Onderzoekers: belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk ontdekt
Een internationaal team van wetenschappers zegt een van de oorzaken van hoge bloeddruk te hebben ontdekt. Ook stellen de onderzoekers dat die oorzaak op relatief korte termijn behandeld kan worden met reeds geregistreerde geneesmiddelen, die nu voor andere aandoeningen worden gebruikt.
Delen per e-mail
Voor hoge bloeddruk was tot nu toe slechts symptoombestrijding mogelijk, omdat het mechanisme dat primaire hypertensie (95 procent van alle gevallen) veroorzaakt, onbekend is.
Hoge bloeddruk verhoogt het risico op een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Daarmee is hypertensie wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van sterfte of blijvend letsel. Maar in 95 procent van alle gevallen is het moleculaire mechanisme dat hypertensie veroorzaakt niet bekend.
Als gevolg hiervan worden patiënten vaak behandeld met medicijnen die de bloedvaten wijder open zetten en zo alleen de symptomen van hoge bloeddruk bestrijden. De meeste patiënten blijven daarom kampen met de langetermijngevolgen van hypertensie, zoals hartaanvallen of beroertes.
Het onderzoeksteam, onder leiding van wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM), vermoedt dat hypertensie het gevolg is van een bepaald eiwit (Nox5) dat de bron is voor zogenoemde zuurstofradicalen in de wanden van bloedvaten. Die radicalen verstoren een proces, dat normaal gesproken helpt om vernauwing van de slagaders en trombosevorming te voorkomen. Daarmee is het eerste oorzakelijke mechanisme van primaire hypertensie bij mensen geïdentificeerd, aldus de onderzoekers. Het kan mogelijk binnen twee jaar worden behandeld met bestaande medicijnen.
Het is nu wachten op de goedkeuring van de financiering voor onderzoek naar de doeltreffendheid van deze behandeling, zegt onderzoeksleider Harald Schmidt van de UM tegen De Limburger, maar dit zal niet lang duren. Om welke medicijnen het gaat, kan de onderzoeksleider nog niet zeggen. ,,Want er zijn patenten ingediend op het gebruik van deze geneesmiddelen.”
In Nederland kampen drie miljoen mensen met hoge bloeddruk. De aandoening wordt gezien als een sluipmoordenaar. Jaarlijks gaan er in ons land bijna dertigduizend mensen dood aan een beroerte, hartfalen of hartinfarct.
Bekijk hier alle video’s in de rubriek ‘Wat zegt de Wetenschap?’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Astense ondernemer Chantal Linders heeft een miljoen euro om diabetes type twee spelenderwijs te lijf gaan
ASTEN/EINDHOVEN - Met een game diabetes type twee patiënten helpen om hun medicijnen af te bouwen of er zelfs helemaal mee te stoppen? De Astense ondernemer Chantal Linders denkt dat het kan. Haar bedrijf Greenhabit krijgt een miljoen euro aan ondersteuning uit een Europese pot voor startende, innovatieve bedrijven. -
PREMIUM
Zuid-Afrika stopt met AstraZeneca-prik: werken de coronavaccins nog wel tegen nieuwe varianten?
Nu nieuwe coronavarianten ook in Nederland het traditionele virus wegdrukken, wordt die ene vraag steeds urgenter: werken onze vaccins wel? De wetenschappelijke wereld is er nog lang niet gerust op. In Zuid-Afrika wordt er voorlopig niet meer geprikt met het vaccin van AstraZeneca. -
PREMIUM
Andrea werkte mee aan Moderna-vaccin: ‘Ik snap de scepsis, maar de data liegen niet’
De Nederlandse Andrea Pruijssers (40) speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Moderna-vaccin, dat op dit moment onder het vergrootglas ligt van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA. De viroloog legt graag uit hoe de vaccins in elkaar zitten en waarom je er volgens haar niet bang voor hoeft te zijn. ,,Corona krijgen is echt een véél groter risico dan het vaccin nemen.” -
PREMIUM
Nederlands eerste Innovatieminister komt uit Brabant; Dirk van Meer vraagt aandacht voor het onderwijs
-
PREMIUM
Hoe de gifslang minder dodelijk wordt: pil en antigif kunnen duizenden levens redden
Een goedkope pil die de beet van een gifslang onschadelijk maakt. Daar dromen mensen in gebieden met de meest dodelijke gifslangen van. Scheikundige Jeroen Kool werkt eraan.
-
Perseverance maakt eerste ritje op Mars
Het verkenningsvoertuig Perseverance heeft succesvol voor het eerst een stukje gereden op Mars. De robotjeep van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA legde enkele meters af. Via Twitter verspreidde NASA beelden van de bandenafdruk op de oppervlakte van de rode planeet. -
Mysterieuze dieren ontdekt onder 900 meter dikke ijslaag Antarctica
Wetenschappers hebben op Antarctica bij toeval levensvormen ontdekt onder een 900 meter dikke ijslaag. Bij boringen troffen ze op een stuk rots onbekende, sponsachtige dieren aan. De bijzondere ontdekking is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Marine Science. -
PREMIUM
Bollentelers uren bezig met zoeken naar zieke bloemen, met machines is dat straks voorbij
Achter de pracht van bloeiende bollenvelden gaat hard, intensief werk schuil. Een hightech-omslag, geleid door Wageningen University & Research, moet het leven van telers makkelijker maken.