China toont particulier ontwikkelde herbruikbare ruimteraket Hyperbola-2

De Chinese particuliere ruimtevaartontwikkelaar i-Space heeft, in navolging van het Amerikaanse SpaceX van Teslabaas Elon Musk, een herbruikbare raket gepresenteerd. Een model van de Hyperbola-2 werd afgelopen week getoond op een technologiebeurs in Peking. De raket zal in 2021 voor het eerst worden gelanceerd.

Volledig scherm
De Hyperbola-2 is herbruikbaar en moet een goedkoop en betrouwbaar platform worden. © Promofoto/i-Space

De Hyperbola-2 zal gebruikmaken van een mengsel van vloeibare zuurstof en methaan als brandstof, net als de Raptor-motor waaraan SpaceX werkt voor het ruimtevaartuig Starship. Traditionele raketmotoren maken gebruik van een combinatie van vloeibare zuurstof en waterstof of vloeibare zuurstof en kerosine.

De raket, opvolger van de succesvolle Hyperbola-1, werd ontworpen door de in 2016 opgerichte en in Peking gevestigde ontwikkelaar i-Space. De eerste trap van de raket kan worden hergebruikt, wat de productiekosten van het voertuig met 70 procent reduceert, zo sprak het hoofd van technologie Dong Yanmin.

Met de ontwikkeling van de Hyperbola-2 vult China een gat in het ruimtevaartprogramma. Het land heeft nog geen herbruikbare raketten en kent een groeiende vraag naar kleine en middelgrote lanceeropties voor satellieten, aldus Dong. De raket moet goedkoop en betrouwbaar worden.

Een eerste model van de Hyperbola-2 was vorige week te zien op de techbeurs  Zhongguancun Forum 2019 in de Chinese hoofdstad. De 28 meter lange raket, met een lanceergewicht van 90 ton, kan commerciële ladingen tot een gewicht van 1900 kilo in een lage omloopbaan brengen.

Volledig scherm
De Hyperbola-2 is herbruikbaar en moet een goedkoop en betrouwbaar platform worden. © Promofoto/i-Space