Chirurgen transplanteren met succes varkenshart bij patiënt (57) in laatste poging om zijn leven te redden
videoAmerikaanse chirurgen hebben voor het eerst en met succes een varkenshart getransplanteerd bij een 57-jarige patiënt in een laatste poging om zijn leven te redden. Drie dagen na deze zeer experimentele operatie maakt de man het goed.
De eerste succesvolle harttransplantatie van een genetisch gemodificeerd varken vond plaats op 7 januari in de Amerikaanse stad Baltimore, meldt The New York Times. De krant spreekt over een medische primeur die hoop biedt voor honderdduizenden patiënten met falende organen. De ontvanger is de 57-jarig David Bennett die een levensbedreigende hartaandoening had.
Chirurgen waren acht uur bezig met het overzetten van het varkenshart. ,,Het werkt en het ziet er normaal uit. We zijn opgewonden, maar we weten niet wat morgen ons zal brengen. Dit is nog nooit eerder gedaan”, aldus Bartley Griffith, die de operatie uitvoerde.
Hoewel het nog te vroeg is om zeker te weten of de operatie echt een succes is, markeert het een stap in de decennialange zoektocht om ooit dierlijke organen te gebruiken voor levensreddende transplantaties. Artsen van het University of Maryland Medical Center zeggen dat de transplantatie heeft aangetoond dat een hart van een genetisch gemodificeerd dier in het menselijk lichaam kan functioneren zonder onmiddellijke afstoting.
‘Sterven of deze transplantatie’
David Bennett wist dat er geen garantie was dat het experiment zou werken, maar hij was stervende, kwam niet in aanmerking voor een menselijke harttransplantatie en had geen andere optie, vertelde zijn zoon aan The Associated Press. ,,Het was sterven of deze transplantatie doen. Ik wil leven. Ik weet dat het een schot in de roos is, maar het is mijn laatste keuze”, zei Bennett een dag voor de operatie.
Er is een enorm tekort aan menselijke organen dat wordt gedoneerd voor transplantatie. Dat motiveert wetenschappers om erachter te komen hoe dierlijke organen kunnen worden gebruikt. Vorig jaar waren er iets meer dan 3.800 harttransplantaties in de VS, een recordaantal. ,,Als dit werkt, zal er een eindeloze voorraad van deze organen zijn voor patiënten die lijden”, zegt Dr. Muhammad Mohiuddin, wetenschappelijk directeur van het dier-op-mens transplantatieprogramma van de universiteit in Maryland.
Mislukt
Eerdere pogingen tot dergelijke transplantaties mislukten, grotendeels omdat de lichamen van patiënten het dierlijke orgaan snel te snel afstootten. In 1984 leefde Baby Fae, een stervende baby, 21 dagen met een bavianenhart.
Het verschil dit keer: de chirurgen van Maryland gebruikten een hart van een varken dat gen-editing had ondergaan om een suiker in zijn cellen te verwijderen die verantwoordelijk is voor die supersnelle orgaanafstoting. ,,Ik denk dat je het kunt typeren als een keerpunt”, zei Dr. David Klassen, hoofd medische dienst van het United Network of Organ Sharing, over de transplantatie in Maryland.
‘Opmerkelijke doorbraak’
De Food and Drug Administration, die toezicht houdt op transplantatie-experimenten, stond de operatie toe onder een zogenaamde noodtoestemming. Deze is beschikbaar wanneer een patiënt met een levensbedreigende aandoening geen andere opties heeft. ,,Dit is echt een opmerkelijke doorbraak”, zei dr. Robert Montgomery, die dat experiment leidde bij NYU Langone Health. ,,Als ontvanger van een harttransplantatie - ik heb zelf een genetische hartaandoening - ben ik opgewonden over dit nieuws. Maar ook over de hoop die het geeft aan mijn familie en andere patiënten die uiteindelijk gered zullen worden door deze doorbraak.”
Het is van cruciaal belang om de gegevens die zijn verzameld met deze transplantatie te delen zodat het een optie wordt voor meer patiënten, zei Karen Maschke, een onderzoekswetenschapper aan het Hastings Center. ,,Het is raadzaam om deze informatie goed te gebruiken bij transplantaties van dier op mens.”
Met de patiënt gaat het goed. ,,Hij realiseert zich de omvang van wat er is gedaan en hij beseft ook het belang ervan”, zei David Bennett Jr. over zijn vader. ,,Hij kon niet leven of hij kon het een dag volhouden. Of het kon een paar dagen duren. Ik bedoel, we bevinden ons op dit moment in het onbekende.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMwetenschap
TU Delft wil weten uit welke hoek wind waait: ‘Met onze innovatie kun je zog-effect bestrijden’
TU Delft beschikt sinds kort over een unieke windtunnel. Met het Wind AI Lab doet Jan-Willem van Wingerden onderzoek naar het optimale rendement van windparken. ,,Hiermee kunnen we de dynamiek van wind beter begrijpen.” -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMWetenschap
Taalkundige onderzocht de taal van de koe: ‘Koeien zijn net zo sociaal als honden’
Koeien ‘praten’. Met elkaar, en met mensen als dat zo uitkomt. Als de toon snel omhoog gaat, dan hebben ze iets nodig, ontdekte taalkundige Leonie Cornips die al vier jaar de koeientaal probeert te ontrafelen. ,,Ze neuriën ook.’’ -
PREMIUM
Boek kijkt anders naar de Griekse oudheid: ‘Poparcheologie’ voor de jongeren
Volgens Ted Papakostas is de Griekse oudheid geen stoffig hoofdstuk uit de wereldgeschiedenis, zij speelt ook vandaag een rol. De Griekse wetenschapper verpakt zijn betoog in een opmerkelijk modern jasje.
-
Megatsunami trof Mars miljarden jaren terug na inslag asteroïde
Mars werd 3,4 miljard jaar geleden getroffen door een asteroïde die een megatsunami veroorzaakte van bijna 250 meter hoog. Dat blijkt uit een nieuwe studie. De impact was vergelijkbaar met de verwoestende inslag die dinosauriërs wegvaagde van de aarde. -
-
-
PREMIUMOnderzoek
Wát een muis droomt, weten we niet: waaróm hij droomt misschien wel
Dromen dieren? En zo ja, waar dromen ze dan van? En waarom? Het antwoord is een stapje dichterbij door onderzoek dat erop wijst dat muizen in hun dromen goed om zich heen kijken. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.