Elon Musk tijdens de presentatie van de Tesla Roadster 2 in november. Nu schiet hij het ding richting Mars.
Volledig scherm
Elon Musk tijdens de presentatie van de Tesla Roadster 2 in november. Nu schiet hij het ding richting Mars. © REUTERS

Space Oddity: Elon Musk schiet eigen knalrode Tesla naar Mars

De kleurrijke zakenman Elon Musk is niet vies van een goede publiciteitsstunt, maar volgende week wil hij iets compleet nieuws doen. Zijn ruimtevaartbedrijf, SpaceX, moet dinsdag Musks eigen auto van zijn eigen merk Tesla de ruimte in schieten.

Musks auto zal met een Falcon Heavy de ruimte in worden gebracht en met een snelheid van 42.000 kilometer per uur de snelste auto ooit worden.
Volledig scherm
Musks auto zal met een Falcon Heavy de ruimte in worden gebracht en met een snelheid van 42.000 kilometer per uur de snelste auto ooit worden. © EPA

De auto is een rode Tesla Roadster, die naar de rode planeet Mars moet worden gebracht. Daar moet hij de komende miljard jaar rondjes omheen draaien. ,,We zochten het stomste voorwerp dat we konden bedenken'', zei Musk. Want er is een reële kans dat de lancering mislukt. Dan mag er geen cruciale satelliet verloren gaan, en al helemaal geen mensenleven.

Volgens Musk, die vlammenwerpers en petten verkocht, zijn salaris voor de komende jaren schrapte en binnen honderd dagen de grootste batterij ter wereld bouwde,  zal onderweg het lied Space Oddity van David Bowie uit de speakers van de auto klinken. Hoewel daar in het luchtledige niet veel van te horen zal zijn, wordt de Tesla Roadster in de ruimte wel de snelste auto ooit, met een snelheid van ongeveer 42.000 kilometer per uur.

Big Fucking Rocket

De lancering is een test van de nieuwe raket Falcon Heavy. Dat is de sterkste raket sinds Saturn V, die de mens in de jaren zestig en zeventig naar de maan bracht. De 27 motoren van de Falcon Heavy hebben bij opstijgen de kracht van achttien Boeings 747, zegt SpaceX.

De Heavy is de opgevoerde variant van de Falcon 9, die de afgelopen jaren is gebruikt om het internationale ruimtestation ISS te bevoorraden. En daar blijft het niet bij. Musk en zijn mensen werken namelijk al aan een nog grotere opvolger: de Big Fucking Rocket (BFR).

Lees verder onder de foto

Een Faclon Heavy in de hangar op Cape Canaveral
Volledig scherm
Een Faclon Heavy in de hangar op Cape Canaveral © AP

Heilige graal

De BFR moet mensen naar Mars brengen, een heilige graal voor Musk. Hij wil de rode planeet ooit koloniseren. Elke raket zou honderd passagiers plus vracht moeten vervoeren, voor een tarief van ongeveer twee ton per persoon, zei hij in 2016. Over vijf tot tien jaar moeten volgens hem de eerste verkenners die kant op gaan.

Op aarde kan de BFR ook worden gebruikt, als opvolger van het vliegtuig. Volgens de in Zuid-Afrika geboren Musk, wiens vermogen op ruim 20 miljard dollar wordt geschat, kan iedereen zo binnen een uur naar de andere kant van de aarde. Een trip van New York naar Shanghai zou een half uur kunnen duren, bezwoer hij.

Musk is een duizendpoot. Hij is niet alleen de man achter Tesla en SpaceX, hij is ook een grondlegger van betaaldienst PayPal, hij bedacht de hyperloop (een soort vacuümtrein), wil met The Boring Company nieuwe tunnelnetwerken onder steden aanleggen, ontwikkelt nieuwe zonnepanelen met SolarCity en hij wil met Neuralink hersenchips maken die onder meer kunnen helpen tegen parkinson en epilepsie. 

  1. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

    Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

    Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.
  2. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.