Twee butskoppen blijken vrouwtjes, raadsel wat ze in Westerschelde deden
De twee butskoppen die vorige week dood aanspoelden, zijn vermoedelijk overleden na een aanvaring met een schip. Dat meldt onderzoeker Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht. Het is een voorlopige conclusie in het onderzoek naar de twee grote spitssnuitdolfijnen, die maandag en dinsdag werden gevonden aan de Zeeuwse kust.
Volgens biologe IJsseldijk, die met een team onderzoek deed, wijzen de verwondingen die de butskoppen hebben op een propellerwond van een boot. Butskoppen zijn grote dolfijnen die normaal gezien in hele diepe wateren leven, dieper dan de Noordzee.
Geamputeerd
De eerste aangespoelde butskop blijkt een volwassen vrouwtje te zijn. ,,Zij had een grote snede over de hele buik”, vertelt IJsseldijk. ,,Tot in de buikholte zelf.” Het tweede kadaver spoelde ook in de Westerschelde aan. Dit dier had 'een staartamputatie, maar dat begon al midden op het lijf’. Later spoelde een gedeelte van de achterkant van de dolfijn aan. De staart is niet gevonden.
Het vermoeden was eerst dat het tweede dier een jong zou zijn. Aangezien eind augustus twee butskoppen (waaronder een jong) in de Oosterschelde waren gezien. Maar het tweede dier blijkt ook een volwassen vrouwtje. ,,Dus denken we dat moeder en jong nog ergens ronddwalen”, zegt IJsseldijk.
We gokken dat ze 6000 kilo weegt
‘Zo zwaar als een koe’
Het is vrijwel onmogelijk de leeftijd van de dieren te schatten. Wel konden de onderzoekers de dieren meten en wegen. ,,Hoewel ze enorm zwaar en groot zijn.” Zo blijkt het eerste vrouwtje bijna 7 meter lang te zijn. ,,We gokken dat ze 6000 kilo weegt.”
Het tweede dier kwam in twee delen. Het eerste stuk was 4,5 meter lang, het andere 1,5 meter. ,,En dan missen we nog de staart. Dus dit dier was bijna 8 meter lang. Alleen al de kop woog 400 kilo. Dat is zo zwaar als een koe.”
Grote kracht
De voorlopige bevinding van de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde is dat de verwondingen met grote kracht zijn toegebracht. ,,Daar past een wond van een scheepsschroef goed bij. Daarbij bedenkend dat de dieren zich bevonden op een plek waar het druk is met varende schepen.” De onderzoekers wachten nog op de uitslag van microscopisch onderzoek. Die moet meer zekerheid geven.
De dubbele stranding gooit de vraag op wat de dieren in de ondiepe Noordzee deden. Van butskoppen is niet veel bekend, wel dat ze op twee kilometer diepte naar hun prooi zoeken. Het is daarom ook zeldzaam dat er een butskop aanspoelt. De laatste stranding in Nederland dateert van 1993.
Meer strandingen
We kunnen moeilijk zien wat er in hun leefgebied is gebeurd en waarom de dieren hierheen zijn afgedwaald
,,Het is een lastige vraag”, benadrukt IJsseldijk. ,,Wij zien hier alleen hun dood. Maar we kunnen moeilijk zien wat er in hun leefgebied is gebeurd en waarom de dieren hierheen zijn afgedwaald.”
De overlijdens passen in het plaatje van meerdere raadselachtige strandingen van spitssnuitdolfijnen de laatste tijd. In Nederland, maar ook in België, Engeland en Ierland. ,,Wat deden die dieren hier? Het wordt nog een uitdaging om daar achter te komen.”
Bekijk hier een interview met Lonneke IJsseldijk na de vondst van de eerste butskop. Het dier wordt steeds vaker gezien in wateren waar het niet thuishoort.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Door onze hersenen uit te dagen, komt ons lichaam tot betere prestaties
Door onze hersenen uit te dagen, komt ons lichaam tot betere prestaties. Dat werkt voor topsporters, maar ook voor ouderen met valproblemen of kinderen met een ontwikkelingsstoornis. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Nieuw ruimteschip Orion keert terug op aarde na proefvlucht naar de maan
Land in zicht voor een nieuw Amerikaans ruimteschip. Na een proefvlucht van ruim drie weken rond de maan keert de Orion zondag terug op aarde. Het is de bedoeling dat een ander vaartuig, de eerste commerciële lander, zondag juist naar de maan vertrekt. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUMwetenschap
Ze zijn slim, communiceren en hebben emoties: de bij is een ingenieus wezen om te koesteren
Hoe is het om een bij te zijn? Het antwoord komt van Lars Chittka. ,,Iedere individuele bij heeft een bewustzijn, uitgedragen door prachtig uitgewerkte hersenen’’, aldus de Duitse etholoog.
-
Eerste raketlancering in West-Europa mogelijk vanuit Nederland te zien
Als een raket naar de ruimte gaat, gebeurt dat meestal vanaf een bekende lanceerbasis als Cape Canaveral (Verenigde Staten), Bajkonoer (Kazachstan) of Kourou (Frans-Guyana). Op maandag worden er voor het eerst satellieten vanuit West-Europa in een baan rond de aarde gebracht. De lancering gebeurt ten zuiden van Ierland, boven de Atlantische Oceaan. De gloed daarvan is mogelijk ook vanuit Nederland te zien, door naar het zuidwesten te kijken. -
-
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Butskopjong dood en zonder staart aangetroffen bij Borssele
De jonge butskop waarnaar werd gezocht in de Westerschelde, is vanavond dood aangetroffen bij Borssele. Dat meldt SOS Dolfijn op Twitter.