Esperanza Basis Antarctica
Volledig scherm
Esperanza Basis Antarctica © AFP

Nooit eerder was het zó warm op Antarctica

Nooit eerder was het het zo warm op Antarctica. Gisteren werd op het door Argentinië geclaimde deel van het continent 18,3 graden gemeten, maakt de nationale meteorologische dienst bekend. De hoogste temperatuur ooit gemeten.

Het record werd geregistreerd op de Esperanza-basis – een permanent bemand poolstation in de gelijknamige hoofdstad van Argentijns Antarctica. Op een andere basis in het gebied, de Marambio-basis, steeg het kwik naar 14,1 graden. Voor die plek was dat een record voor de maand februari.

Het schiereiland van Antarctica is volgens de gezaghebbende World Meteorological Organisation een van de snelst opwarmende plekken in de wereld. In  50 jaar tijd is het er ongeveer 3 graden warmer geworden. Bijna alle gletsjers in de omgeving smelten.

Klimaatwetenschapper James Renwick - van de Victoria University of Wellingtonnoemt de meting ,,indrukwekkend’’. ,,Het is een gebied dat heel snel opwarmt. Soms is het er warm genoeg om een ​​T-shirt te dragen’’, aldus klimaatwetenschapper Nerilie Abram  tegenover The Guardian. 

Eind vorig jaar concludeerden wetenschappers dat de keizerspinguïn, ‘s werelds grootste pinguïnsoort, nog voor het einde van deze eeuw uitsterft. De pinguïn van ongeveer 1,20 meter wordt geplaagd door het snel smelten van het zee-ijs rondom Antarctica.

Maar het tij kan nog keren. Als het klimaatakkoord van Parijs wordt uitgevoerd en de opwarming van de aarde beteugeld blijft tot maximaal 1,5 graad, zal het aantal keizerpinguïns met slechts een derde afnemen. De soort kan dan overleven, schreven wetenschappers in het gezaghebbende Global Change Biology.

 1. ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkorrel

  ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkor­rel

  Een team wetenschappers heeft in een kalksteenformatie in het zuiden van Australië fossiele afdrukjes gevonden van een nog onbekend, piepklein wezentje dat vermoedelijk 555 miljoen jaar geleden een organisme was waaruit de mens zou kunnen zijn ontstaan. Het druppelvormige ‘wormpje’ is ongeveer zo groot als een halve rijstkorrel en heeft een duidelijke voor- en achterkant. De naam van het dier is Ikaria Wariootia, genoemd naar een monument vlakbij de vindplaats.
 2. Politie neemt oudheden in beslag bij Tefaf, maar hoe komen illegale objecten daar terecht?
  PREMIUM

  Politie neemt oudheden in beslag bij Tefaf, maar hoe komen illegale objecten daar terecht?

  Op de internationale kunstbeurs Tefaf in Maastricht zijn onlangs twee kunststukken in beslag genomen. De oudheden, een Romeins hoofd van Apollo en een Egyptische vaas, zijn mogelijk illegaal opgegraven, zo meldt NRC. De vraag rijst of er niet veel meer onderzoek moet worden gedaan naar de verzamelgeschiedenis van archeologische vondsten voor ze worden gepresenteerd op bijvoorbeeld een beurs.