Schokgolf van vulkaanuitbarsting bij Tonga bereikt Nederland
De onderzeese vulkaanuitbarsting bij Tonga, dat ten zuiden van de Fiji-eilanden ligt, heeft een enorme atmosferische schokgolf veroorzaakt en Nederland bereikt. De luchtdruk steeg op sommige plekken in het land vanavond met 3 hectopascal (hPa). Menig Nederlander zal dit niets zeggen, maar meteorologen en weerkenners zijn lyrisch.
Een unieke meting, zo noemt meteoroloog Wouter van Bernebeek de waarneming. ,,Deze drukgolf heeft al een afstand van ruim 17.000 km afgelegd!” Collega-meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza: ,,Wat bijzonder om dit zo te zien zeg!” Ook weerman Michiel Severin noemt het 'zeer bijzonder!’ ,,De amplitude was uiteindelijk 3 hPa, aanzienlijk hoger dan verwacht!", aldus Van Bernebeek. ,,Het geeft aan hoe ongekend krachtig die knal vanochtend moet zijn geweest...”
De schokgolf trok tussen en 20.00 uur en 21.00 uur over Nederland. Severin: ,,Iedereen met een barometer kon de luchtdruk scherp zien oplopen op de nadering van de golf en snel zien dalen na de passage. Van de top tot de bodem wisten nauwkeurige luchtdrukmeters een verschil van maar liefst 3 hPa vast te leggen. Het duurde bijna een uur totdat de luchtdruk weer op het normale niveau was.”
Trillen
De zogenoemde drukgolf was niet voelbaar, we merken er nauwelijks wat van. ,,Luchtdrukgolven kennen we allemaal. Het zware vuurwerk dat tijdens de jaarwisseling en de dagen ervoor werd afgeschoten, zorgde in vele dorpen en steden voor harde knallen. Knallen die de ramen soms deden trillen. Ditzelfde fenomeen gebeurde nu wereldwijd. De vulkaan barstte met veel kracht uit waardoor de lucht boven de vulkaan werd weggeduwd. Dit zorgde voor een luchtverplaatsing die resulteerde in een krachtige luchtdrukgolf die zich van de vulkaan verwijderde in een steeds groter wordende cirkel", aldus Severin.
Inmiddels is de luchtdruk weer op het oude niveau gekomen. ,,De krachtige uitbarsting zorgt voor een grootschalige luchtdrukgolf die met grote snelheid rond de wereld beweegt. De vulkaan ligt vrijwel letterlijk aan de andere kant van de wereld, op ruim 16.000 km afstand. De luchtdrukgolf verliest onderweg echter weinig energie waardoor de drukgolf ook boven ons land meetbaar is”, verklaart Severin.
De meest extreme vulkaanuitbarstingen kunnen zelfs de wereldgemiddelde temperatuur over een relatief korte periode lager doen uitvallen. Dat verwachten de meteorologen nu niet direct. Van Bernebeek: ,,Want bepaalde extreme weersverschijnselen (bijvoorbeeld onweer) leveren ook wel eens scherpe schommelingen in luchtdruk op. Het is natuurlijk wel ronduit bijzonder dat zo’n schokgolf (getriggerd in enkele seconden) moeiteloos zo’n enorme afstand aflegt..”
Schokgolf
De uitbarsting van de Hunga-Tonga Ha’apai was vanuit de ruimte te zien. Een satelliet van de Japanse weerdienst wist het tot in detail vast te leggen. In korte tijd is de vorming van een enorme aswolk te zien, maar nog opvallender is een schokgolf die tot duizenden kilometers rondom de aswolk zichtbaar werd.
Doordat de vulkaan in zeer korte tijd een enorme hoeveelheid as en puin de atmosfeer inslingerde, werd de lucht rondom de vulkaan met grote kracht weggeduwd. Dit zorgde voor een schokgolf die tot duizenden kilometers van de vulkaan reikte. ,,Door de grote kracht waarmee dit fenomeen plaatsvond, ontstond een golf in de atmosfeer die zich als een rimpel in het water rondom de uitbarsting verspreidde", probeert Janssen het fenomeen te verklaren.
Stijging
Op de metingen was ook in Nieuw-Zeeland een tijdelijke luchtdrukstijging te zien. Janssen: ,,Dit komt doordat langs de rand van een schokgolf de lucht wordt samengedrukt, waardoor tijdelijk meer lucht aanwezig is. Op dat moment stijgt de luchtdruk voor korte tijd. Diverse weerstations in Nieuw-Zeeland lieten een luchtdrukstijging zien van 2 tot 3 Hectopascal in 10 tot 20 minuten tijd, waarna de luchtdruk daalde en vervolgens weer stabiliseerde.”
Hij vervolgt: ,,Dit soort luchtdrukstijgingen zijn in de weerkunde niet uniek, maar de huidige situatie maakt dat het wel als zeer bijzonder kan worden beschouwd, zeker gegeven de afstand tussen de vulkaan en Nieuw- Zeeland, wat ruim 2000 kilometer is!”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Universiteit van Nederland komt met wekelijkse serie op onze site en app over actuele wetenschappelijke thema’s
De Universiteit van Nederland, een samenwerkingsverband tussen veertien Nederlandse universiteiten, komt met een gloednieuwe serie. Iedere week zie je op dinsdag op onze website een nieuwe aflevering van ‘De Werkplaats’. In de Werkplaats leggen Nederlandse wetenschappers actuele onderwerpen op de wetenschappelijke werkbank. Wat klopt er van en wat is volstrekte onzin? -
UPDATE / VIDEO
Nieuw-Zeelandse premier: ‘Significante’ schade Tonga na onderzeese vulkaanuitbarsting
Het noorden van Nuku’alofa, de hoofdstad van de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan, heeft een ‘significante impact’ gehad van de tsunami die ontstond na de onderzeese vulkaanuitbarsting op zaterdag. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse minister-president Jacinda Ardern in een persconferentie. De hoofdstad zou ook bedekt zijn met een flinke laag as. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Bouwen aan een retourtje Mars: eerste lancering richting aarde voorbereid
Lockheed Martin bouwt de eerste raket die vanaf een andere planeet wordt gelanceerd. Het ruimtevoertuig kan bodemmonsters vanaf Mars naar de aarde transporteren. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
video
Cannabis als medicijn tegen corona? ‘Ik betwijfel het echt’
Beschermen bestanddelen van de cannabisplant tegen besmetting met het coronavirus? Een Amerikaanse studie suggereert van wel. Maar hoogleraar Renger Witkamp twijfelt of het echt werkt. ,,Tussen dit onderzoek en een effectief medicijn tegen corona zitten nog ontzettend veel stappen.” -
Nederlandse onderzoekers vinden microplastics in menselijk bloed: ‘Een doorbraak’
Voor de eerste keer ooit zijn er microplasticdeeltjes gevonden in het bloed van mensen. Een onverwachte ontdekking? Nee. Maar een wetenschappelijke doorbraak is het zeker, vertellen Nederlandse onderzoekers aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.