Nieuwe mijlpaal voor ruimtetoerisme: Nederlandse Israëliër gaat als toerist naar ISS
De Israëlische zakenman met Nederlandse wortels Eytan Stibbe (64) vliegt vandaag als toerist naar het ruimtestation ISS. Stibbe heeft de vlucht gekocht bij Axiom Space, een bedrijf dat ruimtevluchten verkoopt. De reis is een nieuwe stap in het ruimtetoerisme.
De missie, met de naam Axiom Mission 1, is de eerste privémissie in de geschiedenis die astronauten naar het ISS brengt. Het project wordt volledig gefinancierd door particulieren. De zakenman reist samen met drie anderen af naar het ruimtestation in een Falcon 9-raket. De lancering vindt plaats op het Kennedy Space Center in Florida. Over ongeveer tien dagen keert het team terug op aarde.
De vlucht is geregeld door het bedrijf Axiom Space. Dat wil commerciële reizen naar de ruimte verkopen, net als SpaceX (van Elon Musk), Blue Origin (van Jeff Bezos) en Virgin Galactic (van Richard Branson).
In eerste instantie zou de Amerikaanse acteur Tom Cruise ook aan boord zijn om in het ISS een film op te nemen. Deze plannen zijn uitgesteld. Normaal zou de vlucht woensdag al zijn vertrokken, maar ook die plannen werden uitgesteld. Een woordvoerder van het ruimtebedrijf liet weten dat de extra dagen gebruikt worden om de lanceringswerkzaamheden te voltooien.
Commerciële ruimtevluchten
Over een jaar of tien wil Axiom zelf een ruimtestation hebben als vliegend hotel. Als het ISS in 2031 ‘met pensioen’ gaat, zou het kleinere Axiom-station dan losgekoppeld kunnen worden en zelfstandig verdergaan. Ook van andere concurrenten wordt verwacht dat ze hun eigen stations in een baan rond de aarde zullen plaatsen.
De plannen voor ruimtetoerisme zijn in ieder geval ambitieus. Zo werkt het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, SpaceX, aan een grote raket waarmee het tot honderd mensen in één keer naar de ruimte kan sturen. Vorig jaar in juli schreef miljardair Richard Bransen met Virgin Galactic al eens ruimtevaartgeschiedenis. Met enkele medewerkers maakte hij een korte reis naar de rand van de dampkring.
Bransen wil ook toeristen naar de ruimte te sturen, maar moest vorig jaar een tegenslag verwerken. Zijn commerciële ruimtereizen werden uitgesteld naar later dit jaar. Bij Virgin Galactic kan het grote publiek tickets kopen. Klanten moeten wel diep in de buidel tasten: voor één ticket betaal je bijna 400.000 euro.
Een andere concurrent is Jeff Bezos van Blue Origin. Hij vloog vorig jaar ook met een testvlucht mee naar de ruimte, voor tien minuten. Hij deed dat toen samen met nog drie andere toeristen, waaronder een 18-jarige Nederlandse student.
Nasa wil missies in een baan rond de aarde graag overlaten aan zulke bedrijven, zodat de Amerikaanse overheidsdienst zich kan concentreren op de terugkeer naar de maan en op den duur de eerste bemande vluchten naar Mars. Maar ook daarvoor hebben commerciële bedrijven plannen. De Japanse miljardair Yusaka Maezawa wil in 2023 naar de maan met een raket van SpaceX, samen met acht mensen die gratis mee mogen reizen.
Wie is Eytan Stibbe?
Eytan Stibbe is in 1958 geboren in de Israëlische stad Haifa. Zijn vader Hugo Stibbe was tijdens de Tweede Wereldoorlog vier jaar lang krijgsgevangene in Nederlands-Indië, zijn moeder Elma Sara van Adelsberg overleefde in Nederland de Holocaust door onder te duiken. In 1953 trouwden ze in Amsterdam en kort erna emigreerden ze naar het net onafhankelijke Israël.
Stibbe werd piloot in de Israëlische luchtmacht. In Israël werd hij een beroemdheid toen hij in 1982 in één luchtgevecht drie Syrische straaljagers en een helikopter uit de lucht schoot. In 1984 verliet hij de luchtmacht en stapte hij over naar de zakenwereld. Daar verdiende hij een vermogen.
De zakenman wordt de tweede Israëliër in de ruimte. Zijn vriend Ilan Ramon was in 2003 de eerste. Hij vloog toen met de spaceshuttle Columbia. Die ontplofte bij de terugkeer in de dampkring, waardoor Ramon en de zes andere bemanningsleden om het leven kwamen.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Russen halen Amerikaan toch terug uit ISS, maar Koude Oorlog in ruimte is al ‘opnieuw begonnen’
De Amerikaanse astronaut Mark Vande Hei en twee Russische collega’s zijn woensdag veilig vanuit het internationaal ruimtestation (ISS) teruggekeerd op aarde. Maar daarmee landden ze ook midden in de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen, die doorwegen in de ruimte. -
Groeiend en alles verslindend zwart gat ontdekt
Astronomen in Australië hebben elders in het heelal een enorm, snelgroeiend zwart gat gevonden dat alles in de omgeving opslurpt. Wetenschappers zoeken al meer dan vijftig jaar zonder succes naar dit soort superzware objecten. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUM
De oermens was niet zo primitief als hij altijd is afgeschilderd
Hoe is de menselijke beschaving ontstaan? We hebben allemaal wel een beeld: het begon met jagers en verzamelaars en toen…. Nu is er een boek uitgekomen waarin staat dat dit beeld helemaal niet klopt. -
Ruimtestation ISS moet uitwijken voor puin van kapotgeschoten Sovjetsatelliet
Het Internationaal Ruimtestation ISS heeft donderdagavond moeten uitwijken voor schroot van een zeven maanden geleden door de Russen kapotgeschoten Sovjetsatelliet. Dat heeft het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos, Dmitri Rogozin, op Telegram gemeld.
-
PREMIUM
Bouwen aan een retourtje Mars: eerste lancering richting aarde voorbereid
Lockheed Martin bouwt de eerste raket die vanaf een andere planeet wordt gelanceerd. Het ruimtevoertuig kan bodemmonsters vanaf Mars naar de aarde transporteren. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.