Zij krijgen onbeperkte vakantiedagen: ‘Je werkt op basis van vertrouwen’
In Nederland krijgen werknemers gemiddeld niet meer dan 20 à 25 vakantiedagen per jaar. Daar het maximale uithalen, vergt ieder jaar wat rekenwerk. Er zijn ook bedrijven die hun personeel onbeperkt vrije dagen geven. Maar hoe ideaal is dat in de praktijk?
Een weekje vakantie in het voorjaar, een paar weken weg in de zomer en als het meezit nog wat dagen vrij rond kerst en nieuwjaar. Het is flink wat gepuzzel om de vakantiedagen goed over het jaar te verspreiden. Wie het slim speelt kan - gevoelsmatig - meer vakantie krijgen: als een nationale feestdag zoals kerst op maandag en dinsdag valt, hoef je maar drie verlofdagen te gebruiken voor een hele week vrij.
Het zijn problemen waar vooral mensen met beperkte verlofdagen last van hebben. Al mogen we in Nederland niet klagen. Hier hebben we gemiddeld 28 vakantiedagen, inclusief de feestdagen. Dit zijn er 11 minder dan in Italië. Maar in Amerika hebben ze er bijvoorbeeld in totaal 16. En dit is alleen als je fulltime werkt. Iedereen die minder uur per week werkt, heeft dus in totaal ook minder doorbetaalde vakantiedagen.
Minder gestrest
Het kan ook veel makkelijker: sommige organisaties zijn gestopt met tellen en bieden onbeperkte vakantiedagen aan. In Amerika geven bedrijven als Google en Netflix hun werknemers onbeperkt vrije dagen, en zeggen grote voordelen te zien. Onuitputtelijk verlof is goed is voor de geestelijke gezondheid, want mensen raken minder gestrest en zijn gelukkiger. En ook in Nederland zijn er bedrijven die deze luxe arbeidsvoorwaarden aanbieden, zoals recruitmentbureau Target uit Zwolle en het bedrijf Nerds & Company uit Enschede.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
-
column
Met dit makkelijke trucje zorg je dat iemand je verzoek niet kan weigeren
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de techniek om het gedrag van de ander te veranderen. In dit geval heet dat altercasting. -
‘Wéér een week voorbij?!’: Wat dat gevoel ons leert
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: vierduizend weken -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
PREMIUMColumn
Nadine werd na twee jaar ziektewet ontslagen door de werkgever waar ze zich zo voor inzette
Tjerk verloor zijn zaak, Pascalle werd ontslagen en Nadine leverde in op haar gezondheid. Hoewel de coronapandemie voor velen allang voorbij is, zijn er ook nog genoeg mensen die nog dagelijks met de gevolgen kampen. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en staat hen bij.
-
PREMIUM
Zo lukte het hen een topfunctie te krijgen: ‘Geen enkel bedrijf is op zoek naar iemand die alles kan’
-
-
-
Dit kost het je om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid
Slechts één op de vijf zelfstandigen zonder personeel is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Het kabinet wil daarom zzp’ers verplichten om een verzekering daarvoor af te sluiten. Vier vragen over de AOV. -
PREMIUM
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.