Veel minder kruisspinnen dan vroeger in Nederlandse tuinen
De nationale spinnentelling vond afgelopen weekend weer plaats. Hoewel de kruisspin voor de achtste keer op rij het meeste werd geteld, gaat het duidelijk niet zo goed met het dier. We zien een flink dalende trend, meldt spinnenexpert Jinze Noordijk.
Delen per e-mail
In 2015 werden er gemiddeld nog 24 kruisspinnen per tuin waargenomen. Dit was in 2016 zelfs 37. Daarna gaat het hard achteruit. In 2018 gaat het om nog maar acht kruisspinnen per tuin. In 2019 en 2020 zijn het er zes.
Ook in andere Europese lande is een flinke achteruitgang te zien. Naar de oorzaak blijft het gissen. ,,Het kan te maken hebben met klimaatverandering”, zegt spinnenexpert Jinze Noordijk. ,,En dan met name de droogte van de laatste jaren, en de mogelijk daarmee samenhangende hoeveelheid beschikbaar voedsel.”
Noordijk voorspelde laatst al minder kruisspinnen te verwachten. Tegen deze nieuwssite zei hij: ,,Nu is het droger en zijn er, vermoed ik, minder muggen en zien we dus ook minder kruisspinnen.”
De top 3 is hetzelfde als bij de telling vorig jaar. Op plek 2 staat de trilspin, daaronder de venstersectorspin. Tijdens de tuintelling werd dit jaar voor het eerst een marmertrilspin gevonden. De soort werd pas tien jaar geleden voor het eerst in Nederland gevonden, in kassen, maar is inmiddels al bekend uit vrij veel gebouwen. Mogelijk gaat de spinnentelling uitwijzen of deze spin op termijn ook veel van de Nederlandse tuinen gaat bewonen.
Nieuw: valse wolfspin
Een andere spin die dit jaar voor het eerst is gezien tijdens de telling is de valse wolfspin, in twee tuinen. Deze grote soort werd in 2007 voor het eerst in Nederland aangetroffen. Oorspronkelijk komt de valse wolfspin uit het Middellandse Zeegebied. In het Nederlandse stedelijk gebied is het inmiddels echter zo warm geworden, dat deze spin er kan overleven en populaties kan opbouwen.
In 2014 is de spinnentelling geïntroduceerd, een jaarlijks terugkerend weekend waarin Nederlanders wordt gevraagd spinnen te tellen. Noordijk hoopt over een jaar of tien iets te kunnen zeggen over hoe het met de spin gaat.
Vorig jaar werd nog een horrorspin gespot in Den Haag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Andrea werkte mee aan Moderna-vaccin: ‘Ik snap de scepsis, maar de data liegen niet’
De Nederlandse Andrea Pruijssers (40) speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Moderna-vaccin, dat op dit moment onder het vergrootglas ligt van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA. De viroloog legt graag uit hoe de vaccins in elkaar zitten en waarom je er volgens haar niet bang voor hoeft te zijn. ,,Corona krijgen is echt een véél groter risico dan het vaccin nemen.” -
PREMIUM
‘Spinnen kruipen echt niet in je mond, maar zitten wel overal in je tuin’
GELDROP - Dieren tellen in eigen tuin. Het wordt steeds populairder en voor de liefhebbers valt er steeds vaker iets te tellen. Eind augustus vleermuizen, vorige week egels en dit weekend mochten we op zoek naar spinnen. -
PREMIUM
Ook al ‘de baard van Koning Winter’ gespot tijdens het wandelen?
Als je in deze tijd van het jaar in de vroege ochtend door het bos wandelt, dan maak je kans om een zeldzaam en vluchtig natuurfenomeen te spotten in het koude ochtendlicht: de baard van Koning Winter. Maar wat is dat precies? En hoe ontstaat het? Wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit. -
Nobelprijs Scheikunde naar herschrijvers van ‘code van het leven’
De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar onderzoekers die manieren hebben ontwikkeld om dna eenvoudig te wijzigen. De Franse wetenschapper Emmanuelle Charpentier en de Amerikaanse biochemicus Jennifer Doudna krijgen de prestigieuze prijs toegekend, zo werd bekendgemaakt in Stockholm. -
PREMIUM
In en om je huis wonen tientallen tot honderden spinnen, zo vind je ze
Met september als dé spinnenmaand is het ook weer tijd om de achtpotigen te gaan tellen. Dit weekend is de jaarlijkse spinnentelling. Leerzaam voor de bangeriken onder ons, maar vooral een feestje voor de liefhebber. ,,Schijn met je zaklamp in de tuin en tover met wat geluk lichtjes tevoorschijn: de oogjes van de wolfspin. Zulke grappige beestjes.”
-
Update/video Onderzoekers vinden sterke aanwijzingen voor leven op Venus
De aarde is mogelijk niet de enige planeet waar leven voorkomt. Hoog in de dampkring van de planeet Venus hebben wetenschappers nu sterke aanwijzingen voor leven gevonden. Het gaat om microbes, minieme organismen, die misschien door de lucht van Venus zweven. -
Onderzoek toont aan: kangoeroes kunnen met mensen communiceren
Het televisieprogramma ‘Skippy de boskangoeroe’ uit de jaren 60, over een kind dat met een intelligente kangoeroe praat, is misschien toch niet zo fictief als we ooit dachten. Uit een studie van de University of Sydney en de University of Roehampton in Londen blijkt dat kangoeroes wel degelijk in staat zijn om met mensen te communiceren. -
PREMIUM
Wetenschap Vlammenzeeën verwoesten de poolgebieden: ‘Zombiebranden bijna niet te bestrijden’
De sneeuw is nog niet weg of toendra’s in het Noordpoolgebied staan in brand. Dat kan een ‘zombiebrand’ zijn: vuur dat ‘s winters ondergronds gaat en in de zomer weer aan de oppervlakte komt.