Zo krijg je de ‘gunfactor’ bij een sollicitatiegesprek
Op zoek naar nieuw werk? Je bent in tijden van corona helaas niet de enige. Opnieuw beginnen kan lastig zijn, zeker als je lang niet meer hebt hoeven solliciteren. In deze reeks helpt trainer en auteur Mirjam Wiersma jou om je sollicitatieskills weer helemaal up-to-date te maken. Vandaag deel drie: deel iets persoonlijks.
Delen per e-mail
Tijdens een 1-op-1 training liep ik samen met een deelnemer door een drukke winkelstraat. Ze kreeg de opdracht een willekeurige voorbijganger aan te spreken en te interviewen over vrijetijdsbesteding. Het was de bedoeling al snel - in ieder geval voordat ze de voorbijganger echt ging bevragen - iets persoonlijks te delen. Denk aan iets als ‘ik geniet zelf erg van de rust die een lekkere, lange uitdagende wandeling door de natuur je biedt’.
Ze keek er niet naar uit, naar die oefening. Maar ze deed het wél en had een lang en leuk gesprek. De man die ze aansprak kwamen we later nog een keertje tegen. Vanuit de verte zwaaide hij enthousiast.
Sympathieker
Dit is niet maar een leuke ervaring. Al jaren geef ik individuele trainingen en ik heb al vaak met deelnemers soortgelijke oefeningen gedaan. Het effect op mensen is verbluffend: laat jij iets persoonlijks zien en vertel je dat met een scheutje emotie (‘ik geniet erg van …’), dan wil de ander ook graag iets laten zien. Dat proces maakt dat diegene ook anders tegen jou aankijkt: je wordt er warmer en sympathieker door. Handig voor je gunfactor in sollicitatiegesprekken.
Een mooi sollicitatiegesprek is geen koud gesprek zonder emotie onder het mom dat dat zakelijk zou zijn. Toch is het ook geen gesprek met een vriend. Welke emotie past nog? Welke persoonlijke ervaring deel je en welke niet? Die lijn trekt niet iedereen op dezelfde plek. In een zakelijk gesprek met een klant zei een collega eens: ‘dit komt even vaak voor als simultaan klaarkomen met je partner’. Dat zegt iets over het seksleven van mijn collega en aan die informatie had ik in ieder geval geen behoefte. Wat mij betreft is niet iedere persoonlijke informatie geschikt om te delen in een sollicitatiegesprek.
Welke persoonlijke ervaring deel je en welke niet? Die lijn trekt niet iedereen op dezelfde plek
Vind je het lastig wat je nu wel of niet kunt delen tijdens je sollicitatie? ‘Kennis is macht, maar enthousiasme brengt iets op gang’, zei Richard Branson ooit. Een veilige keus is enthousiasme. Als je deelt waar jij warm voor loopt, kom je automatisch bij je enthousiasme. En vertellen waar jij van ‘aan’ gaat, past ook nog eens prima in een sollicitatiegesprek.
Zo pak je het aan:
Actie 1: Deel iets persoonlijks
Ga je een sollicitatiegesprek in, zoek dan eerst uit wat je kan en wil delen over jezelf. Waar past het om erover te beginnen in je gesprek?
Actie 2: Voeg enthousiasme toe
In de vorige aflevering kreeg je de tip je drie focus points te kiezen. Als je daarover vertelt, hoe kun je hier dan enthousiasme aan toevoegen? Lenen ze zich ook om iets persoonlijks te laten zien, zo ja wat? Zou je dat willen delen, voelt dat goed? Bedenk wel dat mensen – zeker bij videobellen – de neiging hebben terughoudend te zijn tegenover een onbekende. Maar een enthousiaste verteller is iemand met wie we liever samenwerken dan met een gereserveerde antwoorder.
Actie 3 (voor de startende ondernemers): Stop emotie in je bedrijfsnaam
Ook als je je eigen bedrijf begint en niet hoeft te solliciteren, kun je dankbaar gebruik maken van een persoonlijke touch om de gunfactor te krijgen. In een bedrijfsnaam kun je namelijk ook al emotie kwijt door iets met een persoonlijke betekenis te kiezen. De naam van een bedrijf dat ik ken, Gazor Solutions, staat bijvoorbeeld voor Geen Aanbesteding Zonder Overwinningsroes. Met zo’n naam heb je als je je voorstelt al een scheutje emotie te pakken.
