Hierom is amper tien procent van de wereldbevolking linkshandig
Het is vandaag Internationale Linkshandigendag. Een dag die in het leven geroepen werd om aandacht te vragen voor de ongemakken waarmee linkshandigen te maken krijgen. Amper tien procent van de wereldbevolking schrijft en verricht dagelijkse klusjes met links. Maar waarom is dat percentage zo klein?
Het zijn opvallende cijfers: amper tien procent van de wereldbevolking is linkshandig. Je zou toch zeker verwachten dat de helft van de mensen linkshandig is? Er is al veel onderzoek naar gedaan. Volgens Amerikaanse onderzoekers zijn er twee redenen voor het feit dat er veel minder linkshandigen zijn: enerzijds wordt het deels bepaald door de genen, maar anderzijds ook door de omgeving waarin je opgroeit.
Samenwerking
Wetenschappers van de Northwestern University hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen de voorkeurshand en het sociale gedrag. Een maatschappij die veel samenwerking vereist, zoals de onze, telt meer rechtshandigen. Dat is duizenden jaren geleden zo gegroeid omdat mensen dan makkelijker gereedschappen konden delen.
,,Hoe meer belang er in een samenleving gehecht wordt aan samenwerking, hoe meer de bevolking naar een kant zal neigen”, klinkt het. ,,Bij mensen heeft dat geresulteerd in een rechtshandige meerderheid, dat is al duizenden jaren zo.”
Gevechtshypothese
Vroeger werd aangenomen dat linkshandigen vaker voorkwamen in competitievere maatschappijen, waar vechten nog belangrijk was voor status en overleving. Dat werd de gevechtshypothese genoemd.
Doordat er meer rechtshandige dan linkshandige mensen zijn, weet de rechtshandige door gebrek aan ervaring niet goed hoe hij moet vechten tegen een ‘leftie’. Daardoor werd aangenomen dat de linkshandige de grootste kans had om te winnen, zich voort te planten en de kans op linkshandige kinderen te vergroten.
Gezondheidszorg
Uit recent onderzoek blijkt echter dat die gevechtshypothese niet klopt, maar dat er wel een verband is tussen het aantal linkshandigen en de gezondheidszorg in een land. De Nederlandse onderzoekster Sara Schaafsma vergeleek daarom van twaalf Westerse landen het percentage linkshandigen met de publieke uitgaven aan gezondheidszorg.
Uit de resultaten blijkt dat een laag niveau aan gezondheidszorg kan leiden tot weinig linkshandigen in een samenleving. Hoe beter de gezondheidszorg, hoe meer linkshandigen. Het is echter nog onduidelijk welke rol gezondheidszorg hierbij speelt”, klinkt het bij Schaafsma.
Mysterie
We kunnen uiteindelijk aannemen dat de voorkeurshand voor 25 procent genetisch bepaald is. De resterende 75 procent worden bepaald door verschillende factoren: cultuur, maatschappij, zorg en opvoeding spelen mogelijk allemaal een rol. Het mysterie van linkshandigheid is dan ook nog lang niet opgelost.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onbemand ruimtevaartuig dichtst bij de zon ooit, op 48 miljoen kilometer afstand
Het onbemande ruimtevaartuig Solar Orbiter heeft zaterdag op zijn al ruim twee jaar durende reis door het heelal het punt bereikt dat het dichtst bij de zon is. Volgens het Europees ruimtevaartagentschap ESA is de sonde de zon nu tot op ongeveer 48 miljoen kilometer genaderd. Dat is minder dan een derde van de afstand tussen aarde en zon. Dichterbij is een door mensen ontworpen toestel nooit geweest. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUM
Nasa en ESA maken plannen voor schoonmaak ruimte-afvalberg
De ruimte rond de aarde vervuilt in zo’n rap tempo dat het wachten is op ongelukken. Restanten van de ruimtevaart kunnen belangrijke satellieten en zelfs het ruimtestation ISS, ernstig beschadigen. Wetenschappers waarschuwen voor een kettingreactie die alle ruimtevaart kan ontregelen. -
Op hol geslagen deel van SpaceX-raket ligt op ramkoers met de maan
Een Falcon 9-raket van het Amerikaanse bedrijf SpaceX, die al zeven jaar ongecontroleerd rondzweeft in de ruimte, ligt op ramkoers met de maan. Volgens experts zal de onvermijdelijke botsing op 4 maart plaatsvinden. Het is de eerste keer dat een stuk ruimteafval onbedoeld de maan zal raken, zegt data-analist Bill Gray.
-
PREMIUMWetenschap
Dit zijn dé wetenschapstalenten van de toekomst
Wie zijn in ons land de onderzoekers van de toekomst? New Scientist vroeg aan gelauwerde wetenschappers om talenten te kiezen die in hun ogen een belangrijke rol gaan vervullen. -
Gestolen aantekenboekjes Darwin na 20 jaar terugbezorgd bij bibliotheek: ‘Fijn Pasen’
Twee aantekenboekjes van de bekende Britse wetenschapper Charles Darwin zijn, twintig jaar nadat zij gestolen werden, terugbezorgd bij de universiteitsbibliotheek van Cambridge. Ze zaten in een achtergelaten, felroze tasje, met daarbij ook een kleine boodschap aan de bibliothecaris: ‘Fijn Pasen’. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.