Volledig scherm
PREMIUM
© AD Fotobewerking

Deze vijf jonge onderzoekers willen de wereld verbeteren

Vijf veelbelovende wetenschappers strijden komende week om de titel Wetenschapstalent 2019. Wie zijn deze jonge onderzoekers?

Hoofdredacteur Jim Jansen van New Scientist, het populairwetenschappelijk tijdschrift dat de eretitel in het leven heeft geroepen, is enthousiast over de vijf finalisten. De kandidaten, door een jury en publiek gekozen uit vijftig inzendingen, zijn aangedragen door universiteiten en kennisinstituten. ,,Deze vijf vertegenwoordigen vanwege hun relatief jonge leeftijd de toekomst van de wetenschap. En hun onderzoek helpt ook de wereld van morgen vorm te geven.’’

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”