SpaceX-raket brengt opnieuw bemanning naar internationaal ruimtestation
Voor de vierde keer in de geschiedenis brengt een commerciële raket astronauten naar het ruimtestation ISS. Drie Amerikanen en een Duitser worden de komende nacht gelanceerd vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida.
De lancering van de raket van SpaceX staat gepland voor 03.03 uur Nederlandse tijd. Het vertrek is de afgelopen weken een paar keer uitgesteld. De bemanningsleden zijn Thomas Marshburn (61), Raja Chari (44), Kayla Barron (34) uit de Verenigde Staten en Matthias Maurer (51) uit Duitsland.
De astronauten blijven een half jaar in het ISS. Volgens de huidige planning moeten ze eind april terugkeren op aarde. De Duitser Maurer wordt de zeshonderdste mens die ooit in de ruimte is geweest. Tijdens zijn verblijf in het ISS moet hij een in Nederland gemaakte robotarm in gebruik nemen. Die meterslange grijparm ging eerder dit jaar naar de ruimte.
NASA stelde de lancering, die eigenlijk gepland stond voor 31 oktober, twee keer uit. Eerst vanwege het slechte weer en vorige week nogmaals omdat één van de astronauten last had van een medisch probleem. Om welke astronaut het ging en wat er precies aan de hand was, werd niet bekendgemaakt. Volgens NASA betrof het geen medisch noodgeval en is het ook niet corona-gerelateerd.
Ruimtetoerisme
Ruimtevaart was vroeger het terrein van staten, maar sinds kort voeren ook bedrijven bemande vluchten naar het heelal uit. SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk, had in mei 2020 de primeur met twee astronauten die naar het ISS gingen. Daarna volgden nieuwe missies in november vorig jaar en april dit jaar.
Op zijn vroegst in 2023 wil concurrent Boeing mensen naar het ISS brengen. Blue Origin van zakenman Jeff Bezos richt zich op toerisme, hij verkoopt vluchten waarbij mensen heel even buiten de dampkring kijken en gewichtloosheid voelen.
De Verenigde Staten willen over een paar jaar weer mensen naar de maan en terug brengen, voor het eerst sinds 1972. Daarom is in 2017 een nieuwe groep astronauten in dienst genomen. Van die lichting zijn Chari en Barron nu de eersten die naar de ruimte gaan.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Toch niet in 2024 op de maan: Nasa stelt Artemis-missie uit
Twee jaar geleden kondigde Donald Trump het nog vol trots aan: in 2024 gaan er voor het eerst sinds 1972 astronauten naar de maan. Nu, tijdens het presidentschap van Joe Biden, komt Nasa daarop terug. Maanmissie Artemis-3 is toch echt niet mogelijk vóór 2025. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Proat jij plat? Een dialect is net zo correct als ABN
Op school is ons vaak ingeprent dat we correct Nederlands moeten gebruiken. Maar in de praktijk doen we daar vaak niet zo moeilijk over en spreken we bijvoorbeeld soms dialect of straattaal. Is dat erg? -
LUMC: 30 procent minder bijwerkingen als medicatie op dna wordt afgestemd
Als de dosering van medicijnen wordt afgestemd op het dna van de individuele patiënt, dan vermindert het aantal bijwerkingen gemiddeld met 30 procent. Dat concludeert een internationaal team van wetenschappers, onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het is volgens de onderzoekers de eerste studie die aantoont dat medicatie voorschrijven op basis van iemands genetische profiel goed werkt in de praktijk.
-
PREMIUM
Superraket brengt Mars dichterbij: Nasa wil in 2027 eerste proefvlucht maken
Hoogste tijd voor een ‘verse’ blik op Mars. Terwijl de lander Perseverance er vandaag zijn tweede verjaardag viert, droomt Nasa van een met kernenergie aangedreven raket die de reistijd naar de planeet flink moet bekorten. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Nasa gaat darten in de ruimte: sonde moet asteroïde een zetje geven
De Amerikaans ruimtevaartorganisatie Nasa maakt zich op voor een volgend huzarenstukje: darten in de ruimte. Na sondes naar en langs elke planeet in ons zonnestelsel te hebben gestuurd, brengt Nasa op 24 november een sonde op ramkoers. Niet met een planeet, maar met een asteroïde genaamd Didymos. Preciezer nog: diens maantje Dimorphos.