Vreemd vlekje? Deze app verslaat de huisarts in zijn diagnose

VideoHoe kun je zonder medische kennis een diagnose bij jezelf stellen?
Stel, je hebt een raar vlekje op je gezicht dat daar eerder niet zat. Ga je hiermee naar de dokter of stel je gewoon simpel je eigen diagnose met behulp van je telefoon? Chris Snijders (TU Eindhoven) is besliskundige en heeft totaal geen achtergrond in de medische wereld. Toch is hij nu degene die modellen ontwikkelt om zelf een diagnose te kunnen stellen.

Computers nemen steeds meer taken over. In veel gevallen nemen mensen de conclusie van een computer klakkeloos aan. Denk maar aan de reisplanner van de NS: veel makkelijker en sneller dan eerst langs de informatiebalie op het station te lopen. Maar als jou verteld wordt dat je nog maar een paar maanden te leven hebt, wie geloof je dan eerder: de computer of toch je behandelende arts?

Natuurlijk zijn we geneigd om de behandelende arts te geloven. Toch zijn er inmiddels honderden studies gedaan waar de uitkomsten van de computer en de menselijke expert met elkaar zijn vergeleken. Wat blijkt, mensen winnen dit zo goed als nooit. Erg verrassend is het niet, want het is al lang bekend dat mensen eigenlijk ontzettend slecht zijn in het maken van beslissingen. 

Check Wikipedia op ‘decision-making bias’ en je krijgt een lijst van bijna honderd redenen die onze slechte keuzes verklaren. Zo laat je geheugen je wel eens in de steek, hebben mens vaak onbewust tóch een voorkeur voor een bepaalde uitkomst en worden oorzaak en gevolg simpelweg vaak verkeerd aan elkaar gekoppeld. Statistische modellen hebben hier geen last van. 

Volledig scherm
© Foto Ruud Voest

Zorgwekkende vlekjes

Het is dan ook niet zo gek dat we soms beter computers voor ons kunnen laten kiezen. Je zou deze statistische modellen op allerlei situaties kunnen toepassen. Zo zou je kunnen berekenen of je huwelijk de komende vijf jaar stand gaat houden óf je zou een computer medische diagnoses kunnen laten stellen, zoals die rare vlekjes op je gezicht. Een ziekenhuis zou hier veel tijd mee kunnen besparen. Zo kunnen de mensen met onschuldige vlekjes direct naar huis gestuurd worden en kan er meer tijd gestoken worden in de behandeling van de zorgwekkende vlekjes. 

Toch moeten mensen nog erg wennen aan het idee dat een computer hun medische diagnose stelt. Op het moment werkt het model van Snijders, genaamd oddspot, al ontzettend goed. Oddspot is een applicatie die aan de hand van veertien vragen een vlekje kan herkennen. Hij verslaat de huisarts in zijn diagnose en doet het bijna nét zo goed als de specialist van de afdeling dermatologie. Toch zal het nog eventjes duren voordat zo’n model grootschalig in gebruik is. Misschien maar goed ook: dan hebben wij als mens wat langer de tijd om te wennen aan het idee dat zo’n model onze diagnoses stelt. 

Dit is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland.

De Universiteit van Nederland heeft vanaf nu ook een podcast. Vind ze terug op Spotify (http://bit.do/UvNL-Spotify) en iTunes (http://bit.do/UvNL-iTunes).