Willem-Alexander is onze koning, maar wat voor werk doet hij eigenlijk?
Foto’s van het koningspaar lieten zien hoe koning Willem-Alexander en koningin Máxima door de coronamaatregelen zoveel mogelijk thuis aan het werk zijn. Maar wat doen de Oranjes zoal tijdens een typische werkweek in Paleis Huis ten Bosch?
Ook de koning en koningin gaan elke dag gewoon aan het werk, net als ieder ander met een fulltime baan. Maar ‘normaal’ werk hebben ze natuurlijk niet. Een gemiddelde werkdag bestaat niet in huize Oranje, iedere dag ziet er anders uit.
De maandag is in ieder geval de belangrijkste werkdag van de week, dan vindt het overleg met de belangrijkste adviseurs en ambtenaren plaats. Om 14.00 uur staat minister-president Mark Rutte op de stoep voor het wekelijks overleg.
Door het jaar heen worden veel bezoeken afgelegd door het koningspaar. Eén tot twee keer per jaar legt de koning samen met koningin Máxima een staatsbezoek af. Bevriende staatshoofden komen gemiddeld twee keer per jaar langs in Nederland. De rest van de agenda wordt gevuld met publieke optreden en werkbezoeken in binnen- en buitenland.
Koning Willem-Alexander heeft zich jarenlang voorbereid op zijn rol als staatshoofd. Hij had voor hij zijn moeder in 2013 opvolgde allerlei (bestuurlijke) functies op verschillende terreinen. Zo hield Willem-Alexander zich veel bezig met infrastructuur en ict, sport en defensie en watermanagement. In 2004 werd hij voorzitter van de Adviescommissie Water en adviseerde het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Planning
In de openbare agenda van het Koningshuis is te zien welke werkbezoeken allemaal op de planning staan en welke al zijn afgelegd zijn. Afgelopen week bezocht koning Willem-Alexander bijvoorbeeld woonzorglocatie Lindendael in het kader van de coronacrisis en het UWV. Inclusief voorbereiding is de koning daar zeker wel een hele werkdag mee zoet.
Werkbezoeken worden volgens de Rijksvoorlichtingsdienst niet altijd vooraf aangekondigd en deze zijn daardoor niet in de openbare agenda te vinden. De persoonlijke agenda’s blijven altijd privé. Vergaderingen, achtergrondgesprekken en besloten bijeenkomsten vinden achter gesloten deuren plaats.
Hoofdtaak
Als de koning en koningin niet op pad zijn, werken ze thuis. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat vanwege de kabinetsmaatregelen overleggen zoveel mogelijk telefonisch en via videobellen worden gedaan. In de werkkamers in Paleis Huis ten Bosch wordt dus veel gebeld. Zo is koning Willem-Alexander sinds de corona-uitbraak druk bezig met het regelen van extra mondkapjes en beademingsapparatuur voor de zorg.
Op deze manier voert het koningschap zijn verbindende functie uit, de hoofdtaak van het werk van de koning en koningin. Door gesprekken te voeren en op werkbezoek te gaan, als dat kan, draagt het koningspaar zijn steentje bij in deze coronatijd.
VN-werk
Wordt het werk eigenlijk eerlijk verdeeld tussen de koning en koningin? Nederland heeft natuurlijk maar een staatshoofd, dus de koning draagt het grootste deel van de verantwoordelijkheid. Daar heeft Willem-Alexander meer dan een volle werkweek aan. Koningin Máxima heeft een ondersteunende rol, maar ze doen ook veel samen zoals het afleggen van staatsbezoeken.
Daarnaast heeft Máxima natuurlijk ook haar eigen klussen, zoals het VN-werk dat ze al bijna tien jaar doet. Ze is speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en lobbyt bij buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders voor meer toegang tot financiële diensten voor voornamelijke landen met weinig geld. Zo kan ze haar universitaire kennis over economie en werkervaring in de financiële wereld goed inzetten.
Gezinsleven
Het thuiswerken moet nu ook gecombineerd worden met het gezinsleven en dat is voor net als heel veel andere Nederlanders best complex. Ook de drie prinsessen, Amalia, Alexia en Ariane volgen thuisonderwijs en moeten daarnaast geëntertaind worden. Wat dat betreft zijn ook de Oranjes een gewoon gezin.
Koningin Máxima verrast een bedrijf dat beademingsmachines maakt met een bezoek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAan het werk
De recruiter verbrak de verbinding, Tineke bleef verbouwereerd achter
De arbeidsmarkt is net een spel van jagen en verzamelen, maar dat proces zijn we verleerd. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en probeert samen met Tineke die uitdaging aan te gaan. -
Rechter Annemieke (50): ‘Ze vinden vaak dat wij rechters te soft zijn in het uitdelen van straffen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Annemieke Boer (50) is senior rechter bij de rechtbank in Rotterdam. -
PREMIUM
Collega's staan vaker tegenover elkaar: ‘Ik heb er nachten van wakker gelegen’
Maatschappelijke thema’s leiden steeds meer tot felle discussies in kantines en op de werkvloer. Meer dan de helft van de ondernemers merkt binnen het eigen bedrijf iets van spanningen. Een op de vijf ondernemers heeft met agressie of bedreiging te maken. Ook vakbond CNV ziet de gemoederen oplopen. -
Joeri (25) deed hbo en is nu betonpompspecialist: ‘Je moet vrede hebben met je eigen keuzes’
Meestal is het zo: wie er het koppie voor heeft, gaat studeren. Maar waarom eigenlijk? Dat vroeg Joeri van Vreeswijk (25) uit Woerden zich ook af toen hij een studie moest kiezen. Hij werkte al jaren als betonpompspecialist, maar werd aan alle kanten gestimuleerd om naar het hbo te gaan. Uiteindelijk kwam hij op een gulden middenweg uit. Zijn verhaal deelt hij op LinkedIn. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Vrijwel iedereen zegt productiever te zijn thuis, behalve deze groep
Met de digitale middelen van tegenwoordig gaat thuiswerken niet veel anders dan op kantoor. Maar wat je normaal niet hebt op je werkplek: een partner die continu op je lip zit, kinderen die om je aandacht vragen en zorgen over geliefden die je door corona juist niet kan zien. Hoe voorkom je, nu werk en privé meer dan ooit door elkaar lopen, dat je altijd ‘aan’ blijft staan? -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.