Waarom steeds meer bedrijven je een baan willen geven zónder dat je hoeft te solliciteren
Een aantal bedrijven in Nederland geeft sollicitanten een eerlijke kans door hen aan te nemen zonder naar het cv te kijken. Tot grote vreugde van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar welk effect heeft deze manier van werven, ‘open hiring’ genoemd, eigenlijk precies? Onderzoekers van de VU Amsterdam onderzochten het.
Delen per e-mail
Het onderzoek van de VU is een initiatief van StartFoundation, een organisatie die bedrijven informeert over open hiring en werkgevers bijstaat die het willen doen. De organisatie wilde nou weleens weten of open hiring werkt en voor wie het welk effect heeft. De onderzoekers probeerden hierachter te komen door 20 open hiring-medewerkers te interviewen bij vijf verschillende bedrijven. Ze verzamelden hun verhalen en ontdekten zo drie groepen medewerkers.
Gezin
De eerst groep bestaat uit mensen die van een hele andere carrière dromen, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven, de sport of muziek, maar daar tot nu toe geen geluk in hebben gehad. ,,Deze groep heeft behoefte aan zekerheid, een dagritme en geld maar krijgt dit niet voor elkaar”, zegt Hans Bosselaar, een van de onderzoekers. Volgens Bosselaar sneuvelen deze mensen in een gewoon sollicitatieproces omdat ze geen duidelijk cv hebben. Door open hiring komen ze toch aan een baan en dat heeft effect. ,,We merkten dat het deze groep in rustiger vaarwater brengt.”
De tweede groep bestaat uit werknemers die hiervoor een hele lange tijd niet hebben gewerkt. ,,Deze werknemers hebben bijvoorbeeld lang voor een zieke partner, ouder of het gezin gezorgd. Ze hebben hierdoor een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Deze groep wil nu heel graag carrière maken en open hiring biedt hen die mogelijkheid.”
Twijfelen
Suzan van Vugt-Van Oort weet als geen ander hoe het voelt om toch nog een kans te krijgen. Met alleen een mavo-diploma op zak en een gat van 10 jaar op haar cv door de geboorte van haar kinderen, kon ze maar niet aan een baan komen. ,,Ik kreeg geen reactie terug op mijn sollicitaties of alleen een standaard antwoord. Er waren geen banen voor iemand zonder opleiding. Ik ging ontzettend aan mezelf twijfelen: was ik nergens goed genoeg voor?”
Er waren geen banen voor iemand zonder opleiding. Ik ging ontzettend aan mezelf twijfelen: was ik nergens goed genoeg voor?
Toen las Van Vugt-Van Oort over het eerste bedrijf in Nederland dat aan open hiring deed, Mamaloes, en dacht: dat is iets voor mij. ,,Op Facebook zag ik dat ook een bedrijf bij mij in de buurt aan open hiring deed. Toen ben ik erheen gegaan en heb ik me ingeschreven. Ik was de eerste op de lijst en mocht een week later meteen kennis komen maken. Een paar dagen daarna had ik mijn eerste werkdag.”
Nu zet ze als assemblagemedewerker bij logistiekbedrijf Chain Logistics onder meer stopcontacten in elkaar, plakt etiketten op lege parfumflesjes en maakt 12-packs van kratten bier. ,,Dat het werk zo afwisselend is, maakt het erg leuk. En ik vind het heel gezellig met mijn collega’s.”
Vertrouwen
Nu ze weer een baan heeft, is Van Vugt-Van Oort veel zelfverzekerder geworden. ,,Ik krijg vaak te horen dat ik het goed doe. Ik ben eindelijk uit mijn isolement en kan lekker bezig zijn.” Inmiddels heeft Van Vugt-Van Oort een jaarcontract gekregen en wil ze niet meer weg. ,,Iedereen die hier via open hiring terecht is gekomen is enthousiast, wil heel graag werken en wil dat laten zien.”
Bosselaar vindt het mooi om te zien dat mensen zoals Van Vugt-Van Oort weer vertrouwen in zichzelf hebben gekregen. ,,Door open hiring krijgen ze ineens een kans en pakken die met beide handen aan. Ze werken hard en gaan met stappen vooruit. Het voelt voor hen als een tweede leven.”
Tranen
Een laatste groep werknemers die het onderzoeksteam formuleerde, is er een met mensen die sociaal of psychisch erg kwetsbaar zijn. ,,Ze hebben wel werkervaring, maar die was vaak negatief. Ze hebben bijvoorbeeld veel uitzendwerk gedaan en hoorden er daardoor nooit echt bij, voelden zich een van de vele handjes. Deze groep denkt min over zichzelf en vindt het moeilijk om de eigen grenzen te bewaken. Sommige van deze werknemers lieten zich uitfoeteren door werkgevers.”
De respondenten deden soms in tranen hun verhaal bij de onderzoekers. Maar de dankbaarheid bij deze medewerkers was ook erg zichtbaar. ,,Een mevrouw was zo blij met haar baan, ze werd eindelijk goed behandeld op haar werk. Na een late dienst werd ze zelfs door een collega, die zelf een vrije avond had, naar de bushalte gebracht zodat ze de laatste bus nog zou halen. Ze voelen zich ineens welkom en belangrijk.”
Een mevrouw was zo blij met haar baan, ze werd eindelijk goed behandeld op haar werk
Voorbereid
Bosselaar benadrukt dat collega’s wel goed voorbereid moeten worden op de komst van een open hiring-kandidaat, anders leidt het tot frictie op de werkvloer. Want, denken veel collega’s, iemand die zomaar binnen komt lopen: daar moet wel iets mis mee zijn. Bosselaar legt uit dat dat bijvoorbeeld bij ex-gedetineerden vaak een probleem is. ,,Collega’s zijn dan angstig, maar dat speelt vooral in de beginperiode. Daarna is het vaak geen probleem meer als ze eenmaal samen aan het werk zijn.”
Bosselaar vindt het belangrijk dat meer bedrijven ruimte maken voor dit soort werknemers, want open hiring werkt. ,,Mensen krijgen de kans om te laten zien wat ze kunnen en dat ze daar goed in zijn. Het is zo mooi om te merken hoe goed de mensen uit dit onderzoek zich nu voelen. Het heeft effect op heel hun leven.”
Bekijk hier alle video's van AD Werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Goede voornemens al mislukt? Deze gewoonte aanleren maakt pas echt verschil
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: aardig doen. -
PREMIUM
Baan zonder sollicitatie bij schoonmaakbedrijf: ‘Echt, wie het eerst komt, krijgt hem’
Een baan krijgen zonder sollicitatiegesprek. GWS dé Schoonmaker gaat er in deze regio als eerste mee starten. ,,Echt waar", zegt directeur Gaby Westelaken. ,,Wie het eerst komt, krijgt de baan!” -
PREMIUM
Veel ondernemers dreigen te verzuipen door lockdown: ‘Men heeft niet door hoe zwaar wij het hebben’
Ondernemers mogen rekenen op extra steun nu de lockdown wordt verlengd. De diepe zakken van minister Hoekstra zijn nog lang niet uitgeput. Al moeten de verwachtingen ook worden getemperd: niet elk bedrijf zal worden gered. -
Baan kwijt door corona Na 200 sollicitaties vond Anouk (31) werk als buddy in het ziekenhuis
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Anouk Streng (31) uit Utrecht was junior branding consultant. Nadat Anouk haar baan kwijtraakte, stuurde ze meer dan 200 sollicitatiebrieven. Sinds december werkt ze als buddy in een ziekenhuis. -
Salaris Iris: ‘Ik heb 1500 euro meer gevraagd dan ik daarvoor verdiende’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Iris (35) werkt 31 uur in de week als businessanalist. Zij is de schakel tussen de klant en het projectteam dat de software voor de klant maakt. Daarnaast werkt ze 20 uur per week aan haar blog Onebrokegirl.nl, over geldzaken.
-
PREMIUM
Ronald start detacheringsbureau voor autisten: ‘Meer dan de helft zit werkloos thuis’
Hij is een man met een missie. Ronald van Vliet (51) wil mensen met autisme aan het werk helpen. Hun talenten inzetten op een manier die past bij hun mogelijkheden. Met detacheringsbureau TalentTwist koppelt hij autistische kandidaten aan geïnteresseerde bedrijven, met thuiswerkbanen. -
PREMIUM
Zij hoefden geen cv te laten zien, niet op gesprek en kregen tóch meteen een baan
Een nieuwe baan zonder je cv op te hoeven sturen of op sollicitatiegesprek te gaan. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is nu precies waar ‘open hiring’ om gaat: mensen een kans geven op de arbeidsmarkt die ze anders zelden krijgen. Nu door de coronacrisis onverwacht veel werkenden op straat staan, kunnen dit soort initiatieven helpen om mensen weer aan het werk te krijgen. -
PREMIUM
Ida: ‘Mijn vader gaf me mijn spaargeld toen ik 18 werd, een kleine 20.000 euro’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ida woonde twee maanden bij het Leger des Heils, maar huurt nu een kamer. Ze kan van heel weinig geld goed rondkomen.