Een videobeeld van de NASA laat zien hoe er koelvloeistof ontsnapt uit het Russische Soyuz-ruimtevaartuig dat vastzit aan het internationale ruimtestation ISS.
Volledig scherm
Een videobeeld van de NASA laat zien hoe er koelvloeistof ontsnapt uit het Russische Soyuz-ruimtevaartuig dat vastzit aan het internationale ruimtestation ISS. © AFP

Lek in Russisch ruimtestation, mogelijk door meteorieten

Een meteorietenregen, maar dan wel van klein formaat, is mogelijk de oorzaak dat er deze week plotseling een lek werd gevonden in het Russische Soyuz-ruimtevaartuig dat vastzit aan het internationale ruimtestation ISS. Daardoor moesten twee Russische kosmonauten in de nacht van woensdag op donderdag op het laatste moment hun geplande ruimtewandeling annuleren.

  1. LUMC: 30 procent minder bijwerkingen als medicatie op dna wordt afgestemd

    LUMC: 30 procent minder bijwerkin­gen als medicatie op dna wordt afgestemd

    Als de dosering van medicijnen wordt afgestemd op het dna van de individuele patiënt, dan vermindert het aantal bijwerkingen gemiddeld met 30 procent. Dat concludeert een internationaal team van wetenschappers, onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het is volgens de onderzoekers de eerste studie die aantoont dat medicatie voorschrijven op basis van iemands genetische profiel goed werkt in de praktijk.