's Werelds eerste 'mierenzuurbus' rijdt eind dit jaar
Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven toveren opnieuw een milieuvriendelijk en duurzaam voertuig uit de hoge hoed. Na de presentatie van een elektrisch racemonster, een dito gezinsauto gemaakt van vlasvezels met de naam Lina én een fonkelnieuwe, nog grotere zonnewagen voor het hele gezin - de Stella Vie - is het vanmiddag de beurt aan 's werelds eerste door mierenzuur aangedreven bus.
In een voormalige garage in Eindhoven, presenteren de studenten hun vinding: de REX, oftewel 'range expander'. De aanhanger, die achter een bus of vrachtwagen gehangen wordt - in dit geval een bus van VDL, een van de bedrijven waarmee FAST samenwerkt - is een soort mobiel laadstation voor elektrisch aangedreven zware voertuigen.
REX bevat een 300-litertank, gevuld met mierenzuur, oftewel hydrozine. Met die hoeveelheid 'vloeibare elektriciteit' moet een bus of truck 200 kilometer kunnen rijden, vertelt technisch manager Tijn Swinkels. ,,Heel wat meer dan de 80 kilometer die een doorsnee elektrische bus nu haalt."
Volgens hem hebben busmaatschappijen en transportbedrijven al veel interesse getoond in het systeem, waar de studenten zo'n twee jaar aan gewerkt hebben.
Explosief
Hydrozine is volgens de makers een heel bruikbaar en vooral veilig alternatief voor waterstof dat onder hoge druk in een tank wordt opgeslagen, met alle mogelijke risico's van dien. ,,Waterstof is explosief. Onze brandstof is te vergelijken met diesel. Probeer dat maar eens aan te steken; dat lukt je niet. Bovendien kunnen we met hetzelfde volume aan brandstof twee keer zoveel energie genereren."
Volgens Swinkels is het mierenzuur eveneens concurrerend met fossiele brandstoffen, waarvan sowieso het einde in zicht komt. ,,Nu nog kunnen we het mierenzuur produceren voor zestig cent per liter. Bij heel grote hoeveelheden daalt de literprijs met de helft."
De lage brandstofprijs compenseert het hoge verbruik: met één litertje mierenzuur kom je niet veel verder dan een kleine 700 meter.
Batterijen
Een reactor in de aanhanger zet het mierenzuur om in waterstof, dat vervolgens weer wordt omgezet in elektriciteit waarmee de batterijen van de elektrische bus worden gevoed. Eind dit jaar, na de laatste tests, moet de bus daadwerkelijk de weg op en kan Team FAST op z'n lauweren rusten.
Ruim een jaar terug was het nog de bedoeling dat het systeem werd ingebouwd in een elektrische bus van VDL. Dat bleek volgens Swinkels niet mogelijk, omdat dit voertuig uitgerust was met een 'gewone' waterstofmotor. ,,We konden ons systeem daar niet op aansluiten. Reden om op zoek te gaan naar een alternatief. Dat werd de REX."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
waarom wetenschap?
Student Lars Pos (18) wint Robbert Dijkgraaf Essayprijs: ‘Wat is het nut van wiskunde?’
Tijdens het Gala van de Wetenschap 2022 ontving de 18-jarige Lars Pos, student aan de Universiteit Leiden, de Robbert Dijkgraaf Essayprijs met zijn inzending ‘Waarom wetenschap?’. Hij schreef onderstaande bijdrage over het nut van wiskunde. -
PREMIUMMet video
Hitserie Last of us maakt tongen los door schimmel die écht bestaat: ‘Maar geen gevaar voor ons’
In de spraakmakende HBO-serie The last of us raakt de mensheid volledig bezeten door een besmettelijke schimmel. Hoe realistisch is dat? Deskundigen zeggen dat de schimmel in de serie zéker bestaat, maar op de mens nooit effect zal hebben. ,,We zien deze parasiet slechts bij insecten. In een mensenlichaam maakt ie geen schijn van kans.” -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Jurassic Park met vogels? Kwart miljard dollar ingezameld om dodo terug te brengen
De dodo, de Tasmaanse tijger en waarom geen mammoet. Zal het eens lukken een van deze uitgestorven iconische dieren weer tot leven te brengen? -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Kan de Oosterscheldekering de stijgende zeespiegel nog wel aan?
De Watersnoodramp van 1953 was de aanleiding om de Deltawerken te bouwen: de verzameling waterwerken die Zuidwest-Nederland beter moest beschermen tegen de zee. Maar door klimaatverandering staat die bescherming onder druk.
-
met Video
Curiosity vindt meest overtuigende bewijs tot dusver voor oeroude meren op Mars
De marsrover Curiosity heeft nieuw bewijs gevonden voor de aanwezigheid van oeroude, golvende meren op de planeet Mars. Het gaat om sporen van water in gesteente, die werden gevonden op een plek waarvan wetenschappers tot dusver dachten dat deze droog was. Dat meldt NASA. -
-
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.