Succesvolle lancering SpaceX-capsule naar ISS geeft NASA nieuwe hoop

videoVanaf lanceerbasis Cape Canaveral in Florida is vanochtend succesvol een onbemande raket van SpaceX gelanceerd. De raket brengt een nieuw type capsule, bedoeld voor menselijk transport, naar het internationale ruimtestation ISS: de Crew Dragon. Van de lancering en terugkeer hangt veel af voor het Amerikaanse ruimteprogramma.

Volledig scherm
Aan boord van de Crew Dragon is een pop, die met sensoren registreert hoeveel krachten een lancering opwekt. © AP

De Crew Dragon van het bedrijf van zakenman Elon Musk verliet vanochtend met succes het platform. Aan boord is ongeveer 200 kilo aan voorraden. Ook is er een pop aan boord die, verwijzend naar de hoofdpersoon uit de filmreeks Alien, Ripley is genoemd. Die pop zit vol sensoren bij hoofd, nek en ruggengraat. Zo weet de vluchtleiding aan welke krachten toekomstige astronauten worden blootgesteld.

De Crew Dragon moet over een dag aankomen bij het ISS, waar het voertuig een vijftal dagen zal blijven. Daarna moet hij veilig terugkeren naar de aarde. De Crew Dragon maakt een duik in Atlantische oceaan en wordt geborgen, zodat hij opnieuw kan worden gebruikt. Als de testvlucht goed uitpakt, is de volgende vlucht in juli, vijftig jaar na de maanlanding. Dan zitten twee astronauten in de Crew Dragon. 

Gloriedagen NASA herleven

Volledig scherm
Elon Musk, oprichter van SpaceX, was op van de spanning, maar kon na de lancering al weer lachen. © REUTERS

Dat wordt de eerste bemande Amerikaanse vlucht sinds 2011. Met de vlucht hopen de Verenigde Staten de gloriedagen van het Amerikaanse ruimteprogramma nieuw leven in te blazen. Sinds de beëindiging van het Spaceshuttle-programma hebben de Amerikanen geen eigen mogelijkheden meer om astronauten de ruimte in te krijgen. Daartoe waren ze aangewezen op de Russen.

Elon Musk gaf toe dat hij behoorlijk gespannen was tijdens de lancering. ,,Het was super stressvol’’, zei de Teslabaas. Hij hoopt dat zijn capsule later dit jaar daadwerkelijk mensen naar het ISS zal brengen. ,,Om eerlijk te zijn ben ik emotioneel een beetje uitgeput. We moeten nog koppelen met het ruimtestation en we moeten nog terugkeren, maar voorlopig heeft alles gewerkt en hebben we het grootste risico gehad.’’

Amerikanen, Amerikanen, Amerikanen

Volledig scherm
In juli moeten de eerste Amerikaanse astronauten weer vanaf Amerikaanse grond worden gelanceerd. © AFP

NASA-directeur Jim Bridenstine noemde de lancering van de Crew Dragon ‘een grote nacht voor de Verenigde Staten’. ,,We staan, sinds het stoppen met de Spaceshuttles in 2011, weer op het punt Amerikaanse astronauten met Amerikaanse raketten vanaf Amerikaanse bodem te lanceren’’, zei Bridenstine trots. Hij is er zeker van dat er bij de lancering in juli astronauten aan boord zullen zijn.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft naast SpaceX ook vliegtuigbouwer Boeing aangetrokken om bemande capsules te ontwikkelen. Die capsule heet de Starliner en wordt gelanceerd in april. NASA trok daar in totaal zo'n 8 miljard dollar voor uit. Op de lange duur moet die aanpak goedkoper blijken dan een stoeltje bij de Russen. De prijs voor één astronaut ligt momenteel op 82 miljoen dollar. 

Volledig scherm
De Crew Dragon-capsule scheert vanaf Cape Canaveral de ruimte in met een SpaceX Falcon 9 raket. © REUTERS