Onderzoekers: belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk ontdekt
Een internationaal team van wetenschappers zegt een van de oorzaken van hoge bloeddruk te hebben ontdekt. Ook stellen de onderzoekers dat die oorzaak op relatief korte termijn behandeld kan worden met reeds geregistreerde geneesmiddelen, die nu voor andere aandoeningen worden gebruikt.
Delen per e-mail
Voor hoge bloeddruk was tot nu toe slechts symptoombestrijding mogelijk, omdat het mechanisme dat primaire hypertensie (95 procent van alle gevallen) veroorzaakt, onbekend is.
Hoge bloeddruk verhoogt het risico op een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Daarmee is hypertensie wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van sterfte of blijvend letsel. Maar in 95 procent van alle gevallen is het moleculaire mechanisme dat hypertensie veroorzaakt niet bekend.
Als gevolg hiervan worden patiënten vaak behandeld met medicijnen die de bloedvaten wijder open zetten en zo alleen de symptomen van hoge bloeddruk bestrijden. De meeste patiënten blijven daarom kampen met de langetermijngevolgen van hypertensie, zoals hartaanvallen of beroertes.
Het onderzoeksteam, onder leiding van wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM), vermoedt dat hypertensie het gevolg is van een bepaald eiwit (Nox5) dat de bron is voor zogenoemde zuurstofradicalen in de wanden van bloedvaten. Die radicalen verstoren een proces, dat normaal gesproken helpt om vernauwing van de slagaders en trombosevorming te voorkomen. Daarmee is het eerste oorzakelijke mechanisme van primaire hypertensie bij mensen geïdentificeerd, aldus de onderzoekers. Het kan mogelijk binnen twee jaar worden behandeld met bestaande medicijnen.
Het is nu wachten op de goedkeuring van de financiering voor onderzoek naar de doeltreffendheid van deze behandeling, zegt onderzoeksleider Harald Schmidt van de UM tegen De Limburger, maar dit zal niet lang duren. Om welke medicijnen het gaat, kan de onderzoeksleider nog niet zeggen. ,,Want er zijn patenten ingediend op het gebruik van deze geneesmiddelen.”
In Nederland kampen drie miljoen mensen met hoge bloeddruk. De aandoening wordt gezien als een sluipmoordenaar. Jaarlijks gaan er in ons land bijna dertigduizend mensen dood aan een beroerte, hartfalen of hartinfarct.
Bekijk hier alle video’s in de rubriek ‘Wat zegt de Wetenschap?’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Interview Hoogleraar over klimaatprobleem: ‘Ik vraag me af of we er over 500 jaar nog zijn’
Decennialang hield hij zich bezig met de ontwikkeling van medicijnen. Maar nu heeft organisch chemicus Jan van Maarseveen als ‘moleculenmaker’ een heel ander doel: nieuwe technologie ontwikkelen om de klimaatcrisis te stoppen. -
Defensie vindt stoffelijke resten van Britse soldaat uit Tweede Wereldoorlog
Defensie heeft in het dorpje Bemmel (Gelderland) de stoffelijke resten geborgen van een Britse soldaat. De man is in de Tweede Wereldoorlog overleden. Het is de tweede keer in een maand dat menselijke resten uit de oorlog zijn gevonden. -
PREMIUM
EXPERIMENTEEL ONDERZOEK Proef met opzettelijke besmetting in de maak: Daniël (32) is er klaar voor
In Leiden wordt onderzoek voorbereid waarbij gezonde mensen worden besmet met het coronavirus. Als de financiering rondkomt en een ethische commissie akkoord gaat, kan de proef beginnen. -
PREMIUM
Onderzoeker Peelbrand wil meer aandacht voor risico op natuurbranden: ‘Haal die bladeren uit de dakgoot’
WAGENINGEN/DEN BOSCH - ‘Natuurbranden, die hebben we hier toch bijna niet?’ Die opmerking hoorde Cathelijne Stoof, onderzoeker aan de universiteit in Wageningen (WUR), nogal eens terug als ze over haar vakgebied vertelde. ,,Maar die hebben we dus wél. En we moeten er beter op voorbereid zijn, want we zullen hier vaker mee te maken krijgen.” -
Nobelprijs Scheikunde naar herschrijvers van ‘code van het leven’
De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar onderzoekers die manieren hebben ontwikkeld om dna eenvoudig te wijzigen. De Franse wetenschapper Emmanuelle Charpentier en de Amerikaanse biochemicus Jennifer Doudna krijgen de prestigieuze prijs toegekend, zo werd bekendgemaakt in Stockholm.
-
PREMIUM
Ploffen en trillen in Peel en Kempen door boringen voor aardwarmte
HOOGELOON - Als een trein trekt het grondonderzoek naar aardwarmte door de Kempen en de Peel. ,,Deze trein rijdt vijf kilometer per dag en bereikt september volgend jaar zijn bestemming.’’ -
PREMIUM
Saturnus en Jupiter vormen ‘kerstster’: voor het eerst in 800 jaar met blote oog te zien
Voor het eerst in achthonderd jaar is vanaf de aarde ‘de Grote Conjunctie’ te zien. De planeten Jupiter en Saturnus schuiven op 21 december in elkaar en vormen een heldere stip aan de hemel. -
Rotterdamse wetenschappers: coronabesmetting over meer dan 1 meter mogelijk bij fretten
Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben aangetoond dat het coronavirus over meer dan 1 meter afstand besmettelijk is bij fretten. De nieuwe onderzoeksresultaten zijn nog geen definitief bewijs dat het coronavirus zich verspreidt via aerosolen, waarschuwen de Rotterdamse wetenschappers.