Robot Fedor aan boord van ruimtestation ISS: koppeling capsule nu wel gelukt

videoDe koppeling van de onbemande Russische Sojoez-capsule met het internationale ruimtestation ISS is vandaag gelukt. Een commentator van NASA TV bevestigde dat de koppeling van het ruimtevaartuig, dat een mensachtige robot vervoerde, ditmaal wel is geslaagd. 

De raket werd donderdag gelanceerd vanaf de basis in Bajkonoer. Bij vertrek zei de robot Fedor - in het Russisch heet hij Fiodor - ‘Pojechali!’ (‘Daar gaan we!'), dezelfde woorden die Joeri Gagarin sprak toen hij op 12 april 1961 in een baan om de aarde werd gebracht en zo de eerste mens in de ruimte werd. Afgelopen zaterdag mislukte een eerste koppelingspoging en moest Fedor nog even werkeloos in zijn ruimteschuitje doorbrengen. 

De bemanning van het internationale ruimtestation slaagden er gisteren in een Sojoes-capsule te verplaatsen naar een andere ruimtesluis, waardoor Fedors verder onbemande raket wel kon ‘aanleggen’. De poging van zaterdag lijkt niet gelukt te zijn door een fout in het automatische controlesysteem van het ISS. Na het verplaatsen van de capsule, die als ‘reddingsboot voor de astronauten dient, lukte het wel.

Fedor is de ruimte in geschoten als tijdelijk ruimtehulpje voor kosmonaut Aleksandr Skvortsov. Hij kan lassen en klusjes buiten het ISS uitvoeren. Zijn belangrijkste taak is echter het leren imiteren van menselijke bewegingen. In het ISS moet de robot tien dagen lang testen wat hij kan bij lage zwaartekracht, zodat hij mogelijk op termijn de astronauten kan helpen. De Sojoez wordt 7 september weer op aarde terugverwacht.

Volledig scherm
Fedor gaat tien dagen laten zien wat hij kan bij lage zwaartekracht. © AP
Volledig scherm
Fedor zwaait aan boord van de Sojoez-capsule met een Russisch vlaggetje. ‘Daar gaan we!’, riep hij. © VIA REUTERS
Volledig scherm
Het lukte de onbemande Sojoez-capsule zaterdag niet om aan te leggen bij het ruimtestation. © EPA
Volledig scherm
De koppeling die zaterdag mislukte, ging vandaag wel goed waarna Fedor aan boord van het ISS kon. © EPA
Volledig scherm
Fedor gaat fungeren als tijdelijk ruimtehulpje voor kosmonaut Aleksandr Skvortsov. © AP
 1. Waarom moet je nooit zomaar langs een graftombe lopen
  PREMIUM

  Waarom moet je nooit zomaar langs een graftombe lopen

  In de Utrechtse Domkerk ligt het zevenhonderd jaar oude grafmonument van bisschop Gwijde van Avesnes. Het is een zwaar beschadigd stuk zwarte steen en, zacht gezegd, niet het meest aantrekkelijke kunstwerk in de Dom. De meeste bezoekers lopen er dan ook snel voorbij. Toch loont het de moeite even stil te staan bij dit bijzondere grafmonument, vertelt kunsthistorica Sanne Frequin (Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht) in haar college bij de Universiteit van Nederland.
 2. Wetenschapster pronkt met indrukwekkend cv, maar onderzoekers zetten grote vraagtekens

  Wetenschap­ster pronkt met indrukwek­kend cv, maar onderzoe­kers zetten grote vraagte­kens

  De 31-jarige Griekse Eleni Antoniadou werd de afgelopen jaren internationaal geroemd om haar wetenschappelijk werk. Ze verwierf faam als onderzoekster bij NASA, astronautentrainer, expert in regeneratieve geneeskunde en producente van innovatieve kunstmatige organen. Griekse academici stellen echter dat Antoniadou wel heel creatief omging met de waarheid als het ging om haar professionele en wetenschappelijke verdiensten.