Zelf ontslag nemen: dit zijn de vijf grootste fouten die je kunt maken
De beslissing is gevallen. Je hebt een nieuwe baan gevonden en je gaat je ontslag indienen bij je werkgever. Uit enthousiasme voor je nieuwe functie kan je de ontslagetiquette uit het oog verliezen. Toch is op de juiste manier vertrekken echt wel belangrijk. Maar hoe neem je het beste ontslag?
Dit zijn de vijf grootste fouten bij het nemen van ontslag
1. Je werkgever of leidinggevende niet als eerste inlichten
Uiteraard is het zo dat je partner, je gezin of beste vrienden al van je switch op de hoogte zijn, nog voor je het op het werk hebt verteld. Dat is normaal. Maar op de werkvloer zelf is het ‘not done’ om bij je collega’s, klanten of leveranciers te laten vallen dat je er binnenkort niet meer zal zijn, nog voor je met je leidinggevende of werkgever hebt gesproken. Hij of zij heeft je in dienst genomen en dan is het wel zo netjes om eerst op dat niveau de beëindiging van de samenwerking te regelen. Bovendien loop je zo niet het risico dat je baas het van iemand anders moet horen en vervolgens gepikeerd raakt.
Ontslag nemen kan je het beste doen door een gesprek aan te vragen met je werkgever, vaak is het ook nodig om schriftelijk je ontslagbrief in te dienen.
2. Opscheppen over je nieuwe baan
Wie van baan verandert, heeft daar doorgaans zijn redenen voor. Slecht management, te weinig loon, te weinig flexibiliteit… Hoe blij je ook mag zijn met je nieuwe baan en de betere voorwaarden die je daar krijgt, je kan het echt niet maken om dat nog even in te wrijven bij de collega’s die je op je oude werkplek achterlaat.
3. Je negatief uitlaten over je baas of collega’s
Het is ook niet de bedoeling dat je je tijdens je opzegtermijn rancuneus opstelt tegenover de collega’s en leidinggevende die je binnenkort achter gaat laten. Zijn er conflicten gaande, hou die dan tussen jou en de persoon in kwestie. Het heeft geen zin om je beklag te doen bij andere collega’s en al zeker niet bij externen. Met deze instelling kan je een zeer negatieve indruk maken.
Probeer de losse eindjes nog aan te pakken en zorg voor een heldere overdracht naar je opvolger
4. Je werk niet goed overdragen
Het kan aantrekkelijk zijn om tijdens je opzegtermijn alleen nog het hoogstnodige te doen. Je bent al aan het uitkijken naar je nieuwe uitdaging, waardoor de motivatie voor je huidige baan wegzakt. Toch is het belangrijk om tot aan je laatste werkdag professioneel te blijven. Dat houdt ook in dat je geen chaos achterlaat na je vertrek. Probeer de losse eindjes nog aan te pakken en zorg voor een heldere overdracht naar je opvolger, persoonlijk of via een overdrachtsdossier waarin je alle belangrijke informatie zet. Je weet immers nooit of je een ex-collega nog zal tegenkomen tijdens je verdere loopbaan.
5. Vertrekken zonder afscheid te nemen
Hoe je afscheid neemt van je collega’s, is natuurlijk persoonlijk. Niet iedereen voelt zich geroepen om er een heus evenement van te maken met een feest en emotionele afscheidsspeeches. Maar vertrekken zonder enige vorm van afscheid is wel uit den boze. Een kleine traktatie, een mail waarin je iedereen bedankt voor de fijne samenwerking, nog even persoonlijk bij de verschillende teams langsgaan… Het vraagt allemaal niet veel moeite en op die manier kan jij op een positieve manier de deur achter je dichttrekken.
Is het verstandig om ontslag te nemen? Stel jezelf nog even deze vragen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mag mijn baas mij verplichten een mondkapje te dragen?
Thuiswerkers gaan weer langzaam terug naar kantoor. Maar wat zijn je rechten en plichten in deze fase van de coronacrisis? Wat doet een werkgever met mogelijke besmettingen? Kan hij je verplichten om een mondkapje te dragen? Zo ja, kun je deze dan declareren? Met Gerard Berghuis, advocaat arbeidsrecht bij Baasz Advocaten, zetten we een aantal veelgestelde vragen op een rij. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
ontslagzaak
Man trekt op werkvloer broekje van vrouwelijke collega omlaag: ‘Dit vergeet zij nooit meer’
Midden op de werkvloer een kort broekje van een collega naar beneden trekken? Geen ‘onschuldige grap’, maar ernstig grensoverschrijdend gedrag, zo oordeelt de rechter in een spraakmakende ontslagzaak. Het contract van een medewerker van de Limburgse autoproducent VDL Nedcar blijkt na onderzoek terecht ontbonden. -
PREMIUMMet video
Werkgevers kúnnen ouderen niet meer wegsturen: ‘Ze zien meer en meer hun sterke kanten’
Lekker op je lauweren rusten als 65-plusser? Nee, steeds meer mensen werken na hun pensioen door. Staan we aan de vooravond van een grijze revolutie? ,,Jammer dat er nog altijd vooroordelen over ouderen zijn.’’ -
Werkvragen
Wil je ontslag nemen na een werkconflict? ‘Wees je bewust van de gevolgen’
Je weg vinden op de arbeidsmarkt kan best lastig zijn. Om je een handje te helpen, beantwoorden experts hier wekelijks een veelgestelde vraag over werk. Vandaag: Ik wil ontslag nemen na een conflict op werk. Hoe pak ik dat aan?
-
PREMIUM
Werkt als een tierelier: hoe Noa en Mariëtte op deze slimme manier klanten lokken naar hun winkel
Veel kleur, hip en opvallend: in binnensteden vind je steeds meer winkels die fantastisch smoelen op Instagram. En dat is geen toeval. Steeds meer – vooral jonge - ondernemers weten het platform slim in te zetten als gratis reclamebord.Gouda -
-
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten.