Cannabis als medicijn tegen corona? ‘Ik betwijfel het echt’
videoBeschermen bestanddelen van de cannabisplant tegen besmetting met het coronavirus? Een Amerikaanse studie suggereert van wel. Maar hoogleraar Renger Witkamp twijfelt of het echt werkt. ,,Tussen dit onderzoek en een effectief medicijn tegen corona zitten nog ontzettend veel stappen.”
Onderzoekers van de universiteit van het Amerikaanse Oregon ontdekten tijdens een studie in het laboratorium dat twee componenten van hennep, CBGA en CBDA, kunnen voorkomen dat het coronavirus gezonde cellen binnendringt. ,,Deze componenten, die oraal kunnen worden ingenomen, hebben het potentieel een infectie met het coronavirus te voorkomen en behandelen”, zei de Amerikaanse onderzoeker Richard van Breemen dan ook.
Klinkt mooi, maar een paar korreltjes zout zijn hierbij wel op hun plaats, waarschuwt Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan de universiteit van Wageningen. ,,Dat iets in een reageerbuisje werkt, wil niet zeggen dat het in een menselijk lichaam hetzelfde effect heeft”, zegt hij.
Vele duizenden stoffen
Volgens Witkamp zijn er de afgelopen twee jaar vele duizenden stoffen in het laboratorium getest op mogelijke werking tegen het coronavirus. ,,En vaak zie je dan ook een effect. Daarom is er een lange wachtlijst van stoffen die aangeboden worden voor vervolgonderzoek. Ik sluit niet uit dat er heel af en toe iets tussen zit dat echt werkt. Maar áls het in dit geval al werkt, zitten er tussen dit onderzoek en een effectief medicijn tegen corona nog ontzettend veel stappen.”
Bovendien vraagt Witkamp zich af of de concentraties CBGA en CBDA die nodig zijn om eventueel effect te kunnen hebben tegen corona via een oraal medicijn überhaupt bereikt kunnen worden. ,,De onderzoekers stellen van wel, maar ik betwijfel het echt.”
Niet in de joint
De hoogleraar moet mensen die hopen in de toekomst al blowend bescherming tegen corona op te bouwen sowieso teleurstellen. ,,Het gaat bij het onderzoek om bestanddelen uit de hennepplant die niet in de uiteindelijke joint zitten.”
De betreffende stoffen bonden zich in het laboratorium aan uitsteeksels van eiwitdelen op het coronavirus en blokkeerden een stof die de ziekteverwekker gebruikt om mensen te infecteren. De Amerikaanse wetenschappers deden laboratoriumtesten met de alfa- en bètavariant van het virus, maar denken dat het positieve effect ook optreedt bij nieuwere coronavarianten.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDierenmens
Op fossielenjacht op de Maasvlakte: Peter en Ingrid zoeken al jaren naar sporen van reuzenbever
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week de jacht op de reuzenbever op de Maasvlakte. -
video
Op hol geslagen raketonderdeel stort neer op de maan
Een op hol geslagen raketonderdeel is vanmiddag rond 13.30 uur neergestort op de maan. Dat melden wetenschappers aan de BBC. De impact van de inslag zou gering zijn. Het onderdeel vloog al jaren door de ruimte. -
Kankervaccin lijkt volgens artsen werkzaam bij honden
Een Mechelse herder waarbij botkanker werd vastgesteld en die een heel korte levensverwachting had, lijkt drie maanden na toediening van een kankervaccin weer helemaal de oude. Dat zeggen althans artsen van het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam, die de 10-jarige Rax hebben behandeld. Ze hopen dat het middel ooit ook voor de mens kan worden gebruikt. -
Studie: ontdekking bij ‘slapende’ bacteriën kan werking antibiotica verbeteren
Een nieuwe ontdekking bij ‘slapende’ bacteriën, ook persistors genoemd, kan helpen bij de ontwikkeling van meer efficiënte antibioticabehandelingen. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). De onderzoekers ontdekten dat het moment waarop de ‘slapende’ bacteriën ontwaken, verband heeft met het ontwikkelen van resistentie tegen antibiotica. -
PREMIUMWetenschap
Veel politici en journalisten hebben scheikunde en natuurkunde te vroeg laten vallen
Oud-scheikundeleraar Roel Grit zag op tv hoe een Kamerlid de stikstof- en de klimaatcrisis door elkaar haalde en besloot een boek te schrijven over hoe het nou precies zit.
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken.