorgt voor personele problemen bij veel bedrijven. Jongeren die de arbeidsmarkt betreden kunnen een oplossing bieden, maar hoe trek je die aan?Alphen aan den Rijn -
-
-
Jezelf presenteren als expert: ‘Niet opschepperig, maar juist slim’
Wat voor baan je ook hebt, de kans is groot dat je iedere dag met andere mensen te maken hebt: collega’s, klanten, opdrachtgevers of leidinggevenden. Dan is het wel fijn als je de anderen meekrijgt met jouw plannen. Mirjam Wiersma, spreker en auteur van Elke werkdag een topdag, weet hoe je je invloed kan vergroten. Vandaag: het autoriteitsprincipe. -
PREMIUMAan het werk
‘Boomer’ Benno (62) wilde hip blijven, maar werd ontslagen toen er een nieuwe wind waaide
‘Boomer’ Benno (62) doet alles om jong en hip over te komen, maar werd toch ontslagen toen er een nieuwe wind door het bedrijf waaide. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en helpt hem op pad.