Volledig scherm
PREMIUM
Een drukke parkeerplaats in Lagos, Nigeria. © EPA

Afrika is meer dan geweld en honger: ‘Slapende reus wordt wereldspeler’

In Europa roept Afrika een somber beeld op. Van hongersnood, oorlog, ziekten en migranten. ,,Maar er gebeurt ook heel veel goeds’’, zegt Afrika-kenner Ton Dietz. Tijd voor ‘Afrika heroverwogen’.

Natuurlijk wil Ton Dietz (67) de zonnige kant van Afrika belichten. Graag zelfs. Volgens de Afrikanist, van 2010 tot 2017 directeur van het Afrika-Studiecentrum in Leiden, denkt Europa veel te negatief over het continent. ,,We zien Afrika vooral als een bedreiging’’, zegt de hoogleraar Ontwikkeling in Afrika, verbonden aan de Universiteit van Leiden. ,,Het geweld domineert. Als er hongersnoden of grote overstromingen zijn, dan wordt dat in de media breed uitgemeten. In het geval van verstedelijking, bevolkingsgroei of migratiestromen wordt alleen gekeken naar de schaduwzijde.’’

  1. Volgepakte SpaceX-raket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

    Volgepakte Spa­ceX-ra­ket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

    Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vannacht voor de derde keer zijn krachtigste raket, de Falcon Heavy, de ruimte ingestuurd. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse ministerie van Defensie op de raket meelift. Aan boord van de tot STP-2 gedoopte vlucht zijn 24 onderzoekssatellieten, waaronder een atoomklok, een zonnezeil en een proefopstelling voor ‘groene’ raketbrandstof. De al overvolle Falcon Heavy nam ook de as van 151 personen mee het heelal in.