‘Zelf zweer ik bij mijn koptelefoon met geluidsdemping’
Herrie op werkPsycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.
Dat ik op deze plek in de krant columns schrijf over stress, betekent natuurlijk niet dat ik zelf nooit stress heb. Ook ik heb mijn eigen stressoren. Misschien wel mijn grootste: geluidsoverlast. Er zijn niet heel veel dingen die op mijn zenuwen werken, maar overgeleverd zijn aan geluidsterreur is er zeker één.
Streepje voor
En dan heb ik als eigen baas wat geluid betreft zelfs een streepje voor. Ik hoef me niet te verhouden tot de oerwoudgeluiden van een kantoortuin. Ik hoef niet aan een bureau te zitten met collega’s die een urenlange diepte-analyse geven van de aflevering van First Dates van gisteren.
Maar het zzp-schap kent zijn eigen ergerlijke klanken. In de trein bijvoorbeeld, waar gezellige gezinnetjes keuvelen over hun dagje uit wanneer ik op weg ben naar een klus. Of in de koffietent, waar ik elke paar minuten opschrik van een melkopschuimer op standje straaljager. ‘Waarom ga je dan niet thuis werken?’ hoor ik u denken. Nou nee, bedankt. De buurman aan de linkerkant is daar vrolijk begonnen aan zijn derde grondige verbouwing in vier maanden. En aan de rechterkant heb ik onlangs een nieuwe buurman gekregen die een uitgesproken voorkeur blijkt te hebben voor muziek met een stevige baslijn. Dan nog liever het kabaal van bijkletsende vriendinnen in de lunchroom.
Prestaties
Hinderlijk geluid waar je je niet aan kunt onttrekken - het is om gek van te worden. Het is dan ook niet zo gek dat al het lawaai ervoor kan zorgen dat je stressniveau omhoog gaat, en je prestaties naar beneden.
Spreek af dat je elkaar erop wijst wanneer geluid hinderlijk is
Al kun je zeker niet aan alle geluidsoverlast iets doen, je bent niet machteloos. Wat kan helpen: maak op je werkplek afspraken over wanneer het stil is, en wanneer er mag worden gepraat. Spreek af dat je elkaar erop wijst wanneer geluid hinderlijk is. Ben je op weg: ga in de stiltecoupé zitten.
Als het echt te bont wordt, kun je ook een technologische oplossing proberen. Zelf zweer ik bij mijn koptelefoon met geluidsdemping. Zo’n apparaat gebruikt op een slimme manier anti-geluid om omgevingsgeluid weg te filteren: de beste honderd euro die ik ooit heb uitgegeven. Kijk ermee uit in het verkeer: je hoort niets meer. Je kunt ermee zelfs in een vliegtuig ongestoord achter een jammerende baby zitten. Ik ga zonder het huis niet meer uit. En nee, ik heb geen aandelen.
Dan nog een persoonlijk verzoek van mij: heel fijn dat jullie als gezin een fijn dagje uit hebben gehad, maar kun je daar in de trein alsjeblieft ietsje zachter over praten? Ik zou u heel erkentelijk zijn.
Thijs Launspach is psycholoog en stress-expert. Hij schreef hierover het boek Fokking Druk (2018).
In een tijd waar 1 miljoen Nederlanders jaarlijks het risico lopen op een burn-out of andere stressgerelateerde ziekte, is een een beetje hulp bij het omgaan met stress niet verkeerd. Onze redder in nood: prof. dr. Ad Vingerhoets (Tilburg University) vertelt je wat je kunt doen om je stress te beperken:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Corona-jobhopper heeft vaak spijt: ‘Stuit op dezelfde problemen’
Corona heeft werknemers wereldwijd aan het denken gezet. Velen namen ontslag. Maar in hun nieuwe baan zijn ze lang niet altijd gelukkiger, blijkt uit onderzoek. -
‘Sommige mensen zetten zelfs taakjes op hun lijst die ze anders toch wel doen, zoals douchen’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Waarom op vakantie gaan niet de oplossing is
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.