Waarom managers zich vooral moeten inzetten als ‘strontparaplu’
columnPsycholoog Thijs Launspach is psycholoog, stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: hoe ga je om met emoties op het werk?
De toekomst van werk is emotioneel. Nee, dat betekent niet dat we in de toekomst te pas en te onpas snotterend, foeterend of schaterlachend op kantoor zitten. Maar wel: dat er in de toekomst ruimte is voor ons gevoelsleven op het werk.
Althans, als het aan het duo Liz Fosslien en Mollie West Duffy ligt, bekend van hun boek Het is niet persoonlijk: de geheime kracht van emoties op het werk. Ik interviewde hen vorige week. We hebben namelijk al veel te lang krampachtig gedaan over onze gevoelens tijdens het werken. Alleen positieve vibes als frisse werkmoed en enthousiasme werden getolereerd, terwijl ‘lastige’ emoties als angst, schuldgevoel, frustratie en verdriet uit den boze waren - die houd je maar thuis! Brrrr, gevoelens, wegdrukken die hap! We doen er liever niet aan, en al helemaal niet tijdens werkuren.
Nooit goed genoeg
Maar helaas: we zijn geen machines, en ook tijdens het werk bekruipt ons soms zomaar een gevoel. We maken ons zorgen over een reorganisatie. We raken gefrustreerd van wéér zo’n irritante mail van Bram van communicatie. We rouwen, worden jaloers of voelen ons schuldig, omdat we voor ons gevoel nooit genoeg doen. Soms nemen we de emoties van thuis mee naar het werk, omdat we die niet kunnen uitzetten. En er is precies niets wat we daaraan kunnen doen.
Geeft de manager het voorbeeld dat emoties niet mogen, dan zal dat ook in het team de norm worden - met stress en afzondering als gevolg
In plaats van onze gevoelens weg te drukken omdat ze ‘niet gepast’ zijn (met stress, motivatieverlies en eenzaamheid tot gevolg), kunnen we volgens Liz en Mollie maar beter accepteren dat ze erbij horen. De auteurs zijn niet voor emotionele incontinentie, maar pleiten voor ‘selectieve kwetsbaarheid’: bewust zijn van gevoelens zonder dat die gevoelens alles overnemen. Bijvoorbeeld: wel even mogen schrikken of balen van een managementbesluit dat rauw op je dak valt, maar er niet de hele maand over doorzeuren.
Lees ook bij Intermediair: Of je boos wordt op een collega, is je eigen keuze
Beschutting tegen troep van boven
De rol van de leidinggevende is hierbij cruciaal, vinden Liz en Mollie. Die biedt namelijk idealiter psychologische veiligheid, en geeft zelf het goede voorbeeld. Kan de baas open zijn over gevoel, dan is dat een teken voor het team dat emoties erbij horen. Geeft de manager het voorbeeld dat emoties niet mogen, dan zal dat ook in het team de norm worden - met stress en afzondering als gevolg.
Verder moet een manager in de ogen van de schrijvers vooral een shit umbrella zijn. Een strontparaplu dus, die beschutting biedt tegen troep van boven. Zodat het team kan doen waarvoor het is bedoeld : het werk zo goed mogelijk uitvoeren, met alle gevoelens van dien.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij is auteur van onder meer Je bent al genoeg - Mentaal gezond in een gestoorde wereld (2022), Werk kan ook uit (2020) en Fokking druk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
column
‘Quiet quitting is een gezonde reactie op werk dat ons voortdurend overvraagt’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: quiet quitting -
Salaris
‘Mijn vrouw vindt het oneerlijk dat ik meer verdien terwijl we beiden net zo hard werken’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Noah (35) is octrooigemachtigde bij een hightechbedrijf. Het bedrijf heeft patenten nodig om uitvindingen en innovaties te beschermen. Noah regelt die bescherming en zorgt ervoor dat het bedrijf producten kan maken zonder last te hebben van patenten van anderen. -
Met video3
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUM
Vader Eric runt café, rijdt op de taxi en heeft gezin van vier kinderen: ‘Ik werk 70 uur per week’
De inzamelingsactie die dochter Shannon (19) vorig jaar opzette om haar vader te helpen de rekeningen te kunnen betalen tijdens de corona-sluitingen, heeft het café van Eric Belluz gered. Een jaar later wordt hij nog steeds geconfronteerd met hoge energierekeningen, maar Eric blijft positief. ,,Ik blijf keihard werken.’’
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
-
-
column
‘Zo voel je dus waar je grens blijkbaar zit: doordat iemand eroverheen walst’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: grenzen overschrijden. -
Salaris
Jan is afdelingshoofd: ‘Ieder jaar ga ik het gesprek aan over mijn salaris’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan (28) werkt als afdelingshoofd op de visafdeling bij een groothandel. Hij zorgt onder meer dat de afdeling er netjes uitziet, stuurt collega’s op de werkvloer aan, regelt de inkoop en maakt bestellingen klaar voor restaurants.