Twee nieuwe hagedissensoorten ontdekt in Peru
Wetenschappers hebben in Peru twee nieuwe hagedissensoorten ontdekt. De reptielen zijn aangetroffen in de ruïnes van Machu Picchu en natuurpark Machiguenga.
De nieuwe soort in de beroemde verwoeste stad heeft de naam Proctoporus optimus gekregen, naar het personage Optimus Prime uit de sciencefictionfilm Transformers, die gedeeltelijk daar werd gefilmd. De andere hagedissensoort heet Proctoporus katerynae naar de bioloog Kateryn Pino Bolaños.
Beide soorten worden als bedreigd beschouwd. Met name door klimaatverandering staat het voortbestaan van dit soort middelgrote hagedissen onder grote druk. Door de toegenomen temperaturen in lagergelegen gebieden trekken de dieren steeds hoger de gebergten in van Bolivia, Peru en Argentinië.
Het onderzoek naar de dieren werd uitgevoerd door wetenschappers uit Peru, Chili en de Verenigde Staten.
De ruïnes van Machu Picchu zijn een van de belangrijkste toeristische attracties in Zuid-Amerika en staan sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad in de Andes is in de 15e eeuw gebouwd door de Inca’s en bestaat uit zo’n tweehonderd gebouwen. Iedere dag bezoeken tot 3000 toeristen deze plek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Nederlandse nobelprijs’ voor het eerst naar twee buitenlandse wetenschappers
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Met video
Wetenschappers leggen diepste vis ooit vast voor de kust van Japan
Onderzoekers van onder andere de Universiteit van West-Australië zijn erin geslaagd de diepst geregistreerde vis ooit te fotograferen. Het zou gaan om een jonge slakvis, ongeveer zo groot als een handpalm, die zwom op een diepte van ruim 8 kilometer. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUM
Superraket brengt Mars dichterbij: Nasa wil in 2027 eerste proefvlucht maken
Hoogste tijd voor een ‘verse’ blik op Mars. Terwijl de lander Perseverance er vandaag zijn tweede verjaardag viert, droomt Nasa van een met kernenergie aangedreven raket die de reistijd naar de planeet flink moet bekorten.
-
PREMIUM
Kleine groepen bepalen wat we ‘normaal’ vinden: van mentale gezondheid tot lichaamsvorm
-
-
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Uitlegvideo
Windmolens: hoe terecht zijn zorgen over slagschaduw of geluidsoverlast?
Amsterdam, Tubbergen, Deventer, Groningen: in heel Nederland zijn protesten tegen de komst van windmolens. Mensen vrezen voor de slagschaduw, de geluidsoverlast en de daling van de waarde van hun huizen. Hoe terecht zijn die zorgen?