Dino’s stierven uit in de lente: “Was op een gevoelig moment”
De meteoor die 66 miljoen jaar geleden bijna alle niet-vliegende dinosauriërs uitroeide, stortte op de aarde neer in de lente. Dat blijkt uit het groei- en eetpatroon van vissen die meteen na de meteoorinslag stierven. “We konden het duidelijk zien bij röntgenfoto’s van enkele fossiele steuren”, zegt de Belgische onderzoeker Koen Stein.
Paleontologen zijn het erover eens dat een meteoorinslag op het huidige schiereiland Yucatán in Mexico zo’n 66 miljoen jaar geleden het eind inluidde van de niet-vliegende dinosauriërs. Dit staat ook bekend als de vijfde massa-uitsterving.
“Die inslag deed de continentale plaat beven en veroorzaakte grote golfslagen in rivieren en andere waterlichamen. Dat maakte enorme hoeveelheden sediment los die vissen levend begroeven”, zegt Melanie During van de VU Amsterdam en Uppsala University. “Intussen regende het kleine glasachtige bolletjes: gesmolten steentjes die uit de inslagkrater waren weggeschoten, in de lucht verglaasden en een paar duizend kilometer verder neerkwamen.”
Bewijs voor lente
Die bolletjes vonden de onderzoekers terug in de kieuwen van enkele fossiele steuren in de Amerikaanse site Tanis, in North Dakota. Dat is onmiddellijk bewijs van hun dood kort na de meteoorinslag. “Ze waren heel duidelijk te zien op röntgenscans”, zegt VUB-onderzoeker Koen Stein. Op de scans konden de wetenschappers bovendien zien in welk seizoen de vissen stierven: “We bestudeerden de interne botstructuur van zes fossiele steuren. Daaraan kun je de seizoensgebonden groei aflezen, net zoals bij bomen. Deze vissen stierven toen het op het noordelijk halfrond lente was.”
Lees verder onder de foto.
Ook de botcellen van de vissen bevestigen deze theorie: hun grootte en dichtheid veranderen ook onder invloed van de seizoenen. “In alle visfossielen konden we de botceldichtheid en -grootte over verschillende jaren heen analyseren. In het jaar van de meteoorinslag waren ze groter aan het worden, maar hadden ze de piek nog niet bereikt”, zegt Dennis Voeten van Uppsala University.
Gevoelig moment
“We mogen hieruit echt concluderen dat ‘de grote dood’ in de lente kwam”, zegt During. “Dat was op een gevoelig moment, want in de lente start bij veel dieren de voortplantingscyclus. De incubatietijd bij reptielen zoals dinosauriërs en pterosauriërs is ook langer dan bij andere diergroepen, zoals vogels, dus waren zij mogelijk gevoeliger voor die plotse verstoring van hun omgeving.”
Lees verder onder deze foto.
Ook verklaart het waarom sommige diersoorten de vernietigende meteoorinslag wel overleefde. In het zuidelijk halfrond was het namelijk herfst: “Dieren die toen al ondergronds aan hun winterrust begonnen waren, onder meer sommige vroege zoogdieren, kunnen zo de eerste maanden na de meteoorinslag, met grootschalige bosbranden, hebben overleefd”, aldus During.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM4
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
Leidse archeologen vinden 3200 jaar oud graf uit tijd van Ramses II
Leidse archeologen hebben samen met Egyptische en Italiaanse mede-onderzoekers in Egypte een grote vondst gedaan uit de tijd van de legendarische farao Ramses II (gestorven in 1213 voor Christus). Het gaat met name om het graf van Panehsy in Sakkara, de rentmeester van de tempel van de god Amon daar. Sakkara was meer dan drieduizend jaar de begraafplaats van de oude Egyptische hoofdstad Memphis.Leiden -
PREMIUM
Archeologen opgewonden: 54.000 jaar oude pijlpunten bezorgen Europa enorme sprong in de tijd
In een grot in Zuid-Frankrijk zijn stenen pijlpunten gevonden van 54.000 jaar oud. Een spectaculaire ontdekking, want de alleroudste onomstreden bewijzen van het gebruik van pijl en boog in Europa dateren tot nu toe van 12.000 jaar geleden, in Duitsland. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Lancering van Europese Jupitersonde afgeblazen om risico op bliksem
De geplande lancering van een Europese ruimtesonde naar Jupiter donderdag is niet doorgegaan. Bijna tien minuten voordat de draagraket zou opstijgen, stopte het aftellen. Het risico op bliksem bij de lanceerbasis in Frans-Guyana is te groot, besliste de vluchtleiding van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De eerstvolgende mogelijkheid om te lanceren is vrijdag om 14.14 uur Nederlandse tijd.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
Op hol geslagen deel van SpaceX-raket ligt op ramkoers met de maan
Een Falcon 9-raket van het Amerikaanse bedrijf SpaceX, die al zeven jaar ongecontroleerd rondzweeft in de ruimte, ligt op ramkoers met de maan. Volgens experts zal de onvermijdelijke botsing op 4 maart plaatsvinden. Het is de eerste keer dat een stuk ruimteafval onbedoeld de maan zal raken, zegt data-analist Bill Gray. -
PREMIUM
Jurassic Park met vogels? Kwart miljard dollar ingezameld om dodo terug te brengen
De dodo, de Tasmaanse tijger en waarom geen mammoet. Zal het eens lukken een van deze uitgestorven iconische dieren weer tot leven te brengen?