Dit is waarom je spookgeluiden hoort na gehoorschade
VideoMuzikale hallucinatie kom regelmatig voor bij slechthorenden. Volgens arts-onderzoeker Mascha Linszen (Universiteit Utrecht) is er een verband tussen gehoorverlies en het hebben van hallucinaties.
Een harde piep of vervelende ruis horen is een bekend en ontzettend vervelend probleem van mensen met gehoorschade. Waarschijnlijk net zo irritant is het continu aanhoren van fluisterende stemmen of een volkslied dat zich de hele dag op de achtergrond in je hoofd afspeelt. Hoewel minder bekend dan de piep of de ruis, komt dit ook regelmatig voor bij slechthorenden. Het horen van zulk soort betekenisvolle geluiden zonder bron van buitenaf, staat ook wel bekend als een muzikale hallucinatie.
Compenseren
Hoewel onderzoek hiernaar nog in de kinderschoenen staat, denken wetenschappers dat deze hallucinaties ontstaan doordat de hersenen graag willen compenseren voor de geluiden die ze nu missen.
De hersenen spelen een heel actieve rol bij de waarneming en zijn gemaakt om een continue stroom aan informatie te verwerken. Fluitende vogels, voorbijfietsende kinderen, het voelen van regen; de hele dag door pikken jouw hersenen signalen op uit de omgeving. Maar zodra deze informatie niet meer binnenkomt – zoals wanneer je slechter gaat horen – willen je hersenen dit oplossen door zelf informatie aan te vullen. Dit proces heet deafferentiatie en houdt dus in dat je hersenen zelf op zoek gaan naar de missende signalen in de rest van het brein. Het hersengebied voor geluid kan dit doen door te gaan graven in het geheugen naar muziek.
Experiment
Een bekend voorbeeld is dat van een gepensioneerde componist die in het verzorgingstehuis op zoek ging naar het orkest dat continu een muziekstuk speelde dat hij zelf had geschreven. Hoewel deze geluiden levensecht klinken, wist de componist dat hij dit muziekstuk nooit gedeeld had met de buitenwereld en dat deze waarneming dus niet helemaal klopte. Een vergelijkbare situatie vind je ook terug bij het syndroom van Bonnet, waar slechtziende mensen juist last krijgen van visuele hallucinaties en ineens rare dingen kunnen gaan zien. Maar ook fantoompijn is een goed voorbeeld van hallucinaties die voortkomen uit het gemis van zintuiglijke informatie.
In de jaren ’50 werd er veel geëxperimenteerd met het afsluiten van de zintuigen. Mensen werden dagenlang opgesloten in een donkere ruimte, waar ze niks konden zien, horen of voelen. Behoorlijk onethisch en nu niet meer denkbaar. Maar vrijwel alle proefpersonen die in deze ruimte werden opgesloten gingen uiteindelijk hallucineren – van lichtflitsen tot aan het horen van stemmen en het zien van een grote fanfare met kleurrijke parasols.
Hallucinaties
Tegenwoordig wordt er gelukkig iets vriendelijker onderzoek gedaan en ook daaruit blijkt dat hoe ernstiger de gehoorbeschadiging is, hoe vaker deze persoon kampt met het hebben van hallucinaties. Andersom zijn er ook voorbeelden te vinden van mensen die jarenlang last hebben gehad van hallucinaties en hier juist vanaf zijn gekomen door het krijgen van een gehoorimplantaat. Voor de wetenschap is dit ontzettend waardevolle kennis om verder te onderzoeken.
Er zijn dus zeker aanknopingspunten waar Mascha graag mee aan de slag gaat in verder onderzoek. Voor nu is haar advies dan ook: doe vooral die oordoppen in als je dit weekend weer eens naar een technofeestje of concert gaat, want voor je het weet zit je voor de rest van je leven vast aan een eeuwigdurend zingend mannenkoor.
Dit is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland.
De Universiteit van Nederland heeft vanaf nu ook een podcast. Vind ze terug op Spotify (http://bit.do/UvNL-Spotify) en iTunes (http://bit.do/UvNL-iTunes).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Video
Vreemd vlekje? Deze app verslaat de huisarts in zijn diagnose
Hoe kun je zonder medische kennis een diagnose bij jezelf stellen? Stel, je hebt een raar vlekje op je gezicht dat daar eerder niet zat. Ga je hiermee naar de dokter of stel je gewoon simpel je eigen diagnose met behulp van je telefoon? Chris Snijders (TU Eindhoven) is besliskundige en heeft totaal geen achtergrond in de medische wereld. Toch is hij nu degene die modellen ontwikkelt om zelf een diagnose te kunnen stellen. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Waterstofdrager maakt druktank overbodig: schone stroom opwekken op elke plek
Stroomvoorziening zonder emissie is dankzij de vloeibare waterstofdrager hydrozine op elke plek mogelijk. Max Aerts wil met de aggregaten van zijn start-up Dens nu de wereld veroveren.
-
Video
Wetenschapper: We moeten stoppen met ons gendertoneelstukje
,,We zijn niet vrouw, we doen vrouw.'' In de genderstudies is het een bekend concept. Wij spelen allemaal een toneelstukje. In onze maatschappij hebben we afspraken met elkaar gemaakt hoe jij je als vrouw of man moet gedragen. Maar van nature hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Sociaal wetenschapper Linda Duits (Universiteit Utrecht) onderzoekt hoe het spelen van deze genderidentiteit precies in zijn werk gaat. -
Kankervaccin lijkt volgens artsen werkzaam bij honden
Een Mechelse herder waarbij botkanker werd vastgesteld en die een heel korte levensverwachting had, lijkt drie maanden na toediening van een kankervaccin weer helemaal de oude. Dat zeggen althans artsen van het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam, die de 10-jarige Rax hebben behandeld. Ze hopen dat het middel ooit ook voor de mens kan worden gebruikt. -
VIDEO
Zo staat de ambulance nóg sneller bij jou op de stoep
Elke seconde telt, zeker bij de ambulance. Gelukkig gaat het in Nederland meestal goed. Toch komen niet alle ambulances op tijd. Daarom heeft wiskundige Rob van der Mei (Vrije Universiteit Amsterdam) een model ontwikkeld om de aanrijtijd van ambulances te beperken.