Alle afleveringen van de reeks Update je sollicitatieskills lees je hier.
Mirjam Wiersma is trainer, spreker en auteur van Zakelijk flirten en Elke werkdag een topdag. Voor deze site schreef ze eerder over mini-experimenten om blijer en productiever aan het werk te kunnen.
Meer carrièreadvies? Bekijk hier alle afleveringen van de Succesminuut met coach Charlotte van ‘t Wout:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ic-arts Anke (42) kijkt geen tv meer: ‘Ik hoef het allemaal niet meer te zien’
Anke Kröner (42) is intensivist bij Gelre ziekenhuizen en staat al een jaar volop in de frontlinie op de intensive care. Ze vertelt openhartig over hoe haar leven veranderde door corona. En hoe ze om probeert te gaan met steeds verdere polarisatie. ,,Of je een 80-jarige op de ic moet leggen? Die discussie moet niet in talkshows worden gevoerd.’’ -
Iraanse vluchteling Keyvan (35) solliciteerde 50 keer voordat iemand hem wilde aannemen
Het is voor vluchtelingen niet makkelijk om aan een baan te komen in Nederland. Taal speelt daarbij een rol, maar ook de houding van werkgevers. Keyvan Firoozi (35) vluchtte in 2017 uit Iran en was vastbesloten om zo snel mogelijk werk te vinden. Niemand wilde hem aannemen, maar hij zette door. Na vijftig sollicitaties lukte het hem toch. -
PREMIUMVIDEO
Ibrahim (25) wil jongeren inspireren: ‘Ik heb nooit gedacht dat ik iets níet kan’
Jongeren met een niet-westerse achtergrond kunnen het ver schoppen als ze zelf óók meer in kansen denken. Ibrahim Jabri uit Utrecht wil met zijn drie bachelor- en drie masterdiploma’s een inspiratiebron zijn. ,,Ik heb nooit gedacht dat ik iets níet kan.’’ -
PREMIUM
Dit bedrijf gaf personeel ijsvrij onder één voorwaarde: iedereen moet een sneeuwpop maken
Hij liet zijn personeel wel vaker ‘aparte dingen’ doen, maar toen André Wiersma maandag belde met de mededeling dat iedereen ‘ijsvrij’ had, kreeg hij de lachers op zijn hand. De eigenaar van Prefab Twente uit Westerhaar verbond er namelijk een harde voorwaarde aan: iedereen moest een sneeuwpop maken. De werknemers gingen meteen aan de slag. -
PREMIUM
Robert neemt het bedrijf van zijn ouders over: ‘Ik moet ze betalen, maar het moet wel leuk blijven met Kerst’
Wie een van de klassieke voordeuren in Utrecht-Oost opent en een trap ziet met wauw-effect, weet bijna zeker dat dat het werk is van de familie Timmerman en hun team. Traplopers in ontelbare kleuren en smaken is wat ze verkopen. Binnenkort niet meer met z’n drieën, want Henri (66) en Ilona (64) zwaaien af en Robert (30) gaat op zijn manier door. Dankzij een beetje hulp van de provincie Utrecht.
-
Zo zit je nooit meer met je mond vol tanden tijdens een sollicitatiegesprek
Op zoek naar nieuw werk? Je bent in tijden van corona helaas niet de enige. Opnieuw beginnen kan lastig zijn, zeker als je lang niet meer hebt hoeven solliciteren. In deze reeks helpt trainer en auteur Mirjam Wiersma jou om je sollicitatieskills weer helemaal up-to-date te maken. Vandaag deel twee: kies je focus. -
PREMIUM
‘Iedereen vraagt me: Pieter wanneer gaat KLM weer vliegen?’
KLM maakt zich op voor een nieuwe ronde staatssteun. Daarbij moet het kind niet met het badwater worden weggegooid, vindt topman Pieter Elbers. ‘Ik reken erop dat we ooit weer zullen groeien.’ -
Waarom je beter gaat werken van een (virtuele) koffiepauze met collega’s
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is? Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: virtuele koffiecorner.