Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
Nu we massaal hybride werken komt het meer dan ooit op jezelf aan om te zorgen voor goede interne werkrelaties. Je werkgever faciliteert vast je bureau thuis, maar keuzes maken wanneer je naar kantoor gaat of op locatie bij een klant werkt moet je meestal zelf doen.
Het is toch zo verleidelijk: lekker als een speer je to-dolijst afwerken. En thuis gaat dat het beste: onderzoek van de Boston Consultancy Group onder 12.000 werknemers in Amerika, Duitsland en India bevestigde wat je vast al vermoedde: we zijn productiever als we vanuit huis werken. Maar het gaat wel ten koste van onze sociale relaties. Wil je op de lange termijn succesvol zijn, dan heb je een intern netwerk nodig, toont onderzoek aan. En juist dat is moeilijk online op te bouwen.
De valkuil van productiviteit
Het is verleidelijk om je productiviteit leidend te laten zijn. ‘Thuis doe ik meer, dus ik werk vooral thuis’. Maar er is meer dan wat je op korte termijn weg kunt strepen op je to-dolijst. De Boston Consultancy Group constateert ook dat gebrek aan sociale contacten schadelijk was voor de onderlinge samenwerking. Als jij op je werkplek bent, investeer je dan wel eens tijd en energie in het maken van een praatje met iemand? En als het antwoord ‘ja’ is, hoeveel moeite doe je daar dan precies voor? Het loont om er een schepje bovenop te doen.
Lees ook bij Intermediair: Vijf tips om goed samen te werken met collega's
Zelf gelegenheid voor contact creëren in plaats van afwachten is een goed idee. Reserveer tijd en energie voor het bouwen aan je interne netwerk en laat het een rol spelen bij je afweging wanneer je thuis en wanneer je op kantoor of locatie werkt.
Zorg daarbij voor een stok achter de deur. Spreek, als je op kantoor of op locatie werkt, een concrete doelstelling met jezelf af, zoals drie collega’s aanspreken die je nog niet kent. Wordt er gebruikgemaakt van flexplekken, kies dan een bureau op een plek met wat reuring. Dicht bij de koffieautomaat, bijvoorbeeld.
Wat eerder bij de vergadering
Onderbreek, ook als je lekker bezig bent, je werk om een kop koffie te gaan halen als iemand anders dat ook doet en maak een praatje met diegene. Schuif bij een vergadering ‘in het echt’ niet exact op tijd aan, maar kom wat eerder. Zo heb je tijd om te kletsen met iemand die er ook al is.
Ik begeleidde eens een drukke communicatiemedewerker in een individuele training. Ze was zeer productief, maar met de ideeën die zij had over het werk werd niets gedaan. Regelmatig zat ze in een overleg met een andere collega en haar baas. Haar collega bekritiseerde vaak haar ideeën en haar baas ging daar in mee.
Ze had toch meer te doen dan praten met de baas? Maar ze deed het wel
Hoe los je zo'n situatie op? We besloten tot het verbeteren van de band met haar baas. Ze moest regelmatig een praatje met hem maken. Ze voelde niet zo’n enorme klik met hem als persoon, maar toen ze er even de tijd voor nam, kwam ze toch snel met een lijst onderwerpen waar ze het goed over konden hebben samen. De volgende stap was zijn kantoor in de gaten houden om gelegenheden te spotten om even bij hem binnen te kunnen lopen. Dat was wel even slikken voor haar: ze had toch meer te doen dan praten met de baas? Maar ze deed het wel.
En het werkte! Opeens zag ze regelmatig de mogelijkheid om zijn kantoor binnen te wippen. Ook de small talk liep prima. Na een tijdje bracht ze tijdens zo’n gesprekje een idee naar voren. Met succes. Haar baas was dit keer wel enthousiast over haar idee. Wat voor haar eerst had gevoeld als tijdsverlies, bleek nu een enorme winst op te leveren.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Praat mee,
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe goed luister jij echt naar de ander? ‘Trap niet in deze valkuilen’
Succesvol worden in je werk: talloze boeken zijn erover geschreven, eindeloos veel methodes zijn ervoor bedacht. Maar welke tips werken in de praktijk, en welk advies kun je beter links laten liggen? Auteur en spreker Mirjam Wiersma neemt verschillende successtrategieën onder de loep. Deze keer: goed luisteren. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUM
Van gezichtsmasker tot kattenbakvulling: deze wonderklei kun je óveral voor gebruiken
Bentoniet lijkt ineens overal op te duiken. Deze kleisoort wordt gebruikt in gezichtsmaskers, als kattenbakvulling, voor het klaren van wijn en – de core business van De Bentoniet Fabriek in Bodegraven – in de boorindustrie. -
Salaris
Kai is lasser in de scheepvaart: ‘Voor de komende vijf jaar zit mijn agenda vol’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Kai (33) werkt tussen de 50 en 60 uur in de week als zelfstandig lasser en monteur in de scheepvaart. Hij draait zo’n tien a twaalf werkuren per dag. -
‘Vergeet uiterlijk of IQ, deze factor bepaalt echt hoe succesvol je wordt’
Succesvol worden in je werk: talloze boeken zijn erover geschreven, eindeloos veel methodes zijn ervoor bedacht. Maar welke tips werken in de praktijk, en welk advies kun je beter links laten liggen? Auteur en spreker Mirjam Wiersma neemt verschillende successtrategieën onder de loep. Deze keer: grit.
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Wat doen de duizenden extra medewerkers van de GGD nu?
Duizenden bron- en contactonderzoekers (BCO) belden de afgelopen twee jaar honderdduizenden met corona besmette Nederlanders om te achterhalen waar zij besmet waren geraakt en wie zij mogelijk hadden aangestoken. Inmiddels zit hun taak erop. Wat doen deze BCO’ers nu?
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerJ den Brok