Gestolen aantekenboekjes Darwin na 20 jaar terugbezorgd bij bibliotheek: ‘Fijn Pasen’
Twee aantekenboekjes van de bekende Britse wetenschapper Charles Darwin zijn, twintig jaar nadat zij gestolen werden, terugbezorgd bij de universiteitsbibliotheek van Cambridge. Ze zaten in een achtergelaten, felroze tasje, met daarbij ook een kleine boodschap aan de bibliothecaris: ‘Fijn Pasen’.
Het tasje, met daarin twee doosjes en de getypte boodschap, waren op 9 maart op de vloer van de vierde verdieping in de bibliotheek achtergelaten. In elk van de doosjes zat één aantekenboekje, gewikkeld in huishoudfolie en op het eerste oog onbeschadigd. Ze waren op een plek in de universiteitsbibliotheek neergelegd die niet wordt gefilmd door bewakingscamera’s.
Vandaag maakte de universiteit van Cambridge de heuglijke ontdekking bekend. Het hoofd van de bibliotheek, Jessica Gardner, zei ‘nauwelijks in woorden te kunnen uitdrukken hoe enorm opgelucht’ ze was. ,,Mijn hart was namelijk, samen met dat van vele anderen over de hele wereld, gebroken toen we ontdekten dat ze gestolen waren.’’ Het zijn dan ook niet zomaar twee aantekenboekjes. Samen zijn ze miljoenen euro’s waard.
Lees door onder de foto.
Charles Darwin
De bekende Britse natuurwetenschapper Charles Darwin, de bedenker van de evolutietheorie, vulde de aantekenboekjes in de jaren na zijn reis als 22-jarige met de HMS Beagle in 1831. De boekjes bevatten zijn eerste ideeën over evolutie en de schets van zijn ‘levensboom’, over de relaties tussen levende en uitgestorven organismen. De schets maakte hij in 1837.
Al die ideeën mondden later uit in zijn wereldberoemde werk De oorsprong der soorten uit 1859.
Lees door onder de foto.
Gestolen
De twee boekjes raakten vermist in 2001. Vlak daarvoor waren ze verplaatst in de bibliotheek om ze te fotograferen. De werknemers van de bibliotheek dachten eerst dat ze wellicht verkeerd waren teruggeplaatst, maar een jarenlange zoektocht in de immense collectie (bestaande uit 10 miljoen boeken, kaarten en manuscripten) leverde niks op.
In oktober 2020 werden de boekjes door Gardner als gestolen gemeld bij de lokale politie. De politie lichtte ook Interpol in en zo werden de twee aantekenboekjes internationaal gesignaleerd.
Maar nu zijn ze terug. ,,De aantekenboekjes kunnen hun echte plek in de rest van het Charles Darwin-archief weer innemen in Cambridge. In het hart van Engelands culturele en wetenschappelijke erfgoed, naast de archieven van Sir Isaac Newton en professor Stephen Hawking”, meldt bibliothecaris Gardner. Ze zullen in juli weer voor het publiek worden tentoongesteld.
Wie de boekjes in maart in de bibliotheek heeft achtergelaten is vooralsnog een mysterie. De plek waar het roze tasje lag, wordt niet ‘beschenen’ door de bewakingscamera's. Dat geldt echter wel voor alle in- en uitgangen van de bibliotheek. Die beelden zijn dan ook overgedragen aan de politie, in de hoop de persoon te achterhalen die de waardevolle objecten terugbracht: gaat het om een berouwvolle dief of een toevallige vinder?
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een nieuw leven voor Groningse gasvelden, opslag waterstof en CO2 zou mogelijk zijn
De Groningse gasvelden zijn synoniem geworden met bodemverzakking en aardbevingen. Geoloog Johannes Miocic onderzoekt of de oude gasvelden van nut kunnen zijn. -
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. -
Wetenschappers claimen vondst grootste plant ter wereld, naar schatting minstens 4500 jaar oud
Wetenschappers hebben in Australië een plant ontdekt die volgens hen de grootste ter wereld is. Het gaat om een zeegras dat zich uitstrekt over een gebied van 180 kilometer voor de westkust van het land. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Russen hebben als eerste hypersonische raket ingezet: wat is dat voor raket en wat doet ‘ie?
De Russen hebben een hypersonische raket die met 6000 kilometer per uur op zijn doel afgaat. Zij hebben als eerste dit gevaarlijke wapen ingezet in een gewapend conflict, in Oekraïne. Wat is het precies? -
Ook in Nederland gevallen van mysterieuze hepatitis opgedoken bij kinderen
Er zijn nog meer gevallen van een onbekende variant van hepatitis vastgesteld bij jonge kinderen, onder wie ook Nederlandse patiënten. Dat meldt het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) vanmiddag. Vorige week opende de Wereldgezondheidsorganisatie WHO al een onderzoek naar gevallen van ernstige hepatitis bij kinderen in het Verenigd Koninkrijk.
-
PREMIUMDierenmens
Wandelende takken zijn zo geëvolueerd dat vrijwel alleen vrouwtjes geboren worden
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week een zeldzaam takkenvolk. -
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping. -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement.