Volledig scherm
Pedro gaat lekker op zijn slimme wieltjes. © Louisiana State University/School of Veterinary Medicine

Gehandicapte Pedro is de snelste schildpad op twee... wielen

Ontmoet Pedro, de snelste schildpad op twee poten. Toen het diers eigenaars hem kregen, miste hij al een achterpootje, maar toen hij ook zijn andere exemplaar verloor moest er een oplossing komen. De artsen van het dierenziekenhuis van de Universiteit van Louisiana kwamen met een even praktische als speelse oplossing: een rolstoeltje van Lego. Kijk ‘m gaan dan!

Volledig scherm
Wat Lego en een beetje lijm deden wonderen. © Louisiana State University/School of Veterinary Medicine

Bij zijn adoptie sleepte Pedro zich voort op drie poten, maar na een ongepland uitstapje van een paar maanden kwam de schildpad terug met nog slechts twee ledematen. Zijn baasjes brachten hem naar het universiteitsziekenhuis in Baton Rouge, waar men constateerde dat er afgezien van zijn ontbrekende poten weinig mis was met Pedro.

,,Medisch gezien was er niets met hem aan de hand’’, zegt woordvoerder Ginger Guttner tegen CNN. ,,Maar hij had natuurlijk geen achterpoten meer, en dus moesten de doktoren snel een oplossing voor hem vinden.’’ Die werd gevonden in de speelgoedwinkel. Met het onderstel van een Lego-auto, wat diervriendelijke lijm en onderdelen van een injectiespuit kregen ze Pedro op de been.

Hightech onderstel

Volledig scherm
Dierenartsen verzinnen vaker niet alledaagse oplossingen. © Louisiana State University/School of Veterinary Medicine

De gehandicapte schildpad gaat als een raket op zijn hightech onderstel. Om Pedro’s achterwerk schoon te houden, kan het handige karretje er simpelweg af worden geklikt. Volgens Guttner gebruiken dierenartsen vaker niet alledaagse voorwerpen om dieren te helpen. ,,Ik zou bijna zeggen dat het merendeel van onze speciale uitrusting uit aangepaste voorwerpen bestaat.’’

De ziekenhuiswoordvoerster vertelt hoe ze ooit een klein fonteintje hebben gebouwd, om een vis in leven te houden tijdens een inwendig onderzoek. ,,Onze patiënten kunnen twee gram wegen of 1000 kilo’’, zegt ze. ,,Daarom benaderen we gevallen vaak vanuit een totaal ander perspectief.’’ Het zal Pedro allemaal aan zijn karretje roesten, maar zijn artsen hebben in elk geval weer een mooi verhaal te vertellen.

Volledig scherm
Pedro is sneller dan ooit tevoren op zijn karretje. © Louisiana State University/School of Veterinary Medicine
 1. Waarom moet je nooit zomaar langs een graftombe lopen
  PREMIUM

  Waarom moet je nooit zomaar langs een graftombe lopen

  In de Utrechtse Domkerk ligt het zevenhonderd jaar oude grafmonument van bisschop Gwijde van Avesnes. Het is een zwaar beschadigd stuk zwarte steen en, zacht gezegd, niet het meest aantrekkelijke kunstwerk in de Dom. De meeste bezoekers lopen er dan ook snel voorbij. Toch loont het de moeite even stil te staan bij dit bijzondere grafmonument, vertelt kunsthistorica Sanne Frequin (Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht) in haar college bij de Universiteit van Nederland.
 2. Wetenschapster pronkt met indrukwekkend cv, maar onderzoekers zetten grote vraagtekens

  Wetenschap­ster pronkt met indrukwek­kend cv, maar onderzoe­kers zetten grote vraagte­kens

  De 31-jarige Griekse Eleni Antoniadou werd de afgelopen jaren internationaal geroemd om haar wetenschappelijk werk. Ze verwierf faam als onderzoekster bij NASA, astronautentrainer, expert in regeneratieve geneeskunde en producente van innovatieve kunstmatige organen. Griekse academici stellen echter dat Antoniadou wel heel creatief omging met de waarheid als het ging om haar professionele en wetenschappelijke verdiensten